Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plynovy kotel - cerpadlo topeni

Od: radek3456 odpovědí: 7 změna:
Dobry vecer - když na kotli pustím topeni tak se rozběhne čerpadlo a kotel začne nepříjemné rezonovat, coz je slyšet prakticky po celém dome jako hluboký rezonujici zvuk. To by asi nemělo ze?
Druha věc je, ze čerpadlo bezi porad - je to tak spravne? Ze se voda v topnem okruhu neustále honí dokola?
Dekuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nastavení čerpadla je individuální. Někomu opravdu běží nonstop celou topnou sezónu. Většina kotlů na plyn si čerpadlo pustí před zapálením plamene a vypne jej zase několik minut po zhasnutí planeme. Všechno je nastavitelné.

Hlavice na 2, pokud se jedná o termostatické hlavice udržují cca 18-22°C? Pak je možná skutečně máte zavřené. Pokud jsou obyčejné pak ano, jsou pootevřené. Minimálně jeden radiátor by měl být vždy puštěný na maximum (často v koupelně) a vůbec se nezavírá.

Znáte topící okruh v domě? Je vše stejné jako loni? Není něco přivřeného? Pokud rezonuje přímo čerpadlo můžete pozvat topenáře ať se na to podívá. Odzvušněno hádám máte komplet.

U nás třeba máme jednu větev, která když je otevřená pak se honí voda je dokola a nejde do topení a jiný zdroj tepla nedokáže dostat teplou vodu do okruhu.

radek3456

Nastaveni na kotli jsem nezkoumal - lezeni do servisnich funkci kotle jsem se jako laik chtel vyhnout - i kdyz to vypada jednoduse. Takze nastaveni nevim jake to ma. Ono cele topeni v dome (jsem pronajmu) je resene trochu zlvastne - kotel je v prizemi, nejnize polozene radiatory ve sklepe a pak jeste dva v prvnim patre.

Hlavice jsou termostaticke, nicmene treba ve sklepe je radiator porad horky, takze to bezi a v jinych mistnostech obcas topi, obcas ne - to asi funguje - nicmene jsem nevedel, ze jeden radiator by mel byt pusteny na maximum.

Odvzdusneni jsem provedl, uz presaly byt slyset i bublinky v okruhu.

Jeste jsem si vzpomenul na konci minule sezony jsme jeste dum neobyvali a kotel topil jen kvuli temperaci. Chodil jsem to kontrolovat jednou tydne a jednou kdyz jsem prisel tak byl tlak na 0 - jestlise cerpadlo treba tim neposkodilo. Nevim jak to funguje, jestli pri tlaku 0 se to samo zastavi a ani nevyhriva okruh.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, zkuste na plášť zapnutého kotle přiložit (přimáčknout) ruku a pozorujte, jestli rezonance bude pokračovat (takto jsem "opravil" rezonanci krytu u svého kotle - přimáčkl jsem více uvolněný kryt). Čerpadlo může běžet, resp. to moje běží také skoro stále (jen občas si odpočine). Zdravím!

doplněno 27.09.18 09:45:

radek3456 - tu rezonanci jste už vyřešil? Je plášť kotle pevný a neklepe se? A pokud jde celkově o to topení, tak proč se nezeptáte rovnou majitele nemovitosti, jak se to má dělat a jak to dělal on? Bude o tom vědět nejvíce.

doplněno 27.09.18 10:25:

radek3456 - tak, potom už jen pozvat si na kotel servisáka, aby ho prohlédl a Vás ho naučil obsluhovat.

radek3456

Zkousel jsem kryt kotle ruzne dlanemi primackavat, ale v tom to nebude, nebot rezonance pokracuje stale ve stejne intenzite. Vypada to ze rezonuje cela konstrukce kotle.

Majitelky jsem se neptal, jelikoz ta ani nevi jak se kotel zapina :) Tohe vse delal najemnik predemnou - bydlel tam pres deset let - takze to je pro me tak trochu detektivka :)

hodnocení

0x

Radiátory máte otevřené?

radek3456
hodnocení

Ano máme, resp termostatické hlavice, všude nastaveny na 2

hodnocení

0x

Pokud je čerpadlo samostatné (mimo kotel), může to být typ s regulací otáček), tak přepněte na menší otáčky a vypněte radiátor ve sklepě (asi je zbytečný luxus ve sklepě topit). Měla by se teplota v domě zlepšit a hlučnost čerpadla snížit. Chod čerpadla je otázka jeho zapojení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]