Nejste přihlášen/a.
Doveroval by som projektantovi a stavebnu firmu instruoval podla toho, co navrhol do projektu.
Obecne uzatvorene chladne dutiny s pritomnostou dreva nad obyvanym - teplym - priestorom so zdrojom vlhkosti mozu byt problem. Ani parotesna folia nemusi 100 % tesnit, striekana PUR izolacia nemusi byt spravne namiesana...
Na druhej strane, rotacna hlavica aj ventilator mi pridu zbytocne az kontraproduktivne. Ak tam namontujete rotacnu hlavicu, je to dalsi prestup do strechy - potencialny zdroj netesnosti. Ventilator sa moze pokazit alebo od neho mozete vyhoriet. Neudavate sice rozmery dutiny, ale najlepsie riesenie bude najjednoduchsie - z oboch stran stitu osadit niekolko vetracich mriezok s kovovou mriezkou proti vtakom a kunam a hustou mriezkou proti hmyzu.
Ak som to spravne pochopil, priestor je nad tepelnou izolaciou a nad nim je uz len zaklop a plech. Tu uz ziadne relevantne teplo neusetrite.
Jak píše miso: nekomplikoval bych to a udělal za každé strany otvor a ten osadil mřížkou se síťkou (podle mě stačí jedna z každé strany). Jednoduché, levné a efektivní.
Díky za odpověď. No, projekt na to neexistuje - dělala to malá firma, šlo v podstatě o výměnu krytiny, tepelné izolace a výměnu části krovu. Právě jsem tam žádné odvětrání původně dělat nechtěl, abych se vyhnul zbytečnému (?) dalšímu prostupu střechou a taky kvůli úspoře tepla (domnívám se, že tam musí být rozdíl - jestli nad tepelnou izolací proudí studený vzduch, nebo ne). Dům má tvar L a tahle část s 6° sklonem má jen jeden štít, čili pokud odvětrání, byla by nutná "díra do střechy" - druhá část domu má vytaženou izolaci až do hřebene. Rozměr dutiny je poměrně malý - přístavba domu na které je dotyčná střecha má řekněme 7x9m, výška dutiny se pohybuje od 0mm do cca 500mm. Někde jsem četl že při výšce do cca metru (zdroj si nepamatuji) odvětrání není nutné. Ještě doplním, že střecha je sedlová.
Nie som si isty, ci je moja predstava o tvare spravna, ale predpokladam, ze tam je aj nejaky presah strechy a podbitie. Na jednej strane by sa dali spravit otvory aj do toho podbitia, pokial tam je pristup a nie je hromada izolacie. Na druhej strane vyviest otvory tesne pod urovnou strechy. Prudenie bude minimalne. Mam akurat na stole projekt na sikmu strechu, klasicke zateplene podkrovie. Dutina medzi izolaciou a bednenim uplne minimalna, snad 5 cm a s jej odvetranim sa pocita.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.