Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může se kabel CYKY dát do husího krku?

Od: petr35* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

ve starším bytě jsme prováděli výměnu hliníkových kabelů za měděné. Ve všech případech jsou kabely CYKY pod omítkou. Teď ale řešíme přívod kabelů k termostatům a zjistili jsme, že termostat každého výrobce může být zapojen jinak. Proto mě napadlo, jestli by nebylo dobré kabel k termostatu umístit do husího krku, aby bylo možné v případě potřeby v budoucnu vyměnit kabel vedoucí k termostatu za jiný. Slyšel jsem, že termostaty vydrží jen pár let a pak je třeba je vyměnit. Pokud by se termostat v budoucnu měnil za jiný od jiného výrobce, nerad bych sekal do zdi a měnil kabely, kdyby se ukázalo, že je třeba použít jiné schéma zapojení. Kdyby byl kabel v krku, bylo by možné ho snadno vyměnit. Ale nevím, jestli umístění do krku neodporuje nějakým předpisům. Díky za rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

malyparanoik*
hodnocení

2x

CYKY je možné uložit do "husího krku" jen jestli je to pro termostat, možná bych zvážil dát tam třeba JYTY, je slabší a líp se bude zapojovat do svorkovnice termostatu. Na počet vodičů nehledě...

zakus*
hodnocení

0x

Dobrý den,

kabel CYKY může být v "husím krku".

zakus*

Záleží na typu termostatu. Dnes se ve většíně případů používá bezpotenciální spínání (spínací prvek je v kotli nebo v rozváděči) v tom případě je výhodnejší použít kabel JYTY. Také je možnost, že bude termostat připojen k Ethernetu (potom kabel UTP cat5). Poslední možností je, ře termostat spíná výkon, proto musí být vodiče dimenzovány dle zátěže (v minulosti hojně používané REGO).

Než spínat výkon, je vždy lepší použít relé. Kontakty termostatu se neopalují. A pokud je to možné, je vždy lepší použít kabel, než bezdrátové připojení. Otázka vyloučení poruchovosti.

zakus*

Tazatel neupřesnil typ termostatu, proto je zmíněna vetšina možností.

No a s tím bezdrátem nesouhlasím. V jistých případech je použití bezdrátového termostatu nejideálnější řešení. Na trhu je spousta kvalitních výrobků.

olinl
zakus: já mám osobně špatné zkušenosti s bezdrátovými termostaty, jak s jejich dosahem, tak s rušením se mezi sebou navzájem. Za mě kabel..

zakus® - Ideální řešení bez drátu neexistuje. Stále je tam nebezpečí výpadku, právě z té podstaty. Ať je to termostat, zvonek, nebo třeba internet a pod. To je zkušenost...

111®
hodnocení

0x

omezující je jen proudové zatížení a chlazení...akorát bych to nechtěl vytahovat z nějakýho tenkýho krku...a jestli je to dlouhý tak dát cestou karbice na postupné protahování

hodnocení

0x

Samozřejmě můžete použít "husí krk", ale se schematem zapojení nemá kabel CYKY nic společného. Spíš záleží, kolik žil v kabelu je potřeba. Pro termostaty stačí většinou tři vodiče ( průřez 0,75), když použijete pětižilový kabel (pro sichr do budoucna), nic se nestane a budete mít klid. V případě použití "husího krku" můžete do něj vložit kabel např. 5x0,75 CYSY. Kabel CYKY není slabší než průřez 1,5.

doplněno 24.09.18 09:38:

Jen pro doplnění, kabel CYKY můžete dát do "husího krku", do země, do trubky (kovové i plastové), na příchytky na stěnu, do instalační lišty, nebo rovnou do zdi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]