Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych vás poprosit o radu (resp. názor), jak správně připojit patici E27 na klasické žárovky. Vždy jsem byl zvyklý zapojovat fázi na středový kontakt. Nedávno jsem ale měnil ve starém světle patici za novou a na nové patici bylo vyznačeno, že se má připojit fáze na krajní (vnější) kontakt. Jak to tedy má správně být a proč, je to event. i nějak stanoveno v předpisech? Děkuji za vaše odpovědi, snad jsem dotaz napsal srozumitelně
Mezi námi, je to úplně jedno.
Jen doplním: Žárovka se obvykle vyměňuje při vypnutém vypínači. Jelikož vypínač běžně vypíná fázi, pak při výměně jsou oba kontakty žárovky "mrtvé" a úraz nehrozí. Takže je to opravdu jedno a to, co tady někteří píší, jsou sice výjimečně možné, ale přesto jen katastrofické scénáře
Vypínač vypíná fázi ve správně provedené instalaci. Ze zkušenosti vím, jak to s instalacemi mnohdy vypadá. Takže nespoléhat na to, pokud nemám jistotu.
Fázi dolů, nulu na objímku - kvůli bezpečnosti. Pokud půjdete měnit žárovku bez vypnutí vypínače nebo shození jističe, je větší šance, že se dotknete objímky. Jinak na funkci to nemá vliv.
Přesně z tohoto bezpečnostního důvodu jsem takto patice vždy zapojoval. Proto mi nejde do hlavy, proč to na nové patici je značeno obráceně.
Objímka by měla být konstruovaná tak, že v okamžiku, kdy se mezi okrajem objímky a závitem žárovky udělá mezera na vložení prstu, musí již být závit odpojený od pracovního vodiče. Připojuje se vždy dle předpisu výrobce. Mnohdy není výrobcem stanoveno jak zapojit pracovní vodiče, protože objímka může být použita pro zařízení třídy ochrany II. V síti TN-S máme 3 vodiče, jeden ochranný a dva pracovní. Je chyba považovat pracovní nulový vodič za bezpečný, zejména určujeme-li ho podle barvy vodiče. Modrá barva je pracovní vodič! Stejně jako černá, hnědá, šedá...
Nevím, že by to bylo někde vysloveně uvedené. Jsou tady dvě ALE... Jednak je dobrým zvykem připojovat fázi na středový kontakt a za druhé platí co uvede výrobce v návodu. Je to totožná situace, kdy se elektrikáři rozčilují, jak je možné že odpálili varnou desku která měla nestandartní funkci a barvy připojovacích vodičů/svorek. Takže pokud výrobce vyznačí, nebo v návodu uvede co kam patří, tak to má přednost před "dobrým zvykem".
Proč se dává fáze na středový kontakt? napadá mě... menší riziko úrazu při výměně zdroje laikem, celá žárovka je bez napětí už při malém povolení - kdyby se rozlomila, praskla nebo se někdo neopatrně dotknul kovového závitu. Dál taky menší šance, že po žárovce steče voda, nebo vlhkost na špinavé žárovce vytvoří vhodnou cestičku k úrazu... Dalo by se toho najít určitě víc.
Kdysi se na náš trh nemohly dostat zařízení, která neodpovídala našim normám. Dnes už to tak často není. Proto se třeba stane, že se na trhu objeví prodlužovací kabel, který má jen dva vodiče, ale třívodičové koncovky. Kupující lajk ani netuší, jak je nebezpečné, do takového kabelu zapojit třeba žehličku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.