Nejste přihlášen/a.
Mám problém se sousedem na zahradě v zahrádkářské kolonii. Chová králíky na půlce pozemku, těsně za mým plotem. Obtěžuje mně smrad z hnoje, masařky a myši, kterých je tam mnoho a rychle se množí. Trávil jsem je jedy , ale EU zakázala jejich prodej a tak chytám do pastí, ale nestačím jim, mnohem rychleji se množí. Snažil jsem se s ním celý rok domluvit po dobrém, ale vysmál se mi, že si může dělat co chce na svém pozemku. Obrátil jsem se tedy o pomoc na Městský úřad, na komisi veřejného pořádku, ale přišla mi odpověď, že se musím obrátit na soud. Zdá se mi to trochu přehnané. Mohl by mi někdo poradit, jak mám dále postupovat, soud se mi zdá příliš. Mohu se odvolat někam výše, než je MÚ města. Děkuji moc za pomoc a odpovědi. Jarek.
Kdo je majitelem kolonie - pozemků? Město? Nějaké sdružení? Vy? Existuje nějaká vyhláška o chovu zvířat v lokalitě? Na hygienickou stanici jste se obrátil?
Podívejte se sem, ať to neopakuji poradte.cz/...
Ano, "jedubabičko", ty otázky jsou důležité.
U nás na okraji města jsou 2 osady, nebo kolonie. Pozemky jsou majetkem města a město tedy dává pravidla k užívání.
Jedna osada je "zahrádkářská" a tam se žádná zvířata chovat nesmí. Druhá osada je "chovatelské středisko", kde může každý chovat různá domácí a hospodářská zvířata, ale zahrádku může používat také k pěstování různých plodin.
V obou osadách mají pronajímatelé postavené své chaty a různé kůlny a pod., a někteří to užívají jen k rekreaci (nic nechovají ani nepěstují), ale musí se přizpůsobit těm, kdo pronajatý pozemek využívají k původnímu účelu. A ještě se nestalo, že by si někdo stěžoval na smrad nebo kokrhání kohoutů a pod.
Kohouti při tom umí dělat pěkný kravál. Je paradoxem, že si na kokrhání stěžují lidé z paneláku, který je asi 250 m od chovatelské osady, ale neúspěšně, protože panelák byl postavený o asi 35 roků později, než tam byla založená chovatelská osada - takže s tím již museli počítat, když se tam stěhovali. Ale co se týká rekreantů přímo v osadě, tak ti si bez problémů zvykli a nikdo si neztěžuje.
----------------------
Ještě poznámka k zákazu používání jedů EU - to, co píše tazatel není pravda. Jedy k trávení hlodavců zakázané nejsou a stále se vyrábějí a prodávají. EU jen nařídila snížit množství jedu v nástraze, takže hlodavec tohu musí zbašti asi o 1/4 víc, než dříve (aby to mělo stejný účinek). Ale staré, silnější jedy, se ještě doprodávají a není problém je kouit.
Zdravím
Králíkárny apod. se většinou nestaví na povolení dle mého soudu by ale správně pak měly být dále od hranice pozemku 2m, ovšem tím by se zápach hmyz a myši nevyřešili. Chápu pana souseda neboť zahrádkářské kolonie mohou sloužit i těmto účelům, když si to vezmete dříve třeba u mně v uličce měl skoro každý slepice králíky dokonce i prasata na relativně malých dvorcích někdy těsně vedle sebe, mraky much komárů zápach atd., jenže tehdy to brali lidé jako "normální", zatímco dnes jsme již "odvykli" generace se obměnili do zahrádkářských kolonií a starých hosp. stavení přichází v podstatě "městští lidé" a to je problém, protože jim vše vadí, kokrháním kohouta kvokáním slepic počínaje přesahujícími větvičkami přez plot souseda konče, věci co se dřív neřešily. Kdyby soused pálil plasty, dělal neustálý hluk rozbroje tak bych to pochopil. Řekl bych že ve vašem i podobných případech jsou jen dvě rozumné cesty, buďto to "akceptovat" neboť to je příroda a s tím nic nenaděláte soused nedělá nic špatného anebo se na zahrádku vykašlat zdržovat se jen ve městě nejlíp v bytě...Já na místě souseda pokud bych věděl že vám to vadí bych se snažil alespoň nějak "kompenzovat" tj. občas bych třeba daroval králíka, vejce, nebo nějaký výpěstek, občas nějaký ten mok apod.
Dovolím si trochu odbočit od konkrétního dotazu, neboť dnes sleduji takový velmi zvláštní "trend". Na jedné straně lidé často z měst "utíkají" protože chtějí zahrádku zvířátka přírodu prostě venkov, ale když pak na tom "venkově" jsou pak jim hrozně vadí kokrhání sousedova kohouta, kvokání slepic, hnůj, mouchy, myši, vadí jim sousedovi stromy a keře, květiny v truhlíku = zkrátka "všechno". Lidé by asi chtěli "komfort města" s "přírodnějším stylem vesnice", jenže to v praxi dost dobře nejde, je třeba si vybrat, buďto jedno nebo druhé, anebo třetí možností jsou tzv. "satelitní městečka" čili jak se říká "panelák na ležato" v tom ale nevidím výhodu vesnice, protože většinou tam jako na vesnici hospodařit moc nemůžete sousedi by vás asi ukamenovali je to prostě jen "lepší byt" se zeleným pruhem okolo...Vždycky by si lidi měli uvědomit, když jdou bydlet na dědinu nebo mají zahrádkářskou kolonii že tam bohužel s největší pravděpodobností bude tráva stromy zvířata divoká i ta domácí...vždycky je ale možnost vrátit se k betonu asfaltu prachu a smradu z rušné dopravy...
Jestli on spíš nebude problém v tom, že dnes se lidé často do zahrádkářských kolonií stěhují a chatičky přestavují na celoročně obyvatelné domy. Přeci pokud jdu na pár hodin pracovat na zahrádku, rejpat se v hlíně a hnoji, nemůže mě nějaký smrádek z králíků rozházet. Jo něco jiného to je, pokud kvůli tomu nemůžu otevřít okno v kuchyni nebo ložnici.
Jinak bych se chtěla vysmát všem, kdo operují s tím, běžte se odstěhovat do Prahy, tam žádná zvířata a hospodářství není. Možná si přesdstavují, že Praha jsou jen Hradčany a Karlův most. Ale ona Praha jsou i lokality, kde docela nedávno nebylo sídliště a bylo pole. A tedy na naší zahradě ve vilkové čtvti je momentální výčet havěti tento: 4 koně, jedno prase, 2 psi, 200 holubů, 50 brojlerů, 20 králíků, 20 slepic, 10kachen, 6 krůt. Vsadím se, že tolik zvířat nemá většina lidí na venkově. Tak se prosím přestaňte ohánět tím, běžte do Prahy, tam budete mít klid. Běžte se zeptat našich sousedů, co to je, když na ulici smrdí prase nebo když se přeřvávají 4 kohouti a kokrhají v půl noci, ve 2 ráno, ve 4 ráno, nebo když kobyla mlátí celou noc 5m od vaší ložnice, případně celý den řehtá, protože se zbytkem se odjelo. A předloni měli sousedi ovce. A jak ty dokážou řvát.
No já snad špatně vidím... Vás prosím pěkně obtěžují králíci v zahrádkářské kolonii?! Děláte si legraci?
Seberte se, přestaňte obtěžovat své sousedy a běžte zahradničit někam do centra města. Nejlíp do Prahy. Tam Vás žádný nepříjemný pach obtěžovat nebude.
@malyparanoik - Ano, vidíte špatně - tazatele obtěžuje "smrad z hnoje, masařky a myši" - žádní králíčci
Králíci a hnůj v zahrádkářské kolonii, to je opravdu skandál! Počítám, že by mu vadily i ovce na vesnici nebo opice v ZOO... Postavil si hospodu, ale chodili mu tam lidi.
Jedubabička: No už to vidím Není pach jako smrad a masařky se u chovu býložravců taky vyskytují v závratném množství.
Hejkal: Nojo, už sis do mě dlouho hloupě nerejpnul, co? Tak šup. Ještě si přidej ať ti to zase chvíli vydrží. Posmívat se mi za přezdívku ... to ses teda vytáhnul.
A že nelituju bájivého prudiče? Nelituju, ale radu dostal.
Bojím se že nenaděláš nic,jen se rozhádáš definitivně se sousedem když na něj budeš posílat kontroly a soudy. Opravdu mu nikdo nemůže zakázat na jeho pozemku pěstovat králíky-a zvířata prostě smrdí,tak to je,bylo a bude a žádná směrnice EU s tím nic nezmůže. Taky mě kolikrát naštve uřvaný pes,kohout nebo třeba smrad,ale jsem na vesnici tak se s tím prostě musím smířit. Zahrádkářské kolonie jsou městskou vesnicí,tam je to stejné,ne každý tam bude jezdit jen grilovat a sekat trávníček
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.