Nejste přihlášen/a.
dobry den.prosel jsem si stavajici otazky ohledne teto problematiky a rekl bych ze presne muj problem jsem nenasel.
dnes jsem zakoupil pro svou domaci dilnu invertor.Tak ho chci hned vyzkouset.pro upresneni neco uz jsem odsvaroval,jenom ne s invertorem.Doma je stare trafo,ale je tezke uz ho neprenesu.V praci pomerne casto svarujeme ale na triodynach.Koupili nam pred par lety i invertor ale v jine cenove relaci.Svarecka skola v 1991.prukaz stale udrzovan.V praci pouze bazicke elektrody ESSAB.
doma z novym invertorem se nemuzu rozjed s bazickou elektrodou.Kdyz uz zapalim tak housenku max.do delky 15 mm pak zhasne.Prvne jsem myslel ze je vyrobek uplne vadny.Zkusil jsem rutilku a ta jede jedna basen i digitalni ukazatel amer sedi.Basicka 2,5 na + - 95 nerozjedu vubec zacne chytat pri 130.Nevim kde je chyba?
Duvod proc chci pouzivat bazicke.Rutilky dochazeji.spotrebu basickych neresim.
co je to za invertor a parametry jaké. Svářeči asi netřeba říkat bazická na + a rutil na - u invertoru. Mám také invertor Gama 160 myslím a s rutilkama pohoda a s bazickejma se nějak nekamarádíme...
dnes dorucena maxtechnika.cz/...
Vim basicke na + .Kdyz jsem jel rutilkami prvne jsem zapomnel prehodit.Uplna spokojenost.az kdyz jsem se vracel k basickym tak jsem zjistil ze porad mam kleste na +.Tak ze rutilkam to vubec nevadilo.
zkousenim jsem zjistil ze basicke jak tako jedou kdyz ampery prevalim pokud to tedy ukazuje spravne 2,5 na 150 .pak se stim da.ovsem male veci napr.vyrobit kridlovou matici ani nahodou.Rutilkou nadhera.Ale tam ampery na 2,5 presne predpisove +-100.
pak jsem pouzil stare elektrody vyrobce ZAZ VAMBERK E-K 315 .na baliku uvedeno proud stejnosmerny i stridavy polarita na - .Ja, to nechal na + a jedou dobre 3,15mm,kdyz jsem je pouzival na trafu tak hur chytaly ,ale kdyz se chytly tak uz byli v pohode.Tedkom ani zapaleni nedela problem.
Jak kyselé, tak rutilové elektrody je možné používat na střídavý i stejnosměrnný proud. A idkyž je na obalu uvedená polarita, tak je možné s nimi svařovat na "+" i na "-". Dokonce v praxi se účlově používá určitá polarita (odlišně od údajů na krabici).
Když, při nastavení stejných parametrů, je elektroda na "+", tak je menší závar (používá se na tenký materiál, nebo větší mezeru), a když je elektroda na "-", je závar větší (na hrubší materiál, nebo svár bez mezery).
Ale bazická elektroda na "-" používat nejde a potřebuje větší napětí než kyselá nebo rutilová.
Ještě mě napadla jedna věc: Píšete "dnes doručena ...".
Pokud ji máte objednanou přes internet, tak ji můžete bez udání důvodu vrátit. Pokud této možnosti využijete a budete objednávat jinou, tak si projděte parametry a neberte invertor s napětím na prázdno nižším než 88 V. I s tímto napětím se dají sehnat poměrně levné invertory.
Bazická elektroda se taví oproti rutilové a kyselé trochu jinak, v kapkách tvořících na konci elektrody krček který způsobuje krátkodobý zkrat. Staré klasické svářečky běhaly na nízkém kmitočtu (50Hz) měly velké masívní jádro transformátoru a tlumivky z železných plechů, bylo v nich víc naakumulované energie magnetického pole která se pak při zkratu uvolnila a krček přepálila. V malých a lehkých "feritových " jádrech invertorů (běžících na kmitočtu 1kHz a více) to má poněkud rozdílné chování. Prostě ta naakumulovaná energie v jádře novějšího invertoru není tak velká a nemusí stačit na přepálení krčku kapky roztaveného kovu z elektrody.
Navíc fluor uvolňující se z obalu elektrody při svařování zhoršuje elekrickou vodivost oblouku, který má potom snahu zhasínat proto bazická elektroda potřebuje stejnosměrné napětí kde napětí neprochází nulou a připojení na plus pól aby elektroda byla "teplejší" i kvůli elektrickým vlastnostem.
Další věc je i "kvalita" konstrukce, zřejmě hobby-baubau svářečka
asi to bude kvalitou invertoru.V praci uz nejakou dobu mame znacku Kuhtreiber a s basickymi nemam zaden problem,tam ani jine nemame.Osem ta je minimalne o 100% drazsi.Problem je ze tohle v prodejne nevyzkousite.Brat z regalu jednu za druhou a zklouset ani neni kde .To by prodavac valil bulvy
)
Kuhtreiber, Omicron, Gama = klan Kuhtreiberovců z Třebíče, jsou podobné a dobré.
Ten v odkazu je mizerný krám i zadarmo drahý, problém je v invertoru, elektrody jsou OK.
ten co byl v odkazu,bych zase netvrdil ze je upnlny kram,akorat kdy by u neho bylo uvedeno ze je pouze na rutilove ,pripadne kysele elektrody.Pokud se nekdo rozhodne ze jiz nechce tahat tezke trafo ktere ktomu zabira spoustu mista a je zvykly na rutilky (cena elektrod je stejna) tak na chalupareni musi postacit i kdy by nesplnoval uplne deklarovanou vydrz a prehnali by ji o 50% tak ho doma na 2,5 neutaha.Odzkousel jsem 2 kusy.K tomu maly,lehky dizajnove pekny.
Invertor za cca 100 € toho veľa nedokáže,popis je tam pekný,len pravdepodobne prikrášlený.Príkon 7,4 kW to potrebuje istič 32 A a zvárať na 100 % pri na 193 A, tak klobúk dole. Skúste použiť 2 elektródu a pridať ampére.
tedkom jsem si vsimnul vaseho prispevku.V patek pri zkouseni jsem ji potrapil.Jak uz jsem popisoval,abych basickou rozjel a nezhasla tak muselo byt poradne pridano.Na 2,5 jsem mel kolem 160 A tak chytla a nezhasla.Vyvaril jsem za sebou 5 elektrod na podlazni blotni 8mm ,svarecka se nevypla.Ovsem tak se varit neda housenky byly vpalene ale zase pekne v celku konecne bez zhasnutiNa profilo to neslo hned propaleny.Uz je zabalena.
Ta svářečka má nízké napětí naprázdno udává 66V jestli je to vůbec pravda.Invertory mívají kolem 88V a více. Např profi fronius má 96V. Na rutilky to stačí bazický chtěj víc.
Přesně tak. Ještě než jsem došel až k tomuto komentáři, tak mě první napadlo nízké napětí na prázdno a když jsem se podíval na parametry invertoru, tak je to jasné. Nízké napětí se potom musí "nahonit" silnějším proudem.
Já mám invertor KITIN, napětí na prázdno 88 V, a bez problémů se s ním dá svařovat všemi druhy elektrod, včetně hliníku, nerezu, bronzu, litiny a speciálních žáruvzdorných vysokopevnostních ocelí.
Triodiny, o kterých tazatel píše, že s nimi svařuje, mají napětí na prázdno 95 V, tak s nimi svařuje bez problémů.
Kittina mame v praci a basicke mu fakt nedelaji problem.Prosel jsem znovu nabidku invertoru a zvlast jsem daval pozor ktere maji uvedene oba druhy elektrod v popisu a nikdo nema vetsi proud jak 70V .Z tech levnejsich.
Kittin za 4 500kc je prvni z vyzsim proudem za nejnizsi cenu.
Nevím kolik jste ochotný investovat do invertoru. Procházel jsem nabídky na internetu a našel několik invertorů s napětím na prázdno (Uo) 85 V a s cenou do 4000,- Kč. Myslím, že těch 85 V by mohlo stačit, ale nemám s těmi konkrétními invertory žádnou zkušenost, tak ani neuvádím o které se jedná.
Hodně napomůže, když si ke konkrétnímu invertoru přečtete recenze (zkušenosti) těch, kteří je mají. Nejsou to většinou vyjádření odborníků, ale hodně napoví, když třeba někdo napíše "... špatně chytá jiskru"a pod.
Ohledně možného vrácení zboží si přečtěte "Obchodní podmínky"bod 5
p.Svarec priznavam ze pojem napeti na prazdno kdy si nekde slysel.akorat me vubec nenapadlo tohle zjistovat pri nakupu invertoru.Ani nikde pri radach jaky invertor vybrat na tohle nenarazil.Asi jsem polozil jiz otazku myslite ze vsechny ty nejenom levne z hodnotou do 70V nerozjedou basickou elektrodu?I kdyz to maji uvedeno.Je pravda papir snese vsechnoTak jsem se znovu dival po kvalitnejsich.Vase uvaha - kolik bych do toho chtel investovat.Ale zjistuji ze vyzsi cena a to myslim poradne vyzsi neznamena vyzsi napeti na prazdno.Tady je urcen pro profesionalni vyuziti ma rozmezi 55 - 60V v akci za hubicku 12 000kc
inox-kt.webnode.cz/...
Těch 80 a víc V není podmínkou pro svařování bazickými elektrodami. Já mám odsvařovaných již víc než 40 roků a svařoval jsem s běžnými bazickými elektrodami u svářeček, které měly Uo 48 V nebo 55 V a nebyl žádný problém. Ale to byly svářečky s výkonem až 500 A.
Ono totiž při svařování, kdy dochází k částečnému zkratu (při hoření oblouku) napětí poklesne na 20 - 25 V. Problém je u slabších zdrojů, protože bazická elektroda nemá vodivý kráter a na zapálení oblouku je třeba se dotknout jádrem elektrody (čistým drátem, ne obalem) a při tom dojde k úplnému zkratu a napětí poklesne pod 20 V a při tom již oblouk nejde zapálit. A když to naženete tím, že přidáte Ampéry, tak se oblouk zapálit možná podaří, ale vlivem velkého proudu se jádro odtaví hluboko do obalu (na konci elektrody se udělá hluboký kráter) a oblouk zhasne.
Rutilové nebo kyselé elektrody to nedělají, protože u nich nedochází k hlubokému kráteru na konci elektrody a konec elektrody bývý částečně vodivý, takže není nutné se dotýkat, při zapalování oblouku, přímo jádrem (nedochází k úplnému zkratu).
Ani běžná trafa se stabilizovaným usměrňovačem nepotřebují tak vysoké napětí na prázdno, stačí jim kolem 65 V, ale jsou poměrně dost těžká na přenášení. Lehké invertory ale potřebují vyšší napětí na prázdno, aby při zkratu při zapalování oblouku napětí nekleslo pod těch 20 V.
Nějaké profi invertory asi mají zdroj tak předimenzovaný, že jim nižší Uo nevadí.
Doufám, že jsem to dostatečně vysvětlil. Asi by to chtělo každý tip invertoru vyzkoušet v nějaké prodejně svářecí techniky, kde ty možnosti jsou, nebo pátrat po recenzích (zkušenostech) těch, kteří konkrétní invertor mají.
Ještě dodávám, že ve "slušné" prodejně srářecí techniky si můžete invertor vyzkoušet a potom jej tam nekoupit. Řeknete, že si to ještě necháte projít hlavou, ale objednáte si jej přes internet za nižší cenu než je v prodejně.
"ja1" to popsal přesně a odborně, já jsem to popsal laicky a prakticky.
Naše komentáře a vysvětlení se naprosto shodují, jen je to popsané trochu jinak.
dik za laicke,podrobne vysvetleni.Asi jsem se to kdysi ucil ale pak uz v zivote u triodyny nepotreboval.A doma na trafu rutilky zadne problemy,Kysela trochu zapal a pak uz frcela.Do dneska je funkcni akorat 100m od baraku u otce a jak jste psal,rozmerove velky a vaha jak svina a uz si ho nemuzu dovolit sam zvedat do kolecek.
pane Svarec invertor vymenen prvne vyzkousen ten samy a take basicke nefungovali.Dalsi v poradi tatez znacka pro mne laika v oblasti invertoru jediny rozdil vyzsi zatezovatel o 20% na 60 o proti 40 . Jinac napeti naprazdno porad 66 V .jinac je o kilo tezsi a vetsi.Hlavne svarovani s basickymi v pohode.Tak ze spokojenost.Jak dlouho vydrzi pro prilezitostne vyuziti to se uvidi casem.
Dobrý den, s invertorem a basickými elektrodami jsem za svůj profesní život nasvářel pěkných pár metrů. Basická elektroda je nenahraditelná při polohových svarech. K vašemu problému pouze toto, buď jste šetřil a koupil jste si hračku pro děti a nebo je chyba v invertoru a tím máte právo, a k tomu se plně ze svých zkušeností hlásím, požadovat po prodejci výměnu přístroje nebo vrácení peněz.
Nevim presne jak je to s vracenim,svarecku jsem musel pouzit,jinac nemuzu poznat ze neco nefunguje.Asi pozde,ale tepr tedkom jsem procital popis tam je uvedeno pouze obecne elektrody,nejsou presne specifikovane az v prilozenem navodu v kapitole vyber elektrod je tabulka asi 6 kusu vse rutilky.
Takovou vec uz bych pres e-shop neobjednaval(jedna zivotni skusenost stacila)ale kamennou prodejnu od nich mam kousek 15km.Tak se musim do pondeli rozhodnout.
ještě jsem si všil že zatířitelnost je 40% ale už neuvedli pro jaký proud, pokoukejte také po zatížitelnosti, něco jsem o tom nasal na telefon.unas.cz/...
Těch 40% je na maximální výkon = 250 A, pri 193 A je zatížitelnost 100%. Zatížitelnost souvisí s chlazením zařízení, aby se svářečka nepřehřála - takže podle těchto parametrů má chlazení dostatečné.
Ale já (na místě tazatele) bych ji stejně vrátil kvůli nízkému napětí na prázdno (Uo = 66 V) a hledal bych jiný invertor.
Tohle podle popisu chování dělá bazická elektroda na střídavém proudu, nechytá oblouk a když už se povede, tak se hned zase přeruší, takže by mohla být chyba v usměrnění, takže špatná svářečka, ještě tady ale nepadla možnost přehození vývodů místo + tak ve svářečce mohli připojit -, ale to by se udržel oblouk, akorát by svar nestál za nic, ale zase by tomu napovídalo to, že rutilka jela.na + dobře, ta by měla být na -, tak zkus přehodit kleště na.- a vyzkoušej to, pokud to nepůjde zase, tak reklamovat a zkusit vyměnit za jinou tu samou. Pokud se to bude opakovat, tak pak jiný typ.
kleste jsem samozrejme prehodil ,basicka na - strasne prskala.A rutilku jsem na - vlastne nezkousel.Nebyl duvod tak me to ani nenapadlo.Nicit rutilku.Pak jsem jeste odzkousel kyselou 3,15 mirne bylo treba pridat do 140 A .Na + .A housenka pekna sice oprskane .Kyselymi jsem svaroval i na trafu ,horsi zapal a pak uz jela jedna basen,
Zdravim ,jak se zdat problem svarovani basickou elektrodou vyresen,prozatim k plne spokojenosti.
V pondeli na prodejne se sice prodavac divil ze nesvaruje basickou el.a proc by nestacila rutilova kdyz sni to jde.(pozdeji jsem zjistil ze toho o svarovani moc nevi)vysvetlil mi ze jsem si vybral tu nejlevnejsi a nejslabsi.Ale jak jste videli pokud budu verit tech.datum uvedenym v papirech tak ji doma nemuzu uhnat.Tu lepsi ale v pondeli na prodejne nemel ze bude az dneska v stredu.Ale ochotne mi dal novou tu samou na vyzkouseni.
po zkousce - vysledek tahle basickymi svarovat nebude.
dne jsem priplatil 190 kc a dovezl
narychlo tedkom vecer vyzkousel a vypadato ze bude v pohode.Hodil jsem dve housenice 2 a 2,5 elektrodou - E 123 v delce 15 cm bez preruseni.Zitra povarim pripravene veci.Prozatim to vypada ze napeti na prazdno 66 V na basickou postacuje.
Nevím ,co vás na týhle svářečce uchvátilo,asi ta cena a možnost 250A.Budete rád ,když na 16A jistič charakteristika C vám bude vařit 150 A.Těch 250 A je v praxi na jednu fázi nesmysl.Jaký by ste musel mít jištění?Přeji vám ,aby vám co nejdéle vydržela šlapat,díl než je záruka. U těchto strojů nikdo neví jak se to čínanům podařilo.
nepsal jsem o uchvaceni vyrobkem.Akorat ze jsem spokojenej.Za ty prachy.250 A me nijak neoslnilo.To snad musi byt kazdemu jasne ze i kdyby ten udaj byl pravdivy(me bohate postaci pokud se soudruzi v cine pokouseli o tak vysoky vykon ,kdyby se vlezli do poloviny.)Co by tak asi domaci garaznik varil 5 -6 elektrodami.To nepouzivame ani v praci v provozu.Na dilni mame Kittina a nosniky max 3,2 V provoznich podminkach ho nejde vyzkouset jak by se choval v prachu,vlhku a 4-5 elektrody.Neni 220V .TRiodyna snese spartanske zachazeni.
Doma bohate staci do 2,5 elektrody.Doba 80 let jak se doma vyrabeli kotle na ustredni topeni a bojlery na vodu uz nevrati.A vystacili jsme si trafem a 3,15 elektrodami to jsem zacinal v + - 15 letech pod dohledem otce.A vsechny svary se zkouseli tlakovou vodou z vodovodniho radu.5 baru
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.