Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, jak je to s pronajímáním bytu, který patří městu. Jsem v podnájmu v 1+1 od 13.10.2008, a za měsíc říjen nájemné činilo 3.984,- Kč (jelikož se jednalo o polovinu měsíce, čili polovina nájmu). V dalším měsíci jsem už platila normálně, dle smlouvy, 6.500,- Kč. Od 15.10. _ 17.6.2009 jsem nájemci platila o 200,- Kč více s tím, že se zvyšovalo nájemné a že dostanu novou smlouvu. Bohužel jsem do té doby žádnou smlouvu neobdržela a tak chodilo po dobu 5 měsíců nájemci 200,- Kč přímo do kapsy (moje blbost, vím). Od tohoto měsíce (listopad 2009), jsem si zažádala o novou smlouvu, jelikož se mi tam několik věcí nezdálo a nelíbilo. Včera jsem jí podepsala a mám platit zase 6.500,- Kč a dnes mi přišel e-mail od paní z realitky, která má tento byt nestarost s tím, že jí o tom informoval nájemce tohoto městského bytu (který žije v zahraničí), že se opět bude zvyšovat nájemné a chce tedy od 1.1.2010 částku 6.900,- Kč. Přijde mi tahle cena dost vysoká na to, že se jedná o 1+1, které není ani částečně zrekonstruované a žiji tam spíše jak nějaký asociál.Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné, aby se takhle často neustále měnily nějaké smlouvy, zvyšovalo a snižovalo nájemné a hlavně, jestli je vůbec možné, aby si o to říkal nájemce městského bytu. Navíc mě tento nájemce u vodáren nahlásil jako svojí přítelkyni, bez mého souhlasu, to jsem se také dozvěděla až před několika dny.
Předem děkuji za odpověď
Ano taky jsem to v TV viděla, a říkali ten co má ten byt ofic. v pronájmu by měl městu vrátit peníze a peníze zpět může požadovat i podnájemce... Tak to bylo řečeno. Smlouva je neplatná takže peníze by měl dostat zpět. A těm nájemcům bych to přála aby museli platit - vydělávají na lidech a kolik lidí třeba čeká na byt i několik let...
Nebuďte naivní, těm jde především o provizi. Jsou realitky, které zprostředkovávají i prodej "dekretů", tj. nájmů obecních bytů. I když dnes, když rostou regulované nájmy, to není v takové míře jako dřív. Neříkám, že jsou takové všechny realitky, jsou mezi nimi samozřejmě i solidní, které takové "obchody" nedělají.
Dobrý den, občanský zákoník říká, že: Pronajatý byt nebo jeho část lze jinému přenechat do podnájmu na dobu určenou ve smlouvě o podnájmu nebo bez určení doby jen s písemným souhlasem pronajímatele. Není-li splněna tato podmínka, je smlouva neplatná. V bytě tedy bydlíte na základě neplatné smlouvy, a tedy nelegálně. Co je ve smlouvě uvedeno a jestli ji nějak měníte, je tedy zcela bezpředmětné.
Pokud jste v podnájmu bez souhlasu pronajímatele (města) což asi jste, když vás nahlásil jako přítelkyni, tak je smlouva neplatná a vy můžete požadovat nájemné zpět. Být váma najdu si jiné bydlení toto nahlásím na urad a požadovala bych peníze zpět.
No, v podstatě máte pravdu, protože jde o tzv. bezdůvodné obohacení, ale obou stran - takže "jakopronajímatel"by měl vrátit nájem, ale "jakonájemce"by měl plnění také vrátit, a protože to není možné, musel by poskytnout peněžitou náhradu.
Takže v žádném případě se nelze domnívat, že neplatností smlouvy má "nájemce"právo na vrácení peněz a "pronajímatel"na nic.
§451 a násl. obč. zák.
Dobrý den,
dle mého je v první řadě problém v tom, že se jedná o byt města a ten má pronajatý pan X a pronajímá ho dále Vám. Pochybuji, že se tak děje se souhlasem majitele, tedy města, jelikož další pronajímání bude jistě zakázáno ve smlouvě města s panem X. Proto také Vás nahlásil jako svoji přítelkyni. Je to ale jen má domněnka..
Co se týče smlouvy tak obecně není možné provádět změny v platné smlouvě bez souhlasu obou stran.
Vaše domněnka bude nejspíš na místě. Problém však je, že jsem od samého začátku nevěděla, o jaký byt se jedná, jestli se jedná o byt v osobním vlastnictví, družstevní, či byt města. To, že mě nahlásil jako svojí přítelkyni jsem se dozvěděla až před nedávnem a to paradoxně ještě od jeho vlastní matky, které jsem tam nesla jeho poštu. Nyní si hledám nový podnájem, případně koupi bytu, jelikož takhle už to dál nejde, dochází mi trpělivost. Dělá si naprosto co chce, když ho o něco požádám, tak nereaguje a teď si ještě navýšil podnájem. Mockrát díky za odpověď
V nájemní smlouvě by mělo být uvedeno:
1. Pronajímatel prohlašuje, že je výlučným vlastníkem ... .
2. Nemovitost uvedená v odst. 1 tohoto článku smlouvy je zapsána v katastru nemovitostí, vedeném Katastrálním úřadem ...
3. Pronajímatel prohlašuje, že jeho vlastnictví jak shora uvedeno trvá i nadále a že neexistují žádné okolnosti bránící volnému nakládání s ... .
Co lze v takovémto případě (u)dělat?nevím co mám dělat, každopádně si hledám jiné bydlení, protože tohle už mě přestává bavit.
Až si vyhlédnete nový nájem či podnájem, doporučila bych vám, abyste si ověřila na KN ( www.nahlizenidokn/...) komu byt patří. Velmi rychle zjistíte, jestli je v osobním vlastnictví, družstevní nebo obecní atd. I v případě, že si pronajmete byt družstevní, měla byste požádat nájemce, aby vám ukázal písemný souhlas družstva jako vlastníka bytu s pronájmem další osobě, tedy vám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.