Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Jsme řadový rodinný dům na vesnici. Vedle našeho domu byl léta sbor,který teď koupila rodina na demolici a novou výstavbu. Při demolici nám odkryly celou boční zeď domu, ze které je nyní vidět i potrubní trubky z koupelny, když zeď čistili, čekala jsem už že mi vybourají i babičku, která má u této stěny z jedné strany ložnici a z druhé strany kuchyni.Zůstalo jen tenké zdivo.
Nyní u nás soused zazvonil ať si zeď zateplýme, odhlučníme a zaděláme. Na vlastní náklady. Je možné aby se takto choval, je to naše povinnost?
Děkuji za Váš čas a odpověď
Pokud demolici provedl dle povolení(které řešilo i tento problém) a nezboural tedy tvou či společnou zeď, tak nemá povinnost, starat se o tvojí zeď.
Ty zase nemáš povinnost zateplovat. Můžeš to nechat, tak jak to je.
A čím jí přesně poškodil? Pokud platí, že boural pouze vlastní zdi, tak tazatelka měla tenké zdi i před tím. Stejně tak jí neměla zateplenou atd...
On jí pouze odkryl, takže tazatelka může konečně vidět, jak její zeď skutečně vypadá.
Tazatelka ,jako účastník řízení, nikomu nic nepovoluje. To dělá pouze stavební úřad. Jen pokud by demolice byla v rozporu s nějakým předpisem, tak může vyžadovat souhlas poškozeného účastníka, pro udělení vyjímky.
Když to vezmeš z opačné strany, tak tazatelka bezplatně využívala "plody" sousedovi nemovitosti. Tenkrát stavitel ušetřil a udělal slabou zeď. Proč by za toto měl dnes soused platit? On to nezpůsobil.
no on sice její zeď nezboural, ale poškodil. Takže si to má i opravit...mě se taky soused při rekonstrukci elektriky v bytě proboural do ložnice, protože nějakej pacient tam před 60rokama dal 2 cihly na kant...naštěstí jsem rekonstruoval taky a zeď byla holá...i přesto přišel, omluvil se, dal mi litr jako odškodné a bylo vyřešeno
poškodil ji tím, že zboural celý barák...píše, že je to řadový dům...ten když se stavěl v minulosti tak se nepočítalo se zateplením, rozdělením nebo demolicí jednoho z nich...dneska se ta izolace mezi společnými zdmi taky šidí...a pochybuju, že by mu tazatelka doborovlně povolila demolici a ještě by si chtěla stěnu zateplit za vlastní, když se teď ptá na řešení situace, které ji není košer...
Sousedovi mile sdělte, že pokud jako důsledek jeho předchozí činnosti dojde k jakýmkoli škodám na vašem domě, budete po něm požadovat náhrady této škody, a to třeba i soudně. Co se týká jeho "požadavků", opět mu sdělte, že k těmto potřebám došlo v důsledku jeho činnosti, takže je jeho starost, aby toto vše na vlastní náklady zabezpečil. Dokonce bych mu na vašem místě poslal doporučený dopis, ve kterém bych zateplení, odhlučnění a povrchové úpravy dosti kategoricky požadoval.
a já se zeptám jinak..vy jste mu dávala jako "dotčený orgán" povolení k demolici domu? Na demolici je potřeba také povolení a s tím souvisí i obeznámení všech účastníků řízení...a tedy Vás jako přímého souseda asi nemohli vynechat...a jinak samozřejmě jak tu bylo psáno...soused Vám svou činností poškodil majetek a je na něm, aby jej dal do pořádku
respektive..."do původního stavu"...
Bohužel můžete skutečně ostrouhat. V dřívější době se vesnické domečky lepili jeden na druhý,tehdy se ti lidi vždycky nějak domluvili a mělo to výhodu při únicích tepla. V dnešní arogantní době plné předpisů a paragrafů pokud je ta zeď zapsaná jako jeho,může ji klidně celou zbourat i kdyby vám bylo vidět do ložnice a žádnou povinost vám cokoliv nahradit nemá.
Jako první bych navštívil katastr,aby se zjistilo komu ta společná zeď patří,pokud patří vám,pak má povinnost uvést ji do původního stavu,pokud jemu,nic nenaděláte a nezbyde vám než si ji skutečně opravit na vlastní náklady...ještě je tu rozumná sousedská domluva,ale víte jak to je
nevím jak je to letos ale loni kamarád řešil stejný problém baráky nalepeny na sebe soused zboural barák i se zdí na kterou byl nalepen jeho dům jen tenkou příčkou hádali se jak psi a dopadlo to tak že kamarád šel na stavební úřad ten provedl šetření na místě a nařídil sosedovy který boural vystavět místo zbourané společné stěny stěnu novou takže doporučuji zajít na stavební úřad který vydal povolení k demolici a zeptat se tam
Nedovedu posoudit, bez místního šetření, co se stalo, jaký byl stav před demolicí, zdali opravdu zeď byla společná, tudíž byla asi zapsaná v katastru. Nebo si tazatelka jen myslí, že je zeď společná.
...nám odkryly celou boční zeď domu... Zůstalo jen tenké zdivo...
Já bych sdělil, že to není Vaše povinnost, klidně to tak nechte. Jeho povinnost to určitě není. Ale spekuluji, páč jsem to neviděl.
Máte foto? Baráky se stavěli najednou, nebo se lepil jeden barák k druhému?
Chtěla bych všem moc poděkovat za přízpěvky. Ještě není situace dořešena ale náš dědeček přijel včera ze služebky,vytáhl papír ze stavebního úřadu o demolici a tam je jasně napsáno, že po demolici vystaví novou ze´d s odhlučněním bourající takže soused, tak nevím co to celé má znamenat. díky všem a přeji pevné nervy při každé srážce s blbcem.Jsou to nervy a hledání pravdy a pomoci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.