Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám na zahradě spoustu dřeva, jak z ovocných stromků, ořechu, smrku atd, tak i latě, starý nábytek atd... Zkrátka binec.
Chtěl bych toho využít a koupit z druhé ruky(bazoš) kotel na dřevo a přes zimu topit hlavně dřevem. Vzhledem k tomu že jsme s manželkou stejně celý den v práci bychom toho dřeva moc neztopili a bylo by toho na pár zim. Počítám tak na 2-3 roky. Navíc les je hned zaplotem, takže nebude nouze o dřevo ani další léta, případně si dřevo objednám.
Chci se zeptat, zda mohu koupit jakýkoliv kotel, který se zrovna objeví a ten zapojit vedle plynového kotle? Je nějaká minimální vzdálenost od plynu? Kolik tak může stát napojit kotel, když logicky nemám druhý vývod do topení, kam bych to jen tak přišrouboval
Zamyslel jste se vubec nad emisními třídami a jak dlouho budete moci ten kotel používat? Dále každé dva roky kontrola na kotel . Nevím nevím , jestli bych do toho šel kvuly malé uspoře - sám píšete , že moc toho neprotopíte , když jste stále v práci. Lepší možnost je asi jít do nějakých litináčku . Tam žádné kontroly nejsou a nebude se vám to hádat se stávajícím systémem. A často je pak v takové bedničce lepší program než v televizi .A k tomu pár deci vína na pohodu.
S litinovými kamny souhlasím - je to paráda, ale teplo jen v jedné místnosti a navíc, při přikládání se vždy trochu zakouří, takže i špinavá záležitost.
Kontrola kotle má být co tři roky, vzhledem k tomu, že dřevo mám ,tak si myslím že by se mi investice vrátila.
Ono záleží jaká máte kamna . Já mám velice nízký komín a žádné zakuřování se nekoná , i když to tam hoří a přikládám (studený komín) . Sám musíte vědět jaký máte dum , dispozici (jak se teplo muže šířit), zda mužete propojit obyvak , kuchyn , chodbu atd. A běhat stále každé 2 hodiny do kotelny? To člověka přestane bavit .
Kamna na topení jsou optimálně s menšími přikládacími dvířky - jotul f 602 , plamen trenk , nebo větší co mají boční přikládací dvířka - dovre 640cb , jotul f 500. Ale sám píšete , že máte asi špatnou dispozici a přetápěl by jste.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.