Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna sousedova plotu

Od: lloid odpovědí: 15 změna:
Zdravím, mezi moji zahradou a sousedovou je metrový pletivový plot, který dělal soused. Naše vztahy jsou nijaký, chtěl bych vyšší asi dřevěný plot. Na svoje náklady bych chtěl nahradit ten pletivový, o tom nechce soused slyset. Můžu si tedy postavit svůj plot cca 10 cm od toho jeho plotu? Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

2x

Plot je souseda a pokud se nedohodnete, že postavíte (vyměníte) svůj plot na hranicí pozemků, měl by jste jakoukoliv další stavbu podřídit pravidlům o vzdálenostech ať stavby či výsadby od hranice pozemku (plotu) souseda. Sousedovi se ani nedivím. Vždy je lepší mít sůj plot. Rovněž by jste měl umožnit sousedovi vstup na Váš pozemek, aby mohl provést udržbu plotu. Těch 10 cm to sotva umožní. Jinak to je nápad z kategorie ... no hloupých.

Souhlasím, navíc dnes není povinnost jakýkoli plot stavět.

lloid
hodnocení

No když chci mít vyšší, aby ke me nebylo tolik vidět, nehledě na to že metrový plot, ohledně ochrany majetku přeskočí kdekdo. Tak je to hloupý nápad jo? Vy jste mi ale chytrák... Co bych měl třeba dělat, když bych se rozhodl doma chovat slepice a potřeboval bych mít plot 2 m?
jofa*

Já Vám to píš.i Na svém pozemku si postavte co chcete pokud to zákon dovolí. Tudíž v patřičném odstupu od plotu souseda, Nic víc nic míň.

re4zon
Plot do 2m si od 1.1.2018 můžete postavit i bez jakéhokoliv povoleni nebo souhlasu sousedů, pokud nehraničí s veřejným prostranstvím. Takže si ho klidně dejte 10cm od sousedova plotu. Pokud je pletivový, nemá na něm co udržovat. Nehledě na to, že jo na svůj pozemek musíte pustit jen tehdy, pokud údržbu NELZE provést jiným způsobem. A to u např. Natření pletiva jistě lze.
Jen myslete na to, že ho tím jistě nakrknete a naopak si plot pak nenatrete z jeho strany vy. Takže si ho udělejte demontovatelný.
jofa*

Přesně tak. Proto jsem psal o hloupém nápadu k jednomu plotu podtavit druhý a takto vyostřovat vztahy bez rozumné dohody.

Iloid - Zde máte přesně popsáno, jak se věci mají.

ris-kh.cz/...

hodnocení

2x

Vykopejte válečnou sekeru a postavte plot u sousedova plotu. Zdůvodnění, že až budete mít slepice, nedí zdůvodnění Vašeho pocitu na větší plot. vy chcete slyšet jen odpověď, "Ano, můžu stavět".

Klidně stavějte.

hodnocení

2x
Zde čtěte. ris-kh.cz/...

sebod*
hodnocení

0x

ano, můžete si postavit svůj plot na svém pozemku. A nevidím na tom nic hloupého, jak píše "jofa". Asi k tomu máte nějaký důvod, že?

jofa*

No to je hloupý nápad, to se na mne nezlobte. Mezi ploty alespoń půl metrů pozemku aby soused mohl opravovat plot no to je věc. Samozřejmě na svém pozemku po dodržení všech předpisu si může udělat "cokoliv". Když chce přijít o kus svého pozemku, tak ať staví.

lloid
hodnocení

Na začátek mě napadlo, nechat přeměřit pozemek, když se zjistí že je plot i o pár cm na moji straně, tak můžu si stavět jak chci (sice je plot financovaný sousedem, ale stojí na mém pozemku) a když je plot na jeho, tak pro změnu zas můžu si stavět já, na přesný hranici pozemků.
asd1

Až tak jednoduché to není. Plot je jeho a pozemek klidně mohl vydržet.

Svůj plot si postavit můžete, pokud dodržíte předpisy a zákony... Dohoda se sousedem je lepší než stavět ploty...

hodnocení

0x

není nutné kontaktovat souseda, když se nedokážete domluvit... stačí vytvořit projektovou dokumentaci a předložit s žádostí na stavební úřad. Pokud to schválí, hurá do vaší akce.

hodnocení

0x
Odkaz @ferax je vhodné porovnat s novým platným občanským zákoníkem. Hlavně s §§ 1024 až 1028. zakony.centrum.cz/...
V odkazu vzpomínaný §127 už neplatí. Některé části znění mohly být změněny!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]