Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše výživného a nárok na něj

Od: loya odpovědí: 4 změna:

Mám na Vás velikou prosbu a prosím o pomoc v této zamotané život.situaci.
Před 7 lety jsme se s manželem odcizili. Našla jsem si přítele. Byl už starší a chtěl strašně dítě,ale řekli mu že je neplodný. Před 2,5 se stal zázrak a já jsem mu porodila syna ,ale po porodu už mně nepotřeboval , měl konečně vymodleného-vytouženého syna! Hádali jsme se, vyhazoval mně a vztah se rozpadl.
Manžel mně dovolil se vrátit do našeho domu-když po něm nebudu chtít byt a nebo odstupné za dům a s tím ,že bude platit pouze veškeré služby za dům,ale mně a synka živit nehodlá.
Otcovství si přítel vynutil soudně přepsat na něj,tak že příjmení má syn v rodném listu jeho.
Dítě mám 5 dnů v týdnu já u sebe doma a 3 dny přítel.
Mám vůbec nárok na nějaké výživné,když kupuji veškeré oblečení,hračky a jídlo dítěti já (jídlo synkovi uvařím a dám sebou k příteli) , ale 3 dny v týdnu má syna přítel a já jsem ještě stále vdaná,i když od manžela peníze nedostávám?
Pokud mám nárok tak kolik? Přítel měl čistý příjem za rok 2008 360.000,- (toto mohu doložit daň.přiznáním) a já jsem momentálně na mateřské a pobírám pouze rodič.příspěvek,a ještě 1,5 let budu.
Upřímně mnohokrát děkuji za jakoukoliv pomoc a radu v této komplikované situaci.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

nejlépe bude, když se z dotazem obrátíte na právníka který dělá rodinné právo, laická rada zde nepomůže.

dusatka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

při tzv. střídavé péči mají nárok na výživné oba rodiče navzájem ;) je to opravdu tak. Co se týče odhadu, je to opravdu hodně velké rozmezí, proto uděláte nejlépe, když se obrátíte na advokáta v místě bydliště, ale ani tak nečekejte, že vám řekne nějaké konkrétní číslo.

martini*
hodnocení

0x

Pokud je on jako otec zapsán do rodného listu, muselo proběhnout řízení o popření otcovství manžela a řízení o určení otcovství biologického otce. S tím soud nespojil řízení o výchově a výživě? To by bylo zvláštní. Samozřejmě na výživné máte nárok, pokud je dítě svěřeno do péče vám. Pokud se jedná o tzv. střídavou péči, budete mít na něj též nárok, pokud prokážete, že vaše výdaje jsou vyšší. Odhad je skutečně velmi těžký, ale na 2 tisíce bych to viděla.

bozena*

Je to skutecne individualni a zalezi,kdo to bude soudit.Manzel donedavna platil z 8tisicoveho duchodu 2tisice vyzivneho na 1 dceru.Takze asi takto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]