Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva o nájmu bytu

Od: vrabi61 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
mám problém ohledně kauce. Před rokem a půl jsme si s kamarádem pronajali byt. Byt byl vybavený. Našli jsme nějaké vady (například vratké židle,vratký stůl,přetrhané pásky u žaluzií,nemluvě o tom,jaký tam byl bordel) o všem jsme informovali majitele,více jsme toho bohužel neviděli a naší blbosti jsme si nenafotili vůbec nic. Složili jsme kauci 15 000 ( na což máme předávací protokol),ale ve smlouvě máme uvedenou kauci 20 000 (nevím proč) . Nyní po roce a půl jsme majiteli odeslali výpověd s 2 . výpovědní lhůtou . Majitel mi zavolal,že se odstěhujeme 15.9. 2018 . Sešel jsem se s majitelem a ten mi řekl,že je třeba vymalovat,ale že si to udělá sám,tak jak si představuje on sám i přes to,že ve smlouvě máme napsáno,že máme vymalovat byt na bílo. Nyní jsem se sešel s majitelem,který mi začal tvrdit,že jsme zničili postele,madrace,židle,žaluzie,kuchynskou linku,madlo ve sprše,kanape,připálená plotýnka a podobné věci. Problem je,že byt je ve stejném nebo možná v lepším stavu než byl předtím. Majitel navíc řekl,že byt neni pořádně uklizený,že se lepí k podlaze a že skřínky jsou od oleje , a proto musel najmout úklidovou službu. Nyní přišel s tím,že malování stálo 9000,úklid 4000 a ačal vypisovat,že upadla klika,zámek je špatný,kanape propadlé,žaluzie špatné,ale ani od jedné věci nám nedal účtenku a řekl mi,že pokud budu chtít účtenku,tak mi naúčtuje ještě další věci a že má známé,aby mi zařídil,že malování s účtenkou bude stát minimálně 20 000. Při přebírání bytu jsme žádný předávací protokol nedostali ,jen ve smlouve je napsáno:
Vybavení bytu tvoří: kuchynská linka,sprchový kout,umyvadlo
Zařízení bytu: lednice,televize,setobox,sporák

Ve smlouvě není popsáno v jakém je to stavu+ tam není žádná zmínka o posteli,madraci a podobně. Majitel nám nejenže nevrátil nic z kauce,ale ještě chce doplatit 6000Kč za údajné poškození.
Zajímalo by mě,jestli má právo nám vzít celou kauci (předpokládám,že ano,pokud nemáme nějak zdokumentováno,co bylo v bytu při předání poškozeno)
Poté mě zajímá jestli je možné,že po nás může chtít ještě doplatek 6000kč, na kterém jsme se dohodli .
Hraje nějakou roli,že jsme nedostali předávací protokol ani při příchodu ani při odchodu?
Je nějak důležité,že máme ve smlouvě napsanou kauci 20 000 a na předávacím protokolu je 15 000?

a nejdůležitější otázka. Majitel všechny vady napsal na nějaký cár papíru,kde je popsáno,co všechno je poškozeno a vyloženě si vymyslel nějaké částky (pouze odhadem) ,kolik by to tak mohlo stát a já jsem mu to musel podepsat s tím,že mu zbytek uhradím. Je takový cár papíru,kde vlastně neni ani napsáno , o který byt se jedná, vůbec platný?
Mimochodem ani vyúčtování za vodu a elektřinu nám neukázal .

V případě zájmu můžu odeslat kopii smlouvy a toho papíru.

Moc děkuji za radu,už jsem přišel o 15000 za kauci,nerad bych přišel o dalších 6000,takže se ptám.

Děkuji mnohokrát.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Výpovědní doba u nájmu bytu činí tři měsíce, nikoliv jenom dva. Pokud jste přistoupili na požadavek majitele uvolnit byt do 15. září, uzavřeli jste s ním dohodu o ukončení nájmu k 15. září t.r.

Proč jste dobrovolně (!) uzavřel smlouvu s nekorektním majitelem?

Už ze skutečnosti, že Vám byt předal v nepořádku a bez předávacího protokolu, který jste měli při převzetí podepsat spolu s ním, Vám mělo být jasné, že se nejspíš bude "na Vás chtít zahojit".

Majitel Vám měl byt předat osobně předávacím protokolem, v němž byste zaznamenali stav veškerého vybavení a všichni společně podepsali. Jedno vyhotovení protokolu jste měli obdržet Vy, druhé si měl ponechat majitel. Proč jste netrvali na předání bytu předávacím protokolem?

Oznámení majiteli o závadách → bylo aspoň písemné a máte potvrzeno jeho předání majiteli? Máte nějaké svědky, že vybavení bytu nebylo v pořádku již při nastěhování? Zatím je to "tvrzení proti tvrzení", ale majitel je oproti Vám ve výhodě, protože jste mu dobrovolně (= neměl jste podepsat, s čím jste nesouhlasil) podepsal dohodu, že poškození uhradíte.

Tu dohodu jste podepsat nemusel. Dohoda stejně jako smlouva je vždy dobrovolná. Bohužel neznám způsob, jak se vyvázat z povinnosti, k níž se člověk dobrovolně zavázal. Jedině další písemnou (!) dohodou. Ovšem na to takový návrh tento majitel určitě nepřistoupí.

Jiná částka jistoty ve smlouvě a na potvrzení o převzetí znamená jen to, že jste nesplnili, k čemu jste se ve smlouvě zavázali. Skutečnost, že majitel netrval na doplacení do 20.000, může znamenat, že se s Vámi nechtěl dohadovat.

Poznámka: Požádala jsem o smazání obrázků s Vaší adresou a se jmény + podpisy a vkládám je správně obrácené a bez osobních údajů. Budete-li vkládat smlouvu, znečitelněte (začerněte nebo vyřízněte) všechny osobní údaje.

Smlouva o nájmu bytu
Smlouva o nájmu bytu #2

hodnocení

0x

Určitě nedostanete radu, jak dostat kauci zpět v celé výši. Nikdo nedonutí majitele vrátit kauci, jedině soud. Obrátíte se na soud?

Asi nikoliv, takže každá rada je k ničemu, páč on nechce dát peníze. Klidně můžete zkusit, že máte nárok i na úrok z kauce.

vrabi61
hodnocení

Jen by me zajimalo, jestli ma papir na fotce nejakou pravni hodnotu. Nejde mino vraceni kauce, jde mi o to, abych mu nemusel doplacet dalaich 6000 .

hodnocení

0x

Ano, papír na fotce je platný dokument.

fcjrtj
hodnocení

0x

No, kdybyste nepodesal dohodu, že to uhradíte, tak byste měl velkou šanci. Co není na předávacím protokolu, neexistuje. Není tam postel - neexistuje, nejsou tam žaluzie - neexistují atd. Tudíž neplatíte jejich poškození. Na což je už teď ve vašem případě asi pozdě.

Taky po něm (ještě stále) můžete chtít penále za nevyúčtování služeb.

epravo.cz/...

" povinností pronajímatele je poskytovat vyúčtování nájemci vždy do 4 měsíců po skončení zúčtovacího období - které e max. 12 měsíců

Není-li výše zákonné smluvní pokuty při prodlení s nepeněžitým plnění (jako je např. neposkytnutí vyúčtování nájemci) ujednána v nájemní smlouvě, činí její výše 50 Kč za každý den prodlení."

fcjrtj

Já osobně bych počkala, až penále dosáhne částky 6000 a odkázala bych ho na občanský zákoník s tím, že jsme si kvit. A pro příště nepodepisujte nic, s čím nesouhlasíte. A když něco nevíte, poraďte se předem s někým, kdo tomu rozumí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]