Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování pozemků 2 dětem, katastr

Od: tajna odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
když chci darovat více pozemků 2 dětem, jak se to zapíše ve formuláři pro katastr nemovitostí? Když se dívám na papírový formulář, který se dá vyzvednout na katastru, tak tam je jen málo řádků na pozemky a neuvádí se tam, co s těmi ostatními pozemky. A kdybych to chtěla na cuzk pořídit elektronicky, tak tam zase nabízejí jen jedno místo pro obdarovaného. Opravdu nevím...
Víte někdo? Děkuji za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Chcete vždy jeden pozemek darovat oběma dětem? Budou tedy spoluvlastníci? Pokud ANO, tak to nedělejte, předejdete problémům v budoucnu...vím, o čem mluvím...raději dejte jeden pozemek jednomu dítěti, další pozemek druhému...nějak "spravedlivě" pozemky podělte...a problém s vypisováním zmizí...

Naprostý souhlas - jakékoliv spoluvlastnictví je záruka budoucích potíží.

lidus*
hodnocení

1x

Darujte každému dítěti pozemek, ne půl a dohromady, spoluvlastnictví máme a je to velký problém, někdy dohoda s tím druhým prostě nelze. Neplatit právníka, je to zbytečné. U nás Brno, Vyškov velmi ochotní skuste u vás narazit na lepší náladu úřednice.

tomaslad*
hodnocení

1x

Že na KN rady nedávají, je pravda, aby se případně nesprávným postupem úředníka nedostali jako instituce do problémů. Já bych to viděl na následující model: x pozemků množiny A dát dítěti A (tj. 1 ověřená smlouva s x pozemky na dítě A + 1 návrh na vklad ve prospěch obdarovaného A za poplatek 1000 Kč). U dítěte B dtto. Takže budou 2 návrhy na vklady + 2 dvoustranné smlouvy (30 Kč/ověřený podpis, ověřovat pro KN stačí jen jedno paré) Důležitý papír, která pak KN vydá, je úřední "ostemplované" známení o zapsání daných parcel na LV. Alespoň tak si to pamatuju. Právníka ani notáře netřeba. Pokud uděláte nějaký malý renonc, KN vás vyzve k opravě či doplnění, v rámci již zaplaceného poplatku litr. Alespoň tak si to z praxe pamatuji, když jsem vloni taky převáděl/daroval.

fialka2
hodnocení

1x

Zásadně nedávejte oběma společně. Každému samostatně. Jedině tak předejdete pozdějším sporům. Jsou-li pozemky nestejné, zvažte např. větší tomu, který Vám více pomáhá, jeho vzdělání stálo méně peněz, nebo má již větší rodinu apod.

Mnohdy v těch společných darovaných vznikají problémy i ze stran nových partnerů atd.

Takové rozhodnutí zvažte s rozumem.

hodnocení

0x

Pokud je to darování podložené příslušnou Darovací smlouvou s ověřenými podpisy, pak v elektornickém Návrhu na vklad do KN je rubrik jak pro nabyvatele, tak i pro nemovitosti dost. A když by nestačily, dají se rozšířit přílohou.

tajna
hodnocení

V elektronickém Návrhu je řádků pro nemovitosti nekonečno. Zkoušela jsem ten návrh na darování nemovitostí a opravdu je tam jen 1 osoba, které se to dá darovat.
Možná jsem měla použít tu jejich nezkrácenou verzi? Myslela jsem, že když to nazvou "darování", tak se mi to bude hodit. Ještě na to půjdu se základní verzí.
Chtěla jsem to zařídit přes papírový formulář, ale proč tam není nějaká možnost zadat více nemovitostí?

V poslední době jsme dělal několik převodů darováním známým i neznámým,ale nikdy jsem nepostřehl omezení na elektr.fomuláři o kterém píšete. Pokud chcete poradit, napiště mi vnitřní poštou, dáme to dohromady tak, jak si přejete a bylo to pro KN dobře..

hodnocení

0x

Zavolejte na katastr a zeptejte se. Nebo se podívejte, zda mají na svém webu info, popř. mailovou adresu pro dotazy.

tajna
hodnocení

Na katastru jsem přímo byla a bylo mi řečeno, že se rady nedávají a že si mám najmout právníka. Což nakonec možná tak dopadne.

krtek66

tajna: ano, to je problém katastrů...a vidím, že ne jen u nás. Baba si to ode mě tehda taky vyslechla...by mě zajímalo na co tam teda sedí

tajna - možná by vám v tom pomohl notář, stejně to budete přes něj řešit.

ju*
Krtek: ony tam ale nesedí kvůli joudum co nic neví a nejsou schopni to dát právníkovi. Za vaši neznalost nemůže nikdo jiný, ale tak jste asi příklad typického čecháčka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]