Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se v něčem ujistit. Někde jsem zaslechl, že pokud někdo požaduje slevu na nájmu z důvodu toho, že vinou pronajímatele bytu nešla elektřina po dobu 5 dní, má podnájemce nárok i na náhradu potravin, které podnájemce musel z lednice a mrazáku vyhodit, jelikož se zkazily. Mně osobně to přijde jako nesmysl, ale třeba se pletu, chci se proto raději předem ujistit.
Předem díky za odpověď
Dobrý den,
pokud je tam skutečně zavinění pronajímatele, pak ano, jde o klasickou odpovědnost za škodu podle občanského zákoníku:
§ 420(1) Každý odpovídá za škodu, kterou způsobil porušením právní povinnosti.
Ale pozor, je potřeba se ujistit, že máte platnou podnájemní smlouvu - pokud by totiž nájemce pronajímal byt bez písemného souhlasu pronajímatele, byla by taková smlouva neplatná. Další věc je otázka vymáhání práva - pokud totiž nenahradí škodu na požádání, nezbyde, než se soudit, a to stojí peníze a čas a výsledek není nikdy úplně jistý.
A také bych si ještě ověřila, zda bylo to odstřihnutí oprávněné. Oni totiž energetici jsou velcí páni a ne vždy to udělají v souladu se smlouvou. Mě se to stalo u domku matky. Zemřela a i když jsem se snažila všechny záležitosti plnit, toto jsem neuhlídala. Poštovní spořitelna zablokovala okamžitě účet včetně povolených inkas a oznámení o odstřihnutí hodili montéři do schránky u domu, kde již nikdo nebydlel. I když mě sousedka poštu posílala, toto bylo zašlapané na zemi. Samozřejmě jsem se bránila a energetici mi znovu bez poplatku po úhradě dlužné částky elektřinu znovu připojil. Moje matky nikdy nedlužila ani korunu a všechny platby platila i v předstihu. Takže než dáte žalobu, zkuste si to ověřit. I když to budete asi zjišťovat dosti těžko. Možná bude nějaký zápis u hodin. A jestli to není veliká škoda, zkusila bych se nejdřív dohodnout. Vždyť se dají potraviny k někomu odstěhovat, nebo zpracovat. Ale to se nechci zastávat pronajímatele. Měl by plnit své povinnosti tak, aby byl byt obyvatelný - to by bezesporu měl. Ale dalo by se to vyřešit podobrém.
Za jiných okolností určitě ano, ale když si vyžádáte nějaké doklady o tom, kolik se protopí, nebo kolik proteče vody apod. a pronajímatel není schopen Vám tyhle papíry předložit, mimo jiné teda, tak Vám po čase asi dojde trpělivost na to, řešit ještě něco podobrém.
S tím souhlasím, to je to hlavní, co by měl k vyúčtování doložit. Já dělám vyúčtování pro náš dům - 4 bytovky a vždy je to doplněné fotokopií faktur, protože energie mají mladí napsané na sebe. Každý byt má vlastní plynový kotel a podružné elektroměry i vodoměry. Tím pádem je to bez problémů. Jenom si také myslím - stejně jako kolegyně dusatka, že soudní spor je finančně a i časově velice náročný. Takže je to potřeba dobře zvážit a spíš hledat korektního pronajímatele.
Chtěl bych se ještě zeptat.. v případě, že jsem seznámil příslušné město s touto problematikou a situací a rozhodli se to nějak řešit, na základě podání konkrétních údajů o nájemcích bytu, může se stát, že by město podnájemce vyhostil z bytu, přestože podnájemce celou dobu netušil, o jaký pronájem se ve skutečnosti jedná? Mám tím na mysli, že žil v domnění, že si pronajímá byt v osobním vlastnictví a ne městský byt. O čemž zároveň bylo město informováno předem, pouze se obávám, že poskytnu-li osobní a konkrétní údaje lidí, město přijde, zabaví byt nájemce, ale tím pádem i vystěhuje nevinné podnájemce, kteří nemají kam jinam jít.
Předem moc děkuji za názory
Město může podnájem bez souhlasu majitele posoudit jako porušení nájemní smlouvy a dát nájemníkovi výpověď. Podnájemníci tam tudíž celou dobu bydleli neoprávněně a tak budou muset byt opustit - předpokládám, že v nějaké solidní lhůtě, kdy si mohou sehnat podnájem jiný. Těžko říct přesně, jak se město zachová, ale asi to dopad na nájemce bude mít. Také je možné, že by paní mohli tento byt ponechat a nebo nabídnout jiný vhodný. Ale věřte, že stejně mají možnost si to zjistit - třeba i na energetice - kde v poslední době z důvodu dlužných částek odstřihli proud. Ale to je všechno kdyby. . . . . Realita může být nakonec úplně jiná.
Tohle celé je velice nepříjemná situace a není dne, kdy bychom nepřemýšleli o tom, jak tuhle situaci co nejefektivněji vyřešit. Největší problém nám dělá nedostatek peněz, k tomu náhlé zvyšování nájemného a jednání nájemce, který přítelkyni nahlásil, jako svojí přítelkyni, aby se vyhnul jakéhokoliv podezření, o čemž přítelkyně neměla do poslední chvíle ani potuchy, natož mu k něčemu takovému dát souhlas, a ani teď není schopný předložit jakékoliv doklady o spotřebě vody, elektriky atd. Nevyjímaje toho, že vše nechává na realitní kanceláři, která se též zrovna dvakrát neobtěžuje věci nějakým způsobem řešit. Nyní nám měla předložit novou nájemní smlouvu, ještě se tak nestalo. Nejhorší na tom zároveň je i to vědomí, že smlouva ať je psaná jak chce, je neplatná, a tak přítelkyni i jejího syna můžou z bytu kdykoliv vyhodit. Kontaktoval jsem proto i starostu města s dotazem, pomocí a návrhem na podání stížnosti, jestli jsou ochotni nám pomoct tuhle situaci nějak řešit, načež mi paní místostarostka odpověděla, že bez konkrétních údajů to není možné, což je mi jasné, ale už mi neřekli, zda by pak přítelkyni poskytli alespoň nějaké provizorní bydlení, a tak nevím a váhám, jestli informace panu starostovi poskytnout i za předpokladu, že nevíme, zda by nechali přítelkyni se synem po nějaký čas byt ještě obývat. I tak si ale hledáme jiné, vlastní, bydlení. Ale nic není hned...bohužel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.