Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, mám asi 20 let starý bojler General a v poslední době začal hodně propouštět vodu. Myslím tím to odkapávání tou hadičkou. Zavolala jsem instalatéra, který mi řekl, že mi to opraví, ale že se bude muset vypustit všechna voda z té nádrže. Tak jsme se domluvili na určitý den a já měla přestat nahřívat vodu, protože se měla stejně všechna vypustit. To jsem udělala. Dnes přišel a co mi je divné, že když se v tom začal vrtat, tak odšrouboval pojišťovací ventil a chtěl ho čistit, ale nakonec jel koupit nový a vyměnil ho, ale tu vodu vůbec nevypouštěl. Tak proč mi napřed říkal, že se musí bojler celý vypustit, když to pak nutné nebylo? Ví někdo, co to teda bylo za poruchu? Za opravu jsm zaplatila 600 korun, bez dokladu. Samozřejmě. Ale snad to teď bude fungovat. Ta součástka je pojišťovací ventil 1/2 pro bojler MxF 6 bar. Moc děkuji za vysvětlení. Od něho jsem žádné kloudné informace nedostala.
Je to v pořádku. Po telefonu nemohl tušit, co máte kolem bojleru a tak vás radši připravil na verzi, kdy bude potřeba bojler vypustit. Nakonec to nutné nebylo a provedl to jednodušeji, rychleji a vám ušetřil X litrů vody
Nebylo to po telefonu. Byl tady u mne, protože mi dával nové čerpadlo do studně a já mu ukazovala ten můj bojler, a říkala mu problém. Sáhl na tu trubku rukou a řekl, že je teplá a že tam musí něco vyměnit, ale že to nemůže dělat ten den, že se domluvíme na jindy a že se musí ta voda vypustit. Tak jsme se právě domluvili na jiném dni.
Pokud vyměnil pojišťovák, bez vypouštění boileru, mohl tam být ventil na zavření, nebo je opradu šikovný.
Zavře přívod vody, odpustí tlak, zavře všechny kohouty a odšroubuje pojištovák, hned našroubuje nový. Drobný úkap nevadí.
No právě, drobný úkap nevadí, ale já jsem se právě byla před chvílí podívat a už je tam za pár hodin, zase v sudu odkapáno vody docela dost.
Oprava metodou pokus - omyl. Zbytečně měnil bezvadný poj. ventil. Měl by vrátit prachy a už bych ho tam nepustil...
Vyfoťte jak to je zapojené.. Je na vstupu vody redukční ventil? Je u boileru expanzka? Pokud je tlakoměr, jaký je tlak v řadu? Kape trvale, i bez ohřevu boileru?
Přívod vody uzavřel, ale tlak určitě ne, to bych si musela všimnout. Stála jsem u toho. Prostě zavřel vodu páčkou a hned vyšrouboval ten ventil. Nic nesyčelo a žádné jiné úkony nedělal. Napřed to chtěl vyčistit, ale bylo to trochu zarezlé. Viděla jsem, že z toho vypadlo těsnění a bylo evidentně špatné. Ale toho si vůbec nevšímal. To těsnění mám, protože pak jsem to sebrala, protože mi bylo divné, že si toho nevšímá. Tohle přece znám a sama si těsnění měním a vím, že je to důležité.
Anebo máte pojišťovák na vývodu teplé vody což by být nemělo (ale ten váš je bez zpětné klapky tak to zas tak nevadí) a už vůbec nesmí být nějaký ventil mezi pojišťovákem a bojlerem!
PV prokapává buď netěsností sedla (nečistoty v sedle, poškozené těsnění/ dosedací plochy), nebo zvýšením tlaku kdy voda přetlačí pružinu a PV správně otevře. Tlak se zvýší buď zvětšením objemu vody při ohřevu (zpětná klapka nepustí vodu zpět do řadu) nebo zvýšením tlaku z řadu (vysoký tlak z vodárny, redukční ventil propouští atd.). Pak ještě PV otevírá při závadách typu unavená/ ruplá pružina, špatné seřízení atd. (otevírá při nižším tlaku než by měl).
Obecně do vadného PV se nehrabe, dává se nový. Po napadení kutilem taky může boiler řachnout...
Kvalita nejlíp Myjava, Duco, na opačné straně různá itálie a čína..
ahoj suzy pokud jsi homěla na domácí vodárně tak jsi si odpověděla proč to nekapalo mohla mít nastavený nižší tlak než je je v řádu a ten rozdíl v tlaku mohl stačit na to že to nekapalo a ted to kape při ohřevu se voda rozpíná vřádu vyšší tlak než z vodárny a v pojištováku je zpětná klapka aby se horká voda nepřetláčela do studené pojištovák je na 6.3bar pokud je úkap velký poištovák nový dá se vyřešit dvěma způsoby a k oboum potřebuješ instalatéra bud osadit k bojleru expanzku jak tu někdo zminoval nebo snížit tlak před bojlerem redukčním ventilem
Pcmani, souhlasím a proto jsem také toho instalatéra ZAVOLALA. Jenomže on mi nic takového, o čem mluvíš, NEPORADIL! Otázku jsem mu položila asi 3x a bylo vidět, že do ničeho nemá chuť. Neustále mu někdo volal a pochopila jsem, že má práce dost. Tak se mu asi nechce řešit nějaké složitosti, kde by musel být víc, jak tu půl hodiny, když může mazat jinam. Já už fakt nevím jak si to vysvětlit. Už se na to vykašlu. Boiler funguje, budu sledovat kolik vody vykape a víc dělat nemůžu. A bohužel tady jiného instalatéra neseženu. Tenhle je na rztrhání. Je starý a říkal, že příští rok už se na to stejně vykašle a jde do důchodu.
Asi začnu dělat instalatéra I když radši ne, to by mi pak furt někdo volal a prosil že potřebuje tohleto a támhleto
Suzy, je třeba zjistit jestli to je normální odkap nebo závada... Vypni ohřev a pokud přestane kapat tak to je OK. Pokud by kapal i s vypnutým ohřevem, tak je buď vysoký tlak vody v řadu (nad 6 bar) nebo je vadný PV (netěsné sedlo nebo otevírá při nižším tlaku než by měl)
Přidávat expanzku moc nedoporučuju, většina jsou šmejdy, praskají vaky, musí se dofukovat atd.. Normální odkap je prakticky voda zdarma, pokud nevadí občas to vykýblovat tak bych to tak nechal.. Pokud je vysoký tlak vody, tak dát redukční ventil na přívod (ještě před rozdělení na teplou a studenou) je vhodné.. Ale odkap může být i potom, jen bude menší..
Stručně: voda ohřevem zvětší objem, zpětná klapka jí zpět do přívodu nepustí, tak stoupne tlak až PV otevře a objem navíc vyteče ven - to je normální odkap.
Zvětšení objemu Studené přiteče 100 litrů, 5 litrů odkape a 100 teplé vyteče z kohoutku.
Na kila zadarmo není, ale na objem ano
asd1 > Dobrá manipulace. Takto by se dal vyrábět třeba zemní plyn zdarma. Stačí ho za plynoměrem zahřát.
I tak ti to nevychází, protože stočné zaplatíš celé.
Asd1, děkuji za vysvětlení, nemohu hodnotit, protože jste napsal do otázky. Ale pochopila jsem z toho, co říkáte, že voda musí odkapávat v té době, kdy se zahřívá, protože nabírá na objemu, takže automaticky ten ventil odpouští přebytek. A to se také stalo, protože jsem ohřev měla vypnutý od neděle, jelikož jsem předpokládala, že se bude celý boiler vypouštět,tak bylo zbytečné nahřívat vodu. Teď už je tma, ale zítra to vyfotím a určitě pošlu foto. A ještě jednou děkuji za vysvětlení. Sud znovu vyleju a budu sledovat, jak rychle se vodou zase bude plnit.
Tak já nevím, ale právě kvůli tomu jsem si pozvala odborníka-instalatéra. Přece to já sama po jeho opravě, nebudu nějak korigovat. Píšete, že by tam mohly být nečistoty já nevím co ještě a že mám proplachovat a tak dál. Nemyslíte si, že tohle by měl udělat ten odborník, který tady byl a kterému jsem za tu práci zaplatila? Já nevím jak to proplachovat a vrtat se v tom nebudu. Vyfotila jsem teda tu součástku, kterou vyměnil, posílám foto a je to na té fotce vidět, co je nové. Za tu práci jsem zaplatila 600 korun. Nedohadovala jsem se o ceně, co mi řekl, to jsem bez řečí zaplatila. Kdyby mi řekl tisícovku, tak bych mu ji dala také. Měl to vyměněné asi za půl hodiny. A asi pět minut to vyndával. U toho jsem stála. Pak jsem šla pryč, protože jsem vycítila, že mu tam vadím.
Boiler měnit nebudu, protože funguje už kolem dvaceti let a dodnes jsem s ním neměla žádný problém. Ptala jsem se ho, kde bych mohla nastavit teplotu ořevu a on řekl, že to by musel odšroubovat tu desku co je dole. Říkala jsm mu, že mi teče úplně vařící voda, ne že by mi to vadilo, už jsem si zvykla, ale nechápu, proč teda tu destičku neodšrouboval a a nesnížil tu teplotu, když mi před tím říkal, že voda nemá být úplně horká, že to nečemu vadí. prostě na něm bylo vidět, že se mu do toho nechce. Proč, to nevím. Zaplatila bych mu za to, co by si řekl. Nakonec mi řekl, že to je tovární nastavení a že to je zase dobře. Takže ty jeho informace byly takové divné a proto jsem se obrátila sem, na zdejší rádce, protože vím, že mi to někdo určitě vysvětlí. Tenhle boiler se už nevyrábí, ale stále se na něj dají sehnat součástky. To jsem si vyhledala na internetu. Moje sousedka koupila nový boijler, přesně dva dny po záruce se jí rozbil. Koupila jiný, snad ty Dražice a zatím funguje, ale má ho teprve rok, tak uvidíme co bude dál. Tak já nebudu vyhazovat italský starý boiler který fachčí, za nějaký nový značkový a který se mi rozsype. Sice ho nemůžu nijak ovládat, protože tam nejsou žádná tlačítka, ale vodu ohřívá. A to od bojleru očekávám.
Ta nová součástka je z toho stříbrného kovu, s červeným čudlem. Boiler mám umístěný mimo byt, je prostě v takové letní kuchyni, ktrá sousedí s koupelnou.
Suzy, od toho pojištováku musí být hadička, které odvede odkap vody. To je normální, že tam ukápne voda. Důležité je, kolik toho ukápne a kdy.
Často se dává odkap přímo do odpadu, což je někdy problém, protože nevidíte, kdy dojde k poruše pojištováku. Lepší je hadička, třeba do umyvadla. Tam vidíte jak moc kape.
Asi to chce brýle. Hadička tam je
Cena OK, proč kape zatím musíme věštit... Teplota by měla jít nastavit na termostatu.
Hadička tam samozřejmě je. Nemám možnost dát to odpadu, jelikož tam žádný není. Mám tam soudek docela velký, zítra kouknu na kolik je litrů. A právě proto jsem si všimla, že té vody odkapává nějak moc. Pořád mi ale nejde do hlavy, proč ten boiler nekapal VŮBEC, prostě ani kapka po dobu PĚTI LET. Dopouštěla jsem ale přes domácí vodárnu, vodu ze studně. No a pak jsem si nechala udělat městskou vodu a jelikož jsem tam předtím žádnou hadičku neměla, nebylo to potřeba a bojler není V BYTĚ, ale mimo byt a tam také nechodím každou chvíli, tak jsem na to přišla asi za týden, protože jsem tam měla koberec a když jsem tam po týdnu vlezla, tak byl úplně nasáklý vodou a voda tekla až do sklepa. Myslela jsem, že prasklo potrubí a pak jsem přišla teprve na to, že to odkapává z toho boileru. Tak jsem koupila tu hadičku a dala tam tu nádrž. To jste mi nakonec poradili tady, protože jsem se zde na to tenkrát ptala a říkali jste, že to je normální. Ale pořád mi nejde do hlavy, proč mi to neodkapávalo těch pět let vůbec a boiler fungoval v pohodě. Tak budu mít asi nějaký kouzelný boiler.
Ten termostat je právě prý pod tím deklem a to se musí odšroubovat. Což já dělat nebudu.
Na tom boileru není ani jedno tlačítko. Je celý hladký a jediné co vidím, je ta červená dioda, která se rozsvítí, když nahřívá. A pak páčka, kterou se uzavírá voda. Ani ho nemůžu nijak vypnout, protože je napojený na elektriku rovnou do zdi. Když jsem vypínala ohřev, musela jsem shodit jistič v bytě.
No tak třeba má městská voda vyšší tlak, než byl ze studny (což je pravděpodobné) a proto to teď víc kape. Nebo šlo ze studny s vodou více vzduchu (i rozpuštěného), který se v boileru uvolnil a tvořil vzduchový polštář, který omezoval úkap.
Asd, tak to bude asi ono. Ale proč mi tohle ten "vodník" neřekl? Ptala jsem se ho. Myslím, že jsi to vyřešil. Protože ta závada nastala až po zapojení městské vody.
A pro Rv, a to je také pravda, že je určitě vyšší tlak, než z té vodárny.
rv stačí když netěsní zpětná klapka před boilerem pak expanzka vodárny funguje i jako expanzka pro boiler...
Vodař by tohle vědět měl, na rozdíl od nás to navíc vidí na místě...
Termostat je pod deklem, měl by jít štelovat. Připojení se dělá přes zásuvku, pak se jen vytáhne kabel.
Ano, také mi to bylo divné, že jsem nikde nenašla žádný kabel, abych to vytáhla ze zásuvky. Toho si všiml i ten instalatér, ale nijak to nekomentoval. Jestli to špatně, nebo dobře. Jen konstatoval, že to mám připojené rovnou do zdi.
Tak to kape jenom při tom ohřevu. Bxyla jsem se podívat a vody je tam jen trocha. Tak snad ta výměna k něčemu přece jen byla dobrá. A všem děkuji za námahu a konzultaci. Některým dát body nemohu, neboť je teď ten nový systém bodování na přímou odpověď, jinak to nejde. Tak těm děkuji alespoň takto .
Takže ještě jednou specielně děkuji "asd1" za jeho odpovědi. Ani jednou jsem mu nemohla dát bod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.