Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zdravím zvláště problematiky znalé.
Řešíme problém, který se dal očekávat. Aktuálně však není v okolí nikdo z mistrů kamnářů, který by měl čas nebo možná chuť problém řešit. Z jedné místnosti byla tažena roura-kouřovod 150mm průměru, zazděno v nosné zdi. Tato roura čouhá zhruba 50cm, na ni se dala druhá kameninová, která se strčila do sopouchu.
Demontáž kouřovodu z krbu by znamenala totální destrukci krbu a okolí (obývací pokoj). Roura, která byla v podstatě redukcí kouřovodu 150mm na sopouch 200mm se rozpadla na prach. Zbylo jen to, co vidíte na fotkách. Potřebuji nějak vymyslet opravu bez demontáže (rozbití) krbu a komínu.
Napadla mne varianta plechu, který se navleče na kouřovod, udělá se z něj roura a posune se směrem do sopouchu - k tomu se "nějak"vytvoří redukce z plechu, takový trychtíř, který zamezí padání spalin a sazí. Případně dvojítý - vnější i uvnitř sopouchu... Něco takového asi ... levnekominy.cz/...
Dokázali byste vymyslet jinou variantu?
Děkuji moc za nápady!
ááá, tak redukce by byla asi nejlepší tato .. komin-levne.cz/... - a k tomu ten plech ... co myslíte?
Řešení to je, ale ta roura se vám asi časem rozpadne dál, takže se výměně za jinou ze silnějšího plechu stejně nevyhnete. Škoda, měli jste s tím počítat hned na začátku akce. Zkuste použít jinou rouru, která půjde na tu stávající nasunout (strčit do té kameniny a pak na tu plechovou), v délce, která vystačí a po vložení redukce s rourou "couvnete" do redukce. Případné netěsnosti pak utěsnit nějakou nehořlavou šňůrou.
Nejsem moc dobrý na ty termíny... nyní je stav dle foto, tj. roura kameninová je sopouch, roura kovová je nerez. To co tam bylo a už není, to byla kameninová roura vsunutá do sopouchu a nerez byl v ní.
Mezi houřovodem plechovým a sopouchem je cca. 8 cm místa.
Ten původně krásný plechový kousek redukce z odkazu tam asi nevrazím.. ale už jsem našel další - tu bych mohl nějak narvat do sopouchu a plech podle prvotního popisu obtočit kolem roury, zavařit a vsunout do redukce.
Teď ještě sháním šikovného klempíře nebo karosáře z okolí... kominíci ani krbovníci v okolí prostě dnes telefon nevezmou...
Do kameniny pouzite redukcie so snurou - pruzne ulozenie s moznostou dilatacie, inak za chvilu skonci na prach aj ta sirsia. Dalej podla postupu od Feraxa. V pripade nudze sa da pouzit aj kus vhodneho nerezoveho vlnovca pouzivaneho na vlozkovanie kominov.
Já bych zkusil použít rouru, která půjde nasadit na tu stávající, délku bych určil tak aby šla strčit do té kameniny a pak nastrčit na tu vpravo tak, aby před ukončením akce šla vložit redukce do kameniny. Tu stávající rouru bych odřízl takový kus, aby to šlo provést, ale zároveň byla dostačující délka pro posunutí nové roury zpět. Snad jsem to popsal dostatečně. já bych se toho nebál. Myslím, že podle vzdáleností na obrázku by to šlo uskutečnit.
Redukci jsem objednal, šňůry mají takové ty "náhradní do krbových dveří" - což by mělo stačit.
Ale kamnář mi dnes napsal, že vloni ukončil svou činnost. Autoklempíř hračička marodí. Klempíř-střechy - toto dělat nebude, sám se bojí a má zkušenost jen s ohýbačkou...
Kominíci mají hodně práce, ale tady by mi stejně byli k ničemu
No jdu hledat dál ...FUJ práce.
Celodenní výlet a hledání materiálu i živnostníka. Nakone jsem to (jako většinou) opravil s tatíkem.
Muselo se kus uřezat (to byl teda porod), něco se improvizovaně ořízlo, něco neplánovaně vložil... je to zatím první fáze - ještě musím sehnat objímku na kameninu a dodělat ten rožek roury...
postup foto 2-1-3 :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.