Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel na dřevo

Od: pomeranc odpovědí: 5 změna:

Ahoj, mám na zahradě spoustu dřeva, jak z ovocných stromků, ořechu, smrku atd, tak i latě, starý nábytek atd... Zkrátka binec.

Chtěl bych toho využít a koupit z druhé ruky(bazoš) kotel na dřevo a přes zimu topit hlavně dřevem. Vzhledem k tomu že jsme s manželkou stejně celý den v práci bychom toho dřeva moc neztopili a bylo by toho na pár zim. Počítám tak na 2-3 roky. Navíc les je hned zaplotem, takže nebude nouze o dřevo ani další léta, případně si dřevo objednám.

Chci se zeptat, zda mohu koupit jakýkoliv kotel, který se zrovna objeví a ten zapojit vedle plynového kotle? Je nějaká minimální vzdálenost od plynu? Kolik tak může stát napojit kotel, když logicky nemám druhý vývod do topení, kam bych to jen tak přišrouboval :-D

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Topit nábytkem, to bude moc příjemná a rozumná záležitost *nene**bum*

Kotel se dá normálně paralelně připojit do stávajícího systému. vzdálenost od plynového to nevím, mám to v kombinaci s elekrickým a ten mám v jiné čistější místnosti.

pomeranc
hodnocení

Nábytek ,není lakovaný ani nabarvený, takže by neměl být problém.

jendad
hodnocení

0x

Zamyslel jste se vubec nad emisními třídami a jak dlouho budete moci ten kotel používat? Dále každé dva roky kontrola na kotel . Nevím nevím , jestli bych do toho šel kvuly malé uspoře - sám píšete , že moc toho neprotopíte , když jste stále v práci. Lepší možnost je asi jít do nějakých litináčku . Tam žádné kontroly nejsou a nebude se vám to hádat se stávajícím systémem. A často je pak v takové bedničce lepší program než v televizi .A k tomu pár deci vína na pohodu.

pomeranc
hodnocení

S litinovými kamny souhlasím - je to paráda, ale teplo jen v jedné místnosti a navíc, při přikládání se vždy trochu zakouří, takže i špinavá záležitost.

Kontrola kotle má být co tři roky, vzhledem k tomu, že dřevo mám ,tak si myslím že by se mi investice vrátila.

jendad

Ono záleží jaká máte kamna . Já mám velice nízký komín a žádné zakuřování se nekoná , i když to tam hoří a přikládám (studený komín) . Sám musíte vědět jaký máte dum , dispozici (jak se teplo muže šířit), zda mužete propojit obyvak , kuchyn , chodbu atd. A běhat stále každé 2 hodiny do kotelny? To člověka přestane bavit .

Kamna na topení jsou optimálně s menšími přikládacími dvířky - jotul f 602 , plamen trenk , nebo větší co mají boční přikládací dvířka - dovre 640cb , jotul f 500. Ale sám píšete , že máte asi špatnou dispozici a přetápěl by jste.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]