Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studna v domě

Od: monika* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Mam dotaz. Mame moznost koupit chalupu,ale mame strach,soucasti vstupni haly,je studna,ktera byla nalezena pri rekonstrukci.Tedy pramen,s ktereho je studna.Chalupa je trochu vlhka,ale nikdo tam jiz rok nebydli.Mame se obavat velke vlhkosti podlah a zdiva,hladina vody je asi 50cm. pod urovni podlah.Dekuji Kohoutovi

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Mít pramen vody přímo v chalupě je dnes terno. Stavební úpravou se dá přístup k vodě upravit tak, aby pramen nevadil.

olinl
hodnocení

3x
Osobně bych se zeptal, proč se obydlí prodává. Potom okolí-jestli je podloží kamenné/skála nebo je to postavené na blátě. V případě skalnatého podloží bych se nastěhoval. Na blátě/hliněném podloží bych se obával možnosti posunů zdiva, protože podmáčené podloží pro stavení/zdi není dobré-ale to chce důkladně obhlédnout zdi(praskliny) u podlah i zvenčí. Potom by pro mě bylo důležité, jestli je dům ve svahu či na rovině. Proutkaři nedoporučují mít dům postavený na pramenech-prý lidem hodně "hučí" v uších.

hodnocení

3x

Já mám studni ve sklepě a neregistruji mimořádné podmínky. Samozřejmě je zde vlhčeji, ale to je v každém sklepě. Pokud je objekt starší a doposud se neprojevily negativní vlyvy, tak bych se tohoto bodu nebál a v nynější době je vlastní studna terno.
IvanHorseman

hodnocení

0x

Vstupní halou myslíte forhaus, nebo chodbu v domě? Jak je řešeno zakrytí?

figurek*
hodnocení

0x

Jasná věc, chalupa je starší a ta studna kdysi stávala na dvorku. Chalupu někdo rozšířoval a přistavěl zděnou verandu. Při rozšiřování studna překážela, proto ji zrušili, zasypali a zarovnali do podlahy. Tak vznikla vstupní hala.

Druhá jasná věc. Studna nestudna, vaše vyhlédnutá chalupa bude tak jako tak potřebovat odizolování od země.

A třetí věc. Promiňte, ale mě se nechce věřit, že po tomto létě jste narazili na spodní vodu půl metru pod terénem. To snad tak leda někde uprostřed lužního lesa. Mrkněte se na podezdívky sousedních domků a poptejte se sousedů, jak vysoko ve studnách mají vodu oni. Asi by stačilo studnu vyčistit a hladina hned klesne.

No a co se týká užitečnosti vlastní studny. Dobrá studna dokáže zvýšit cenu domku o více než sto tisíc. Možná jste narazili na zlatou žílu. :)

hodnocení

0x

Moniko, pokud není hydroizolace, tak musí být barák mokrý. Vlastník domu tvrdí, že je trochu vlhký, odborník Vám sdělí, že je mokrý.

Kdo má pravdu? Jak to vypadá u Vás, nevím, to se musí provést místní šetření. Ale pokud píšete, že je vlhko jen trochu, tak jak si představujete mokrý barák?

fik
hodnocení

0x

Jestli máš pod barákem studnu kde je voda půl metru pod povrchem-i v tomto suchu velmi vydatný pramen-tak to nemáš nic špatnýho ale narazili jste na zlatou žílu. Já jsem o vodu ve studni přišel už v červenci. Ono záleží co si představit pod tím trochu vlhké,chtělo by to fotky. Když se starý barák neobývá,taky navlhne sám od sebe-nevětrá se tam,netopí. Tímhle jsme prošli,jak se začla chalupa obývat celoročně,vlhkost sama zmizela,žádné dodatečné izolace nebyly třeba. Studnu vyčistit,tím si myslím že hladina o něco klesne. Stav zdí by chtělo odborníka-ale fakt nezávislého odborníka,ne takového co chce jen prodat co nejvíc hydroizolací

tovog*
hodnocení

0x

Studnu v domě bych chtěl. Jednak kvůli vodě zdarma a jednak jako jednoduchý způsob odsušení základů domu - automatickým odčerpáváním vody pod zvolenou mez. Pamatuji někoho, kdo to tak měl už před 35 lety.

tovog, to myslíte jak, že stálá přítomnost vody vysuší barák? Jako že zrušíte fyzikální zákony?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]