Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelze otočit klíčem v zámku

Od: thomas* odpovědí: 15 změna:

Zdravím, v pátek jsem zjistil, že nelze odemknout vstupní brána u domu. Když zastrčím klíč, nejde otočit, z vnitřní strany jde jak zamknout tak i odemknout. Klíč jde lehce dovnitř i ven a připadá mi, že nějaký chytrák ten zámek hodně promazal. Při zastrčení a vystrčení klíče skoro nejdou ani cítit západky, ale cítit jdou, že zapadly. Nějaké rady, čím to může být a dá se to nějak spravit? Někde jsem četl o grafitu, ale nemám tušení jak ho na ten zámek použít. Nejlépe způsob, při kterém bych nemusel vložku vyměňovat, bohužel na to nemám čas a nechat dělat klíče pro celý barák, taky nějaký čas zabere.
Děkuji za odpovědi

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Bez vymontování a odborné opravy vložky to asi nevyřešíte. Jestli tu vložku někdo namazal nevhodným olejem a vy tam přidáte grafit, bude to konečná. Vznikne kašovitá emulze, která dokonale znemožní volný pohyb stavítek. Grafitem se maže nasucho. Mám pro tyhle případy náhradní vložku na stejný klíč, takže když se něco takového stane, vložku vyměním a tu vadnou dám opravit. Nikdo si ani nevšimne, že je nějaký problém.

Bohužel, radu jak to okamžitě vyřešit nemám :(.

thomas*
hodnocení

Asi to udělám tak jak říkáte, provizorně jsem to teda otočil na druhou stranu, zevnitř je klika a brána se nezamyká, zvenčí je koule a používá se jenom k otevření, takže jako nouzovka.

hodnocení

0x

Nestrčil do zámku někdo něco? Střípek, sirku, špičku jehly. . .?

thomas*
hodnocení

Nene, klíč jde kompletně zastrčit, tak jako z vnitřní strany.

Zastrčit může jít, ale ještě bych ji vyndal a poklepal s ní o něco tvrdého. Může z ní klidně něco malého vypadnout. Průběžně skoušej zastrkávat klíč. Třeba na něco narazíš, co tam nemá co dělat.

frff
hodnocení

0x

Vyhoď jí a dej novou. Nejjednoduší řešení.

frff - Nejjednoduší *sok*? Zřejmě jste nikdy neměnil vložku, ke které musíte nechat udělat a rozdat třeba 80 klíčů a při tom není možné nechat dveře ani den nezamčené. Při tom musíte umožnit všem, aby se kdykoliv během celé akce dostali do domu. O "jednoduchosti" mám teda jinou představu.

ferax - A kolika lidem zároveň jste

frff

Pro Magdon - Budeš se divit, měnil jsem to. Nedal jsem jim jinou možnost. Nemělo to cenu. Nač se s něčím patlat a nakonec se to vyhodí a dá nový. Každý chce zachovat starý věci, na který nejsou náhradní díly, a když příjde na placení, tak je to pro ně moc drahý. Pak radím, ať si to udělají sami na svý náklady, když to udělají levněji!

hodnocení

0x
Vypadá to na závadu vložky, pokud to není nějaká speciální vložka za pár tisíc, tak kup novou. Stejně jsme to udělali minulý týden. Bez jakéhokoliv zásahu přestala z jedné strany fungovat. Byla to fabka z páčkou zevnitř, místo klíče. Po chvíli neúspěšné manipulace, jsem dal do zámku provizorně jinou (obyčejnou),a vyrazili jsme do Hornbachu, kde jsme koupili za asi šest stovek novou, shodou okolností stejný model.

ferax - A kolik klíčů měla ona vložka z Hornbachu? 3? nebo 5? Jestli jsem dobře pochopil, tak tazeteli jde o bránu, kterou používá větší počet lidí, takže je potřeba příslušný počet klíčů (v mém podobném případě skoro 80). To asi v Hornbachu těžko seženete. Takže nechat za nemalý peníz, několikanásobně převyšující cenu vložky udělat hromadu klíčů, všechny klíče zároveň rozdat a teprve když je mají skutečně všichni, je možné vložku vyměnit.

magdon® - jestli je to bytový dům, tak jistě existuje fond oprav. Zhotovení několika klíčů není nepřekonatelná záležitost. Není třeba dělat z komára velblouda.

frff

Pro Magdon - Když se Ti to nelíbí, tak nekritizuj. Tady chtěl poradit a dostal rady. Co s tím udělá je jen jeho věc. Mě klíče udělali do druhýho dne i se slevou. A byli ještě rádi, že měli kšeft. S Feraxem souhlasím.

frff - No vždyť jsem tazateli taky poradil. Myslím, že tazatel mou radu pochopil, ale ještě to teda upřesním - nechat vyrobit novou vložku podle stávajícího klíče, tou novou vložkou nahradit poškozenou, poškozenou vložku nechat vyčistit (opravit) a uložit jako rezervní pro případ, že by se zase něco stalo. Není tak potřeba vyrábět desítky nových klíčů a nahánět obyvatele kvůli jejich výměně. Je to nejjednoduší a ve finále i nejlevnější řešení i do budoucna. Jestli tohle řešení tazatel přijme je jeho věc, já mu ho nevnucuju.

Že Ty máš na věc jiný názor, fakt není můj problém. A o jakých starých věcech a nedostupných náhradních dílech je řeč? Pochybuju, že by měl tazatel ve vratech vložku z 1. republiky.

hodnocení

0x

Dobrý den .buďte rád že se to rozsypalo takovým způsobem takže nemusíte vrtat atd... a zatím se dostanete k zajišťovacím šroubkum a lze to celé rozdělat popřípadě vyměnit-pokud jak uvádíte že k tomu je osmdesát klíčů je jasné že mechanismus zámku,fabky se asi nezastaví-takže je to prostě opotřebovaný a chce to vyměnit a nějaký mazadlo tomu opotřebení nepomůže

hodnocení

0x

Před dvěma měsíci se mi rozpadlo kování v hliníkových dveřích - celá ta lišta se uvnitř rozsypala. Naštěstí to bylo v momentě, kdy jsem chtěl zamknout - takže bylo odemčeno. Servis na dveře přijel druhý den, vyšrouboval celou tu lištu s třemi zobáčky a fabku musel vyvrtat.

Můžeme se tu dohadovat nad variantou, tu správnou bude znát expert na místě podle aktuálního stavu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]