Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Existuje nějaká lhůta mezi uzavřením smlouvy o změně majitele nemovitosti (darovací / kupní, ...) a jejím vložením do katastru a zapsáním změny vlastníka v katastru?
Dejme tomu že daruji nemovitost, opatřím ji ověřenými podpisy a obdarovaný ji vezme, strčí do šuplíku a nemovitost bude užívat. Za rok, dva, deset, ... si vzpomene že ji nemá na sebe přepsanou v katastru a zajde si na katastr.
Je nějaký rozdíl když v době kdy si obdarovaný vzpomene na přepis je dárce na živu, nebo již zesnulý?
Pokud se nepletu, oficiální lhůta není. Ovšem kupující (obdarovaný, nabyvatel apod.) by musel být hodně hloupý, kdyby obratem nepodal Návrh na vklad do KN. Chrání tím především sám sebe před případnými následnými problémy, což může být právě to, že původní majitel zemřel, nemovitost byla vyřízena v dědictví a majitelem už je někdo úplně jiný. A pak babo raď!
Podobnou věc jsem řešil před 14 dny, kdy se v KN původně zapsaný vlastník moc neměl k nějaké činnosti a já jsem měl eminentní zájem na co nejdřívějším zápisu do KN. Takže jsem podla Návrh sám a původní vlastník jen valil kukadla!
@jaf: Tak proč ji kupuje? Netuším, proč by zápis v KN měl být vlastníkovi na obtíž. Pokud by se jednalo o exekuci, insolvenci a pod., pak by se stejně dala ta kupní smlouva zpochybnit a soudně zneplatnit.
Jeden známý si je jist, že dokud si darovanou nemovitost nepřepíše na sebe v katastru, tak mu exekuce a podobné radosti nehrozí, protože kde nic (oficiálně) není...
Mě se to nezdá, myslel jsem, že nějaká lhůta na přepis existuje, ale zase smlouva je smlouva.. nevím, a proto se ptám. Člověk nemůže nikdy vědět co se může v životě přihodit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.