Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svítící kabely (?)

Od: jakubd* odpovědí: 15 změna:

Zdravím všechny,

měl bych dotaz ohledně "svítících" kabelů ve zdi. Konkrétně pouze v noci je na zdi vidět jakoby ze zdi svítil (fosforoval) elektrický kabel (pořád z jednoho místa). Původně jsem myslel, že to je nějaký odraz, ale po všech možných odrazových ploch zjistil, že to není možné. :) Je možné, že kabel jakoby fosforuje (svítí)? Občas "svícení" na tom jednom místě přestane a táhne se dolů po (za) zdi (takové jakoby tenké pruhy).

Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak s kabely nejrůznějšího druhu a provedení se setkávám nějakých 40 let, ale s něčím takovým jsem se ještě nepotkal. A to jich někdy byly i stovky pěkně vedle sebe na kabelových lávkách. Je to nesmysl a pokud to viděla i Vaše přítelkyně, bude ten úkaz mít příčinu někde jinde. Nejjednodušejc si to ověříte, když v době světélkování vypnete vypnete hlavní jistič.

doplněno 31.08.18 08:25:

... no a pak mě ještě napadá, že končí prázdniny... ;)

dylin
hodnocení

1x

Jestli on to nebude optický klam... kabel je moc vysoko v omítce, takže je lízlí tím štukem, jak píšete a jinej odraz světla vytváří dojem, že v ploše stěny něco svítí... kabel nemůže svítit, obzvlášť CYKY s dvojitou izolací

jabraka*
hodnocení

1x

Jsem zastáncem názoru,že fyzika ovládá vše okolo nás.Ale tento "JEV" fyzice odporuje.

JABRAKA

junkers*
hodnocení

0x

Tak od 22kV výše je možné i to ..*nevi*

jakubd*
Nejsem elektrikář, ale 22kV se táhne jen venku ne?:)

No, je to lepší, do interiéru by to mohlo být poněkud elektrizující... *smich*

hodnocení

0x

Od čeho je to kabel, hřeje se v tom místě v dané chvíli?

jakubd*
Myslím, že to pak vede do zásuvky a jestli to hřeje nevím, bojím se na to sáhnout. :) Divný je, že to někdy svítí a někdy ne.

A co je v té zásuvce připojeno, člověk aby to z vás tahal. Aspoň ruku přibližte, jestli z toho jde teplo.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Asi nějaká aura. Doporučuji s tím něco dělat. Buď se sebou, nebo s elektřinou. *zmateny*

hodnocení

0x

No to by mě teda zajímalo :) zkuste to vyfotit.

Kabel nemá jak takto svítit, pokud by "svítil" už by dávno byla spálená izolace a jističe dole, navíc by to stejně nemohlo být vidět přes omítku.

jakubd*
No my na to čučeli s přítelkyní a mě se ulevilo, že nejsem magor a nevidím to jenom já. :)) Ale když se mrknu na tu zeď, tak tam je vidět jakoby štuk kolem toho místa.
olinl
Vypni jističe od zásuvek, až bude zeď zase svítit a poznáš to hned+horká zeď. Tohle žhavení jsem už viděl na hliníkovém plochém kabelu, co šel do první zásuvky a pokračoval do dalších zásuvek ve starém domě, kde vytápěli horkovzdušnými "fukary". Ta "svítící omítka" byla jen pět cm dlouhá a nad zásuvkou. Pokud to není ničím jiným než elektrikou, bylo by lepší svítící kabel vyměnit za nový a dotáhnout v bytě/domě všechny spoje na elektrice, ideálně pokud je veškeré vedení světel a zásuvek v hliníku, provést rekonstrukci elektro.
jakubd*
hodnocení

Tak svícení se už zatím neobjevilo, ale co jsem četl po internetu, tak by to fakt mohl být ten elektrický kabel. Ano, je to tu všechno v hliníku, tak jsem se pro jistotu rozhodl pro celou rekonstrukci elektroinstalace. Škoda, že to nebyla ta karma. :)

To by mě zajímalo co jste se dočetl. Protože jak může svítit kabel přes dvě izolace a omítku a zároveň to přežít (a ještě u toho nevyletět jistič), to by mě vážně zajímalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]