Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlak vody v patrovém rodinném domě

Od: matysek* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, ve vodoměrné šachtě mám regulátor tlaku vody, na vstupu je tlak vody asi 9 at. Regulátor tlaku vody je nastaven tak, aby 60-ti litrový bojler nepřepouštěl nadměrný tlak redukčním ventilem, kdy je voda nepřetržitě vytláčena ven, jenže tento tlak nevyhovuje potřebám domácnosti, stačí když je používáno WC a nikdo se neosprchuje, spustí se myčka a pračka a nenapustíte vanu, v podstatě v ten moment přestane téct teplá voda z dalšího 200 litrového bojleru. Pokud navýším tlak vody do domu problém vyřeším, ale...jak nastavit redukční ventil na menším bojleru, nebo jak problém s ventilem potažmo tlakem vyřešit? Vložil jsem foto ventilu, který navýšení tlaku neudrží a vodu přes hadičku propouští.

Za vaše doplnění předem děkuji.

Tlak vody v patrovém rodinném domě

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Klasická závada pojistného ventilu bojleru. Vyměnit, na redukčáku přidat tlaku a měl by být klid.

To, že nelze napouštět např. vanu, není chybou tlaku, ale množstvím vody, což může být způsobeno malým průtokem (třeba zanešené potrubí).

matysek*
hodnocení

Jedna z obav, že je zarostlé potrubí.

hodnocení

2x

Trochu zmatkujete. V otázce jste napsal, že máte vstupní přetlak 9 at, což je 900 kPa nebo 0,9 MPa. Dále píšete, že jste nastavil vstupní přetlak do redukčního ventilu na 3.5 at, což se mi nezdá, neboť u redukčního ventilu můžete nastavovat pouze výstupní přetlak. A to by stejně bylo málo. Musíte nastavit výstupní přetlak redukčního ventilu na 600 kPa (6 at), aby vám všude teklo dost vody. Potíž je v tom, že redukční ventil snižuje přetlak vody pouze při průtoku. Pokud se průtok vody zastaví, tak se tlaky na obou stranách redukčního ventilu pomalu vyrovnávají.

matysek*
hodnocení

Vstupní přetlak vím od vodáku, proto ta hodnota 9 at., výstupní přetlak reguluji, údajně je ideál 3 at., já mám 3,5 at.

matysek*
hodnocení

Vážně takto jednoduše? Redukčák je přednastaven na tlak a lze jej poté libovolně nastavit?

Každopádně děkuji moc za Vaši radu.

Tak na redukčáku by měl být budík, který ukazu tlak, co jde do rozvodů. Nahoře zatočíš kolečkem a tlak se zvyšuje, či snižuje. Jen pozor a nepřehnat to s moc velkým tlakem, to by zase začal protékat pojišťovací ventil u bojleru.

hodnocení

0x

no,a regulátor máte nastavený na kolik barů?Redukčák bude určitě pojistný ventil že?Ten propouští v 6barech.Takže když nastavíte na regulátoru 5 barů tak vám nemůže pojišťák propoutět.Jestli jo tak bude špatný,někdy pomůže jen proplach (otočení kolečkem na pojišťováku)

doplněno 19.09.18 19:52:

Tak moment,teď řešíme dva problémy.Na špatném pojišťováku jsme se asi shodli.A ten nedostatek tlaku bych vyděl na problém v redukčáku.Jak je starý,značka?Ten manometr máte hned za ním nebo někde na řádu?Ta sprcha vám teče když máte vše jiné zastavené?Jestli aspoň chvíli jo tak nebude problém v trubkách ale v tom redukčním ventilu

doplněno 19.09.18 22:01:

aloisi: za redučákem se žádné tlaky nemohou vyrovnávat od toho tam je aby držel stejný tlak.To by potom kapali ty pojišťováky všem kdo má na přívodě víc jak 6barů.Něco tady caleffi.com/... Jo a 12roků je opravdu dost

matysek*
hodnocení

No, redukční ventil má tak 12 let, značku nevím, manometr je jeho součástí, dnes jsem koupil nový, abych přesně věděl jaký tlak do domu jde . tedy 3,5 at. Sprcha teče, jde mi primárně o tlak v ní, jakmile běží myčka, pračka, napouštíme vanu, já se neosprchuji, spadne tlak a nejde teplá voda.

hodnocení

0x

až tak jednoduché to nebude jaký máte nastavený výstupní tlak a jak velký máte bojler. samozřejmě může být pojištovák zarostlý a pomůže jen výměna samostatnéh ventilu ale zvažoval bych k bojleru přidat malou expanzku a tlak na redukčáku trochu zvednout záleží na kolik je nastaven

doplněno 18.09.18 22:02:

kolega magor byl rychlejší

doplněno 19.09.18 19:50:

hádám že budete mít zarostlé potrubí které tlak nepropustí mnůžete tlak zvednout na 5.5 bar ale moc to nepomůže

matysek*
hodnocení

Máte pravdu, tak jednoduché to není a nebude, koupil jsem nový manometr, abych vůbec věděl, jaký tlak vody do domu mám, nastavil jsem regulátor tlaku vody na vstupu na cca 3,5 at. Výsledek stejný, jakmile spláchnu, nebo pustím kohoutek, dle manometru tlak na vstupu klesne pod 2 at., tlak se rapidně snižuje a na konci větve se neosprchuji.

Bojlery mám dva 60 litrů a 200 litrů.

pbch

Zdravím, měl jsem podobný problém, při puštění vody na některém z odběrných míst, tlak na manometru postupně klesal a proud vody slábnul. Ať jsem nastatoval redukční ventil jakkoli, výsledek byl stále stejný. Změna nastala až po demontáži redukčního ventilu (později osazením NOVÉHO). V mém případě byl vydný (již vysloužilý) redukční ventil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]