Nejste přihlášen/a.
Pěkný den přeji.
Dnes mi topenář napojil radiátor v koupelně - nejvýše položený. Mám samotížný systém. Skutečnost je ale taková, že přívodní trubku k radiátoru napojil z kopce, viz fotografie. Měl jsem zato, že samotíž musí mít trubky vedené opačně. Upozorňoval jsme ho na to, ale prý to bude v pohodě. Mám obavu, že se zde bude držet případný vzduch a a teplá voda nepůjde dál do radiátoru. Radiátor mám vyspádovaný.
Mám mu zaplatit fakturu až poté, co tohle opraví, nebo je to v pohodě a nemusím se bát?
Děkuji
Je to OK, nemějte obavy. Toto je problém dnešní doby. Každý se míchá do věcí, kterým nerozumí. Přejímá názory stejně odborných anonymních amatérů a pomocí těchto domněnek zpochybňuje práci odborníků. Nakonec to korunuje tím, že se zeptá dalších neznámých amatérů na anonymnim webu, jestli je to tak správné.
Díky za potvrzení. Nemohu ale s Vámi souhlasit s tím, co jste napsal poté. Jsem technik, vím jak funguje samotíž a jaké jsou základní předpoklady samotíže. Tím nechci říci, že vím vše, ale pokud vidím práci starých topenářů, jak jsou staré ocelové trubky svažené vždy nahoru (pro srandu králíkům to nedělali), tak mě tento výsledek práce prostě zarazil, tak se nemůžete divit, že se raději zeptám i jinde. A není odborník jako odborník. Bezmezná důvěra v odborníky nebo "odborníky" není také zdravá, člověk by měl o věcech přemýšlet kryticky a ptát se... A jsou zde sice lidé anonymní, ale někteří léty prověření, takže se jim věřit dá.
Ja si narozdiel od ostatných netrúfnem tvrdiť, že to bude fungovať, pretože mi chýbaju detaily. Ako z toho von? Kotol naložte menšou dávkou paliva, otvorte všetky radiátory a spravte si skúšku. Podľa výsledku sa rozhodnite o platení.
I Vám děkuji. Zkusím popsat podrobněji soustavu. Jedná se o 2 patrový RD, každé patro má asi 2,7 m + cca 30 cm podlahy. Kotel je v suterénu. Od kotle jde jedna trubka o Ø asi 6-7 cm do rozdělovače, kde jsou napojené dvě větší větve s ocel. trubkami o Ø 6-7 cm - každá se dá zavřít šoupětem. Ty vedou do obou pater, někde ve svislé části se redukují na 5/4" a 1". Třetí větev je z 5/4" ocele vedoucí do koupelen, to je ta nyní upravovaná. Po asi 1 m od rozdělovače je proveden přechod z oceli 5/4" na měď o Ø 28 mm. Ta vede vodorovně asi 1,5 - 2m, poté svisle do patra asi 1m, kde se redukuje na měď Ø 22 mm, která pak pokračuje 3 m nahoru, kde následuje koleno, pak 40 cm trubky a napojení na radiátor.
Zaplatit fakturu a neřešit, bude to fungovat
Ten sklon je při daném průměru a délce trubky tak nepatrný, že to nehraje roli.
Když by se to nepodařilo domkonale odvzdušnit ventilkem na radiátoru, tak by měl vzduch utéci do stoupačky, na které musí být také odvzdušnění.
Při tak nepatrném spádu vznikne v koleně za příčkou jen malá bublinka vzduchu, která nezabrání průtoku vody a nakonec se stejně po krátkém čase rozpustí v topné vodě.
v prvé řadě bych nevěřil tak malé váze...stačilo mi co mi naměřila taková potvora když jsem montoval držák na tv kde bylo něco takového...rozdíl právě 0,5cm mezi touto a kvalitní dlouhou latí...a za druhé...si troufám tvrdít, že trubka byla ve váze, ale pod tíhou radiátoru se spustila...ale vzhledem k délce a taky, že radiátor je pernamentně pod tlakem.. je tohle pakatel
Při měření vodováhou nebyl ještě radiátor napuštěn, takže byl odlehčen. Ale díky za příspěvek. Už mám soustavu napuštěnou, jen mi nedrží tlak. Při natlakování (ve sklepě) na 1 bar mi začal téct jeden plechový radiátor v prvním patře, takže bude následovat vypuštění a odstranění radiátoru. 40 let je holt 40 let...
odlehčen byl, to je jasný...ale i tak...sice je to plech, ale i ten něco váží...a i kdyby to bylo pořádně zasádrované a pod omítkou, kolem toho se to vždycky vydrolí a začne to haprovat...neřeš to prostě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.