Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo hradí malovaní po elektroinstalici?

Od: tefca* odpovědí: 4 změna:

V listopadu 2017 jsem si pronajala byt, když jsem se tu nastěhovala, na své náklady jsem vše vymalovala, vydesinfikovala, a to i přesto, že jsem byt v né moc dobrém stavu převzala. Teď bude pronajímatel dělat novou elektriku. Má otázka zní: je povinnen mi zaplatit vymalování bytu? Nemůžu za to, že je tu stará elektrika a musí jí udělat novou. Děkuji za vaše odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

§ 2207

(1) Po dobu nájmu provádí běžnou údržbu věci nájemce, ledaže se k ní zavázal pronajímatel. Ostatní údržbu věci a její nezbytné opravy provádí pronajímatel, ledaže se k některému způsobu nebo druhu údržby a k opravě některých vad zavázal nájemce

Instalace nových rozvodů nepatří mezi běžnou údržbu, takže se rozumí, že tuto opravu (a samozřejmě i vymalování) provádí podle zákoníku pronajímatel, pokud jste se k tomu nezavázala smluvně Vy. Dokonce byste podle situace měla i nárok na slevu z nájemného.

§ 2210

(1) Ukáže-li se během nájmu potřeba provést nezbytnou opravu věci, kterou nelze odložit na dobu po skončení nájmu, musí ji nájemce strpět, i když mu provedení opravy způsobí obtíže nebo omezí užívání věci.

(2) Trvá-li oprava vzhledem k době nájmu dobu nepřiměřeně dlouhou nebo ztěžuje-li oprava užívání věci nad míru obvyklou, má nájemce právo na slevu z nájemného podle doby opravy a jejího rozsahu.

(3) Jedná-li se o takovou opravu, že v době jejího provádění není možné věc vůbec užívat, má nájemce právo, aby mu pronajímatel dočasně poskytl k užívání jinou věc, nebo může nájem vypovědět bez výpovědní doby.

Tolik teorie, ale praxe může být jiná. Například. Vymalovala jste si zeď nazeleno s kytičkama. Po výměně instalací tam pronajímatel nechá nějakýho pepíka se štěkou, kterej vám to nahodí řídkou bílou barvou jedním nátěrem a s kocourama. Tím liteře zákona dostojí, poněvadž názor na kvalitu výmalby je ryze subjektivní záležitost.

krtek66

ernie: maluje se ve 2 vrstvách...

rv*

Pokud jste dobrý nájemník, který má vysoké nájemné a nájemce je s vámi spokojený, tak vám třeba vymaluje i nazeleno s kytičkama. Pokud se vás chce zbavit, natře to co nejlevněji, aby vám usnadnil odchod. Obé je snad v souladu se zákonem a i pochopitelné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]