Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,rozhodla jsem se,že dám pryč kamna a zůstala tedy díra do komína.Dnes jsem změřila průměr otvoru a je to 116mm.Prosím vás existuje vůbec takový průměr záslepky?Nebo jakou si mám koupit,jestli nevadí menší,když pak překrývá poklička?Asi hloupá otázka,ale já jsem takový průměr na netu nikde nenašla.Děkuji moc za rady
Zdravím
Tak pokud je vnitřní průměr 116mm, tak to nevím jestli mají můžete se zeptat ale není to náhodou bez nepřesnosti měření 118? A 118 zátku by jste měla běžně koupit v železářství, případně byla-li by to 120 pak zátka 120 mm, šlo-li o klasickou tenkostěnnou rouru na kamna pak stačí v železářství říct např. : "Chci zátku (na komínovou zděř) tenkostěnnou 118, nebo 120 mm, už budou vědět.(tenkostěnné jsou většinou zvrchu poměděné) Pokud šlo o novou instalaci kdy se používají i kouřovody 1,5 mm (středně silno stěnné) pak stačí říct 1,5mm anebo i 2 mm tj. silnostěnné protože se někdy dnes užívají i 2mm kouřovody tedy "silnostěnné"...
Děkuji vám za odpověd.Možná že máte pravdu,že je to 118mm.Prdlajs vidím a dost těžko se to měří,to by chtělo šuplerou uvnitř na přesnost,ale tu nemám..Měli jsme tam jinak obyč rouru na kamna Petry,tak asi stačí ta tenkostěnná.Ještě se zeptám.Prosím vás a kdybych koupila tu menší a vznikla kolem vůle,vadí to moc?Já nejdřív koupím tu 118,ale kdybych ji tam nedostala?děkuji
Byli-li tam petry tipuji že půjde buď o 118 nebo 120 mm tenkostěnnou tyto dva rozměry se totiž užívaly v podstatě "standartně", pak ještě byla kamna z doby "prvorepublikové" jež byla určena spíše na koks a ta mívala 100 nebo možná 110 mm ale to už je tak malý průměr že by jste si toho všimla. Takže zajděte do železářství a zkuste se domluvit že si vezmete 118 a 120 a tu druhou mu doneste zpátky a nemusíte nic složitě přeměřovat. Samozřejmě dáte i menší průměr např. do 120 dáte i tu 118 ale zbytečně se s tím budete pak dotěsňovat "drbat" pomocí těsnící šňůry, nebo to roztahovat kleštěmi.
Tyto tenkostěnné záslepky jsou běžně k dostání a platí že při vložení mají těsnit tj. proto do 118 =118 a do 120 =120 zejména je-li komín užíván a jsou-li do něho např. ještě v druhé místnosti nebo vedle napojena další užívaná kamna nebo sporák. Jinak tedy petrušky mám také pěkně topí a i pro tu atmosféru se jich nechci vzdávat, to teplo je prostě "jiné" než plyn nebo elektrika
janm-Opravdu vám moc děkuji,za podrobné vypsání..Dlouho jsem tu nebyla,tak čtu teprve nyní.Dobře tedy,domluvím se v železářství,ono už to chce,za chvíli se začne pomalu topit,,,Dám vědět,jak se to vyřešilo..Přeji hezký den
janm-Zdravím...Tak jsem koupila včera 118mm,myslím,že míra je dobrá,ale je to tam moc navolno,tak zkoušíme trochu přihnout kleštičkama,aby nemohlo vyletět.Snad to bude dobré.Kdo ví,třeba by se bývala snesla 120.Držet to ale prý bude,říká mladý a že už to nikdo nevyndá.Je mu 17,tak snad ví co dělá..ach jo..
Také zdravím
Tak asi šlo o tu 120mm jak jsem předpokládal, ale pokud jste to přihli a pokud se v tom komíně netopí např. v druhých kamnech tak by to nemělo ničemu vadit..., tedy nevadí že to netěsní úplně, pokud by ale například z druhé strany byla druhá zděř a tam kamna nebo sporák pak by zátka těsnit musela z důvodu bezpečnosti, aby tam nemohl při horším tahu procházet kouř spaliny do druhé místnosti...a také aby se nesnižoval tah vlivem přisávání falešného vzduchu přez tu netěsnící zátku ale to už jsem asi psal...Jinak už je chladno takže si přitápím v petruškách pro mně je to pohoda
Komín je jedne a topí se v ostatních šachtách.To nevím jak to ted řešit,snad rto nebude unikat.Ano Petry jsou vynikající,jenomže musela jsem z jiných důvodů vyrušit uplně kamna v oné místnosti..
Tak pokud jde o víceprůduchový komín, pak by neměl být problém, nebyly-ly by průduchy poškozené tj. že by jeden propouštěl např. "dírou" do druhého což snad nebude, dříve měly průduchy společný vybírací otvor na saze u paty komínu, ale to snad už také takto nebude...
víte,já nevím jak tam ty šachty jsou.Jen si vzpomínám,že nebožtík můj můž říkal,že tam koukal a je to tam prý záhadné..Syn tvrdí,že to udělal dobře,tak snad ano.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.