Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Základy pro terasu - keramická dlažba

Od: kapitanmorgan® odpovědí: 7 změna:

Hezký den přeji,

rozšiřuji venkovní terasu a přemýšlím nad základy.

Celková plocha bude cca 60 metrů čtverečních, 20mm keramická dlažba, na terčích.

Otázkou je, jestli by postačilo odtěžit cca 30-40cm zeminy, vyplnit štěrkem odpovídajících frakcí a zhutnit (zabetonované pouze obrubníky kolem dokola) - takové řešení by se mi líbilo nejvíc, protože, upřímně, představa nevím kolika tun betonu na zahradě se mi prostě příčí...

Nebo jít cestou 20 cm štěrk + na to 15 cm železobeton? Jsem na jižní moravě, srážky minimální, mrazy taky...

Díky za názory

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle mě záleží především na podloží - typu zeminy a jak dlouho tam leží.

Nyní děláme terasu, odebrali jsme cca 20cm zeminy (těžká jílovitá) a počítáme s 10-20cm štěrku a 10cm betonu s kari sítí. Stavitel se mi dušuje, že to bude naprosto v pořádku a dávat víc je na pochozí terasu zbytečné.

Pokud jste myslel položit dlažbu na zhutněné kamínky, tak by to určitě šlo. Navíc pokud to někde ujelo je to rozebíratelné. Poslední vrstvu bych dal jemnou frakci jako když se pokládá chodník. Pokud nepočítáte se spárami apd nevidím v tom problém. Ale bez těch terčů.

doplněno 18.09.18 08:41:

Nevěřím, že terče budou dlouhodobě na štěrku dělat dobrotu. Stačí, že každý dvacátý se malinko proboří a můžete začít znovu.

hodnocení

Co se podloží týče, kopalo se tady cca 60cm a byla to jenom samá pěkná hlína, žádný jíl... Je to tady cca 15 let.

Pokládku na zhutněný štěrk jsem taky uvažoval... Ale na těch terčích by se mi to asi líbilio více. navíc chci terasu + ještě nějakou další plochu okolo domu dotáhnout na úroveň podlahy, tedy + nějakých 10 cm. Toho štěrku navíc by bylo poměrně dost...

kapitanmorgan® - Hlína a jíl je skoro to samé. Pokud byste chtěli opravdu pevnou podlahu, museli byste kopat do nezámrzné hloubky, nasypat kámen, případně položit armaturu (já jsem dělal terasu jen 3x5 m a kopal jsem do devadesáti centimetrů). Navrch mám vrstvu betonu asi 20cm bez armatury a ani se to nehlo už 30let. Pokud chcete jen plochu, kde nebude bláto, stačí položit dlaždice na rovnou podložku a zapískovat. Časem se působením počasí samy utahnou a ve spárách se uchytí tráva, kterou můžete likvidovat, nebo nechat pro okrasu.

krtek66

hlína a jíl není v žádném případě to samé...a pokud tvrdí, že tam má 60cm hlíny tak to je solidní navážka...základy musí dělat do nezámrzné hloubky což bývá většinou od 0,8m ...a keramické dlažbě na terče bych teda nevěřil...beton je beton...

krtek66 - mezi hlínou a jílem je jen drobný rozdíl. is.muni.cz/...

hodnocení

Díky za rady. To propadání terčů jsem už tak trochu řešil (na terasu přišla řada teprve teď, prací je víc )

Zde by mělo pomoci použití stavitelných terčů se širší základnou, cca 210mm... Také jsem uvažoval, že bych každý terč ještě podložil nějakou lacinou betonovou dlaždicí 40x40x5 cm, což by možná mohlo také pomoci z hlediska stability?

hodnocení

0x

Terce len na beton (hydroizolaciu terasy). Na strku sa casom zaboria. Ak nechcete beton, overte si u vyrobcu, ci je mozne dlazbu polozit priamo plosne na strk.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]