Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řeším pracovní desku stolu do garáže, chci na dřevěnou desku dát plech. Budu na stole svařovat metodou MIG/MAG ocelové věci a potřebuji, aby ocelová část stolu byla odolnná proti prskajícím "kuličkám" z oceli svařování a aby tyto kuličky na stole nezůstavaly přivařené k desce. Zajímá mě, z jakého materiálu, případně jakou povrchovou úpravu oceli zvolit, abych tohle omezil?
Děkuji.
Já myslím, že tabule plechu ponk ochrání, ale proti přiškvaření kuliček, bych se pokusil sehnat fólii (bohužel neznám název), která se používá přes ochranné sklo, na svářecí kukly. Pokud by bylo možno pořídit větší rozměr, než jen na okénko kukly, aby bylo možno ji položit na ten plech. Tu fólii stačí po svařování pouze otřít a žádné kuličky se na ní nechytají. Sám ji na kukle mám.
Děkuji. Po fólii se podívám, ale chtěl bych i něakou tu povrchovku... Třeba zinkovat nebo pomědit?
Ta félie by asi dlouho nevydržela - když se předpokládá, že na pracovním stole se bude převracet nějaký svařenec a pod. Navíc taková tabule by asi byla dražší než celý stůl.
Žhavé kapky rozstřiku při svařování se nechytají na měď.
Pokud by nehrozilo nebezpečí vznícení pracovní desky (záleží jaké teploty bude svařenec dosahovat) tak na pracovní stůl je dobré dát gumu z běžícího pásu (dopravníku). To by ale bylo třeba kostru připínat na svařenec (jak to správně patří) a ne na pracovní stůl. I nějaký dobrý nátěr železného plechu zabrání přitavování žhavých kapek.
Jinak se běžně používá na plochu nastříkat silikonový olej nebo sprej, co se používá na ochranu hubic při svařování v atmosféže CO2. Používal se i "odrezovač" (přesný název nevím) - byl to červno-hnědý roztok, který na železe udělal tmavě fialový povlak.
Mosaz také nechytá kuličky, podobně jako hliník. Ale mosazný plech bude asi hůř k sehnání než měděný a navíc je méně pevný než měď. Hliník má také malou pevnost.
A s tím dřevem pod plechem je pravda, jak tu někdo níže psal. To dřevo by muselo být řádně napuštěné nějakou protihořlavou látkou. Může se totiž stát, že hořet při práci nezačne, ale bude někde doutnat a rozhoří se až budete po práci sedět doma u televize. Je paradoxem, že dřevo řádně napuštěné olejem (třeba starý z motoru) doutnat nezačne - ikdyž je olej hořlavina. Naolejované dřevo, když dosáhne teploty vznícení, začne hned hořet, ale nezačne doutnat s nebezpečím pozdějšího vznícení. Ale to nepíšu proto, že bych olej doporučoval - jen uvádím, že suché dřevo je víc nebezpečné než napuštěné olejem. Na pracovní stůl by dřevo mělo být impregnované nějakou látkou, která zabraňuje hoření.
Mozete pouzit sprej proti rozstreku (pouziva sa primarne na trysky, specialny sprej bez silikonu sa moze pouzit aj na zvarok). Dalej mozte plech pravidelne obrusit - gulicky zas az tak dobre na nom nedrzia a pri bruseni odletia. Tretia moznost je napr. pouzit hlinikovy plech, ten ma ale nevyhodu, ze je makky a neda sa po nom mlatit.
Vo vasom pripade mam ale vacsi strach o drevenu dosku pod tym plechom a pripadny poziar.
dříve se používala deska z asbestu.I dnes se najdou nehořlavé desky,na příklad cetris,nebo : knauf.cz/...
JABRAKA
Mít kostru na vodivém stole je sice pohodlné, ale není to ideální řešení. Jednak je to proti bezpečnostním předpisům, ale s tím si asi doma nikdo starosti dělat nebude. Důležitější pro svařování je "foukání oblouku", kterému se zabrání připnutím kostry na vhodné místo svařence. Kvůli nevhodnému umístění kostry se někdy stane, že směr toku elektrického proudu úplně znemožní udělat svár.
Nepsal jsem "foukání kostry", ale "foukání oblouku".
Oblouk je to, co "hoří" a silně svítí a způsobuje odtavování kovu vznikem tepla.
Elektrický proud, který prochází mezi kostrou a elektrodou vytváří magnetické pole a to přitahuje (určitým směrem) odtavující se kov z elektrody. Za normálních podmínek oblouk hoří v ose (tedy přímým směrem) elektrody nebo drátu. Když oblouk "fouká", tak nehoří v ose, ale jde někam do boku - jako by jej "odfukoval" proud vzduchu. Někdy napomůže nasměrovat hořák nebo elektodu proti směru "foukání" a svár se podaří, ale způsobuje to větší rozstřik kuliček než normálně (o to tazateli především šlo), ale když je "foukání" silné, tak se ani nedá svár udělat.
Závisí to samozřejmě také na proudu, jakým se svařuje - čím silnější proud, tím větší projevy "foukání". A "foukání oblouku" se odstraní přepnutím kostry an jiné místo svařence.
Já mám odsvařových už 36 roků, tak vím o čem píšu.
Ještě dodávám, že nejsem nějaká chytrá žena kutilka, ale kutil nebylo možné použít.
to co popisuješ si všímám u elektrody ale jenom občas při zápalu že oblouk skočí do strany..ale pokud se už udělá lázen, tak se mi nestalo že by mi tam litaly hromy blesky do stran.. u cočka už vubec ne.. a ani nevim že by to kdy kdo řešil.. ale pokud se vaří male svary nizkym proudem tak třeba jo.. ja vařim 2,5mm a tam jdem to nikdy neznamenal...
V praci mame jako stoly z litinove desky. Jsou sice tezke ale naveky. Kulicky staci ocelovym pravitkem setrit a hnedka odskoci.Stul je prakticky stale jako novy. Litina je nejlepsi moznost, jinak muzete pouzit i zeleznou plotnu, ale kulicky budou dobre drzet. Ale poradnym majzlikem a lamelovym kotoucem se to hned lehce napravi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.