Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plynový kotel se zásobníkem nebo bez?

Od: knakml® odpovědí: 9 změna:
Vybírám nový plynový kotel. Kotlem ohřívám i vodu na koupání. Nevím zda vzít kotel se zásobníkem, nebo s přímým průtokovým ohřevem vody ke koupání atd.
Nějaká rada či zkušenost?
doplněno 15.09.18 21:35: Tak doplním info. Jsme doma tři. Máme vanu i sprchu. Kotel je ve sklepě tudíž chvíli trvá než odtočím studenou vodu z potrubí.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, patrně se zde sejde více zkušeností a názorů. Ten můj je, že pokud nepotřebujete mít stále připravenou okamžitě teplou vodu, tak je zásobník zbytečný (viz možné budoucí komplikace s jeho zanášením vodním kamenem nebo rzí). Bez zásobníku to bude fungovat jako průtoková karma - chvilku poteče studená a až potom teplá voda (na napouštění vany to nevadí, na sprchu je to už horší). Takže, volte podle využití teplé vody, resp. i podle počtu osob v domácnosti a četnosti koupání. Zdravím!

doplněno 15.09.18 18:48:

adetouk - no, naopak=? V jednom případě se zanáší stěny nádrže a v druhém případě ty trubičky. Takže si člověk moc nevybere (co bude měnit).

@ben Přesně naopak.*bzum*Průtokový ohřívač je mnohem náchylnější k zanášení vodním kamenem,zvlášť,když je tvrdá voda např ze studny.

Akorát když budou zanešené vodním kamenem ty"trubičky",tak plamen v nich vodu neohřeje dostatečně,protože vodní kámen je mnohem horší vodič tepla,než měď.Plyn bude hořet,ale voda bude studená.

hodnocení

1x
Inu.. nevíme.
A nevíme to proto, že pokud máte doma Jacuzzi o objemu 500l, potom jistě musíte použít zásobník. Jestliže máte pouze sprchu, nebo menší vanu, je možné použít obojí.
Proto prostě nevíme.

hodnocení

0x

Také dost záleží na tom, kolik je členů domácnosti a jak často se teplá voda používá. Podle toho by se dala doporučit vhodnější varianta.

mil®
hodnocení

0x

Měl jsem průtokový ohřev vody, teď má zásobník. Byli jsem čtyřčlenná rodina a kotel je ve sklepě, takže dlouho trvalo, než přitekla do patra teplá voda, no a synové tím pádem vyplácali dost u nás drahé vody. Teď je teplá voda daleko dřív v kohoutcích, zdá se mi to ekonomičtější, kotel mám asi 15 let a každý dva tři roky si nechám v zásobníku měnit katodu kvůli zanášení. Spokojenost.

hodnocení

0x

Já bych to řešil tak, že bych koupil normální plynový kotel bez vestavěného ohříváku vody a dal bych do koupelny průtokový ohřívák vody nepřímo topený topným systémem plynového kotle. Teplá voda by tekla bez nějakého odtáčení studené a pro zvýšení teploty topné vody v okruhu, kde by byl připojen ten průtokový ohřívák, bych dal za kotel trojcestný míchací ventil. Kotel by byl jednodušší, levnější a méně poruchový.

@aloisb Tak teď jsi tomu nasadil korunu!*haha*

hodnocení

0x

Kdys jsem to resil a byl mi doporucen zasobnik. A jsem spokojen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]