Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Víčka Omnia, barvy těsnění

Od: suzymon® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, dostala jsem docela velký pytlík s víčky Omnia, ale nevyznám se v barvách toho těsnění. Jsou to sice nová víčka, ale po nějaké babičce, která je měla hodně let někde v komoře. Já je dnes také kupuji, ale dnes jsou jenom s tou tmavou barvou, trochu do hněda. Ty co jsem dostala, jsou bílé, šedé a růžové. To s tmavou barvou jsem přidala k porovnání. Děkuji za rady.

Víčka Omnia, barvy těsnění

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tuším, že bílá byla na ovoce, červená na maso (masné). Ale pouze tuším. Když použijete všechna na ovoce a zeleninu, tak se nic neděje.

Píšete to dobře, červená byla na maso, bílá na ovoce a zeleninu.

lidus*

Ano je to tak. Nejlepší byla červená guma. Ale rozdíl jsem tedy nepoznala a na maso klidně dala růžovou nebo bílou. Suzy klidně používej ale pozor, ta co už byla použitá jsem zavírala přes utěrku aby to bylo na těsno s hlavou.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ale, jakou radu chcete? Myslím, že barva není důležitá, ale to těsnění by mělo být měkké (nikoliv zatvrdlé), hrdlo láhve a spodek víčka čisté. Po stisknutí víčka "hlavou"by mělo držet a neotáčet se. Zdravím!

P.S. U nás se barva těsnění nikdy neřešila - pouze čistota a neporušenost víčka.

doplněno 08.09.18 15:38:

suzymon - už tomu dotazu rozumím lépe. No, já si myslím, že tomu obsahu sklenice je jedno, jaká je barva těsnění. Snad jedině, že by některé těsnění mohlo být např. odolnější "výparům"kyselosti a jiné zase "výparům"z cukru. Možná to tak je, možná jen výrobce použil to, co zrovna na těsnění sehnal.

U nás byla nejoblíbenější víčka "zlatá".

doplněno 08.09.18 15:42:

zavaruj.cz/...

hodnocení

Bene, já jsem právě kdysi někde četla, že naopak záleží na barvě toho těsnění. Jedna barva je určená na ovoce, jiná na zeleninu a jiná na maso. Takže proto se ptám, jestli si to někdo nepamatuje. Proč by se jinak namáhali dělat těsnění v různých barvách, kdyby to nemělo žádný význam. ;) Možná, že dnes už se vyrábí jenom jedna barva těsnění a protože dnes je všechno jinak a výrobci si to zlehčují a usnadňují. Ale když už jsem dostala ty staré originál víčka, tak bych se pokusila udělat experiment, jaký je v tom rozdíl. Zavařuji hodně.

hodnocení

2x

Mám ten dojem, že ty s červeným těsněním měly být lepší. Říkalo se, že v případě zaváření masa se mají používat právě ty, na ovoce stačí obyčejné - tedy bílé či růžové.

Ale jestli jsou po sousedce, tak záleží asi také na tom, jak dlouho (a jak) je skladovala.

fialka2
hodnocení

2x

Pokud si pamatuji, tak svého času byla tendence, že ty hodně tmavé červené jsou na zavařování masa. Dřív nebyly jiné než bílé a taky na maso službu udělaly. Ale klidně jsem je dávala na zeleninu např.

Jinak na ostatních nezáleží, používám průběžně co přijde pod ruku. Jde o dobré přiražení.

hodnocení

2x

Dobrý den,

není to odpověď na Vaši otázku, vím jen, že různé barvy se používajívají na různé potraviny, ale pokud tato víčka používáte, nabízím Vám zavařovací kleště - já jsem přešla na šroubovací vička a už je nepotřebuji a je mi líto je vyhodit. Mám dvoje, jedny dokonce ještě v originál balení, pokud byste měla zájem, pošlu.

Každý den by měl člověk udělat alespon jeden dobrý skutek a na poštu stejně musím ;), ;)

Víčka Omnia, barvy těsnění #2
Víčka Omnia, barvy těsnění #3
lidus*

Ty jo Martino to je super vychytávka, škoda, že nezavařuju.

hodnocení

Ahoj Martino, a na co tohle funguje? To je místo té hlavy na přicvaknutí těch omnia víček? Nebo na otevírání? Na to těsnění mám kovovou hlavu a funguje to dobře, tak bych asi tohle nevyužila. Ale jestli je to na otevírání, tak to bych teda brala s radostí, protože s tím se vždycky morduju. Napíši Vám do vnitřní pošty. A děkuji za nabídku. :)

Dobrý večer, Suzy,

Kleště jsou na uzavírání víček. Pokud zvládáte hlavu, tak máte můj velký obdiv. Já jsem ji zatlačila, to mi šlo, ale pak jsem ji nedokázala vytáhnout . To byl vždy velký boj. Teprve, když jsem objevila tyto kleště, tak jsem začala zavařovat. Opravdu postačí malá síla na stisknutí a víčka drží. Většinou mi stačilo 2x stisknout - v protilehlých směrech. Pokud se protáčela, tak vícekrát.

Pro mě byl tento způsob o mnoho méně namáhavý.

Nyní již mám hodně lahví na závit a tak tento způsob již nepoužívám. Pokud byste to chtěla zkusit, ráda Vám je pošlu jako dárek - nic za ně nechci. Jak jsem psala je mi líto je vyhodit :)

Přeji hezký večer a spoustu skvělých zavařenin :)

Martina

hodnocení

Děkuji všem za rady. Ty víčka jsou ve velmi dobrém stavu. Nejsou zpuchřelé. Mně to přinesl kamarád, že vyklízel špajz po babičce, ale ta to mohla kupovat před pár lety. To mi neupřesnil. A je mi to fuk, viděla, že jsou pěkné. Ale stejně by mne zajímalo, k čemu teda byla ta šedivá. Já jsem dnes zavařovala kapie a dala jsem na zkoušku ty s bílým těsněním. Tak uvidím, co bude. A přes tu utěrku to také dělám, aby se to lépe přicvaklo. Ale abych pravdu řekla,mám lepší zkušenosti s těmito víčky, než ty s tím šroubováním, když je dnes koupím úplně nové. Právě jsem nadávala, protože z deseti jsem vyhodila i tři, protože už nové prokluzovaly. Prostě to nešlo utáhnout a točilo se to kolem dokola a to byla ta víčka úplně nová. Takže ta stará víčka jsou podle mne kvalitnější, než ta, co se vyrábí dneska. A kupuje se to po deseti v balíčku, a nikdo nepůjde reklamovat 3 víčka a raději to vyhodí. Ale měla jsem vztek.

fialka2

Suzymon, mám ověřené, že ty dříve vyráběné byly kvalitnější. Také jsem využila snad 15 a víc roků staré a držely dobře. Dnes z těch nových, jak píšete také již něco vyhodila. Je to nekvalitní materiál, taky neřeším vyhazuji.

Asi s tím výrobce počítá vyhodíš - koupíš nové a je to tak pořád dokola.

lidus*
hodnocení

0x

Prvním typem jsou sklenice, na které používáme víčka s označením OM. Tyto víčka jsou z hliníku a se zdravotně nezávadnou úpravou povrchu. Jejich velikosti jsou různé, liší se dle obsahu vybrané sklenice. Na vnitřní straně víčka je speciální těsnění v červené nebo bílé barvě. Toto barevné označení určuje využití pro daný druh potravin. Bílá gumička je určena ke konzervaci ovoce a zeleniny, červená k zavařování masa a na některé úpravy hub. K uzavření sklenice je v tomto případě potřeba zavařovací hlava. Na trhu najdete zavařovací hlavu kuličku a nebo zavařovací hlavu plastovou. Zdroj: zavaruj.cz

Víc jsem nedohledala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]