Nejste přihlášen/a.
Mám kutilský/zámečnický problém.
Zamknul jsem dveře od WC, které nikdy nikdo nezamykal a teď nejdou odemčít. Tyto dveře jsem kdysi koupil použité, s tím nejobyčejnějším interiérovým zámkem, ale bez klíče. Nyní jsem v hromadě různých klíčů doma našel jeden, který tam jde. U takových zámků to pokud vím vždy chodilo tak, že pokud klíč do zámku jde vsunout, pak s ním lze i zamčít. A taky šlo. Jenže už to nejde odemčít . Klíč se jen protočí. Skoušel jsem pár paklíčů, kterými by takový primitivní zámek měl jít odemčít - opět se jen protočí a zámek je stále zamčený. Vzhledem k tomu, že jsem lezl okýnkem, tak už mám sundané štítky a kliku, ale podruhé už tam lézt nechci
. Dveře se otevírají do prostoru ven z WC.
Nevím, jestli je problém v tom, že nemám správný klíč, nebo že je zámek rozbitý a proto západka zůstala ve futrech.
Napadá mě akorát odvrtat zámek pod štítkem. Nikdy jsem to nedělal a vím od jiných, že to je fuška a zničí se několik vrtáků. Je ještě jiná možnost?
Nejjednodušší je opravdu odříznout panty a pak dveře vysadit z futer. Uříznuté dokážeš snadno vyměnit a dveře ti zůstanou nepoškozené.
Další možnost je, že si seženeš podobný zámek a ten si rozmontuješ. Tím získáš představu jak to v zámku vypadá a funguje. Pak můžeš zkusit na vhodném místě odvrtat nebo proříznout flexkou.
Při řezání flexkou dej pozor, ať si dveře nazapálíš a nenaděláš ještě větší škodu.
Taky můžeš zkusit použít páčidlo a dveře vůči futru vypáčit.
Jazyk zámku se zřejmě úplně nevrátil do zámku a klíč na ní již nedosáhne. Zkusit paklíč. Další možnost je i bez vykopávání dveří. Vem rozbrusku a na dveří uřízni panty. Pokud jsou tam našroubovaný, pak zbytek vyndat a dát nový.
Za další - " U takových zámků to pokud vím vždy chodilo tak, že pokud klíč do zámku jde vsunout, pak s ním lze i zamčít." - to není taková pravda. Jsou různý klíče , zámky. uprav vstup do zámku a půjde víc těch klíčů.
Nerozbíjejte dveře,ani sádroš.Vemte si malý majzlík a vysekněte mezi futrem a zdí dírku proti zamykacímu závěru tak,aby ste se dostal na zamkovou kapsu.Pak do té kapsy vyvrtejte dírku a kovovou tyčkou s pomocí kladívka zarazte zamykací uzávěr zpět do zámku.
Dírka v sádrošu se rycleji a levněji opraví,než rozřezat dveře,nebo panty.
Dobrý den, sice už Vám neporadím nic nového, co by zde již nebylo napsáno, ale jednu radu Vám dám do budoucna - klíč (zámek) se zkouší při otevřených dveřích a když je vše v pořádku (klíč jde lehce a zámek lze zamykat i odemykat), tak až potom můžete zkoušet při zavřených dveřích. Takto se vyhnete podobným problémům, jaký Vás nyní postihl. Zdravím!
Děkuji, ale teď už tohle také vím. Nenapadlo mně, že když dveře zamču, stejným klíčem nepůjdou odemčít. Když to upřesním - klíčů na zkoušení bylo hodně, tak jsem si k tomu sedl na mísu WC a zkoušel to zevnitř. Ještě že mám vysokého a fyzicky zdatného syna, který mi stoje na zastřešení dělal podporu po okýnkem, když jsem skrze ně lezl ven. Je to v 1. patře.
Uříznout panty vypadá jako dobrý nápad. Jenže jsou šroubovací a ten zbytek závitové tyče pak ze dveří nejspíše nedostanu ven.
Určitě bych nedělal díry do sádroše, kromě díry závora taky nemusí jít zarazit Zkusil bych různé šperháky. Než řezat panty, tak může být lepší zámečník. Panty bych si nechal nakonec, kdyby zámečník chtěl raketu... (nafotit, popsat a cenu domluvit předem). Někdy jde závora posunovat nožem (pokud dveře/ futra nejsou do Z)
Jde to bez poškození dveří / futer, když už tak jen panty které jdou měnit snadno...
Velká loupež - dobývání hajzlíku :D
Píšete: "...jsem v hromadě různých klíčů doma našel jeden, který tam jde...". Tak zkuste hledat další, třeba najdete jiný vhodný.
Pokud se při mačkání kliky nehýbe střelka zámku,dá se škvírou protáhnout úzký list do pilky na železo a střelku s mírným poškozením hrany dveří střelku odříznout. Možná by šlo kliku zmáčknout a zkusit odříznout ten plochý kus kovu, kterým se dveře zamykají? Je to jen momentální nápad. Protože i interiérové dveře jsou různé, včetně futer a na každé by se dalo použít něco jiného. Nebo si zavolat zámečnickou pohotovost?
Tak už mám dveře otevřené. Nechal jsem si poradit částečně, že jsem rozmontoval a prohlédl jiný zámek a hledal způsob jak co nejméně invazivně vytlačit západku (jazýček) z futer zpět do zámku. Nakonec jsem vyvrtal do veřejí těsně vedle dveří 6 mm otvor, kterým se to podařilo. Nemusím navíc nic opravovat - ta dírka mi nevadí, nebo ji něčím přelepím.
Všem vám děkuji za příspěvky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.