Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím vylít prahy

Od: fulka* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

mezi dlažbou v koupelně + na WC a dlažbou v přecíni je cca 2 cm hluboký, 5 cm široký a 60 cm dlohný prostor - práh, který bych chtěl něčím vylít. Ideálně, aby se to časem nedrobilo.. Podklad je beton.

Můžete poradit?

Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Použil bych štuk+cement v poměru 1 : 1. Rozmíchat s vodou na kaši a drážku zalít.

Proč zrovna štuk s cementem? Prazvláštní kombinace.
Tohle časem praskne, ať to vyleješ čímkoliv. Je to prostě slabý. Tam byl dřív dřevěný práh? Nešel by tak zase dát zpátky? Třeba zároveň s podlahou.
fulka*
hodnocení

Dřevený práh tam nejde...

Co třeba pryskyřice s kamínky, to by nebylo řešení?

Díky

Štuk s cementem do podlahy? Kde jste Feraxi na takovou pitchovinu přišel?Pokud ne jemný potěr pak snad lepidlo (na to jsou 2cm moc) nebo pak nivelačku na větší vrstvy!

diesel® - mám to ověřené, pokud se cement smíchá se štukem (rozuměj štuk, ne štuk s vápnem), nepopraská. Použil jsem to před lety na doporučení zedníka a drží to dodnes. Tato kombinace se používá i na spárování, pokud je potřeba provádět širší spáry, právě aby nepraskaly. Neodsuzuj něco, co jsi nevyzkoušel.

Hmm a co je tedy štuk když ne vápno a písek?To je i v suchých štukových směsích.Spíše bych již souhlasil se zdicí maltovou směsí (5 nebo 10 mPa) než štuk s cementem.Je tam daleko větši pravděpodobnost,že ta štukova směs vypraská.

diesel® - vidím, že máš mezery, ale chytrýho děláš. Štuk je lidový název pro štukový písek. Štukový písek se těží např. v lomech kaolinky v Horní Bříze, nebo v Kaznějově. Jinde v republice nevím. Štukový písek s cementem, je ideální kombinace pro spárování dlažby. Když jsem předělával domek, tak jsem si štuk (myšleno štuk s vápnem), pro štukování stěn, míchal doma sám. Byla to běžná praxe, v širokém okolí. To, co se prodává v pytlích, někde v OBI, nebo Hornbachu, je štukový písek, smíchaný s vápnem. Takže, až budeš zase radit, tak piš o tom, co znáš.

Vidím to úplně stejně jako @diesel. Štuk je jemný písek s vápnem. Nic jinýho.

Pokud říkáš rozdílným věcem stejně, je to prostě divný.

Smíchat štukový písek s cementem, proč ne. Ale štuk s cementem je prostě ptákovina. Kapišto?

jenyk® - jak už jsem napsal, štukový písek se těží a vápno se do něj přidává až následně. To znamená, že buď si uděláš směs pro štukování, nebo do něj namícháš cement a máš směs na spárování. Není na tom nic divného. Dřív se nic takového neprodávalo a štuk na štukování se desítky let míchal tak jak popisuju. Stejně tak se míchal s cementem na spárování. Že to dnes mladí neznají je věc druhá. Zrovna tak, jak se "vyrábí" štukový písek, se zde těží i bílý písek na betonování. Zrnitost, se získává myslím plavením, přes různá síta, vše je to součást těžby kaolinu. Detaily si již nepamatuji, už je to hodně let, co jsem zde pracoval. Dokud se v Horní Bříze vyráběly obkladačky, byla povědomost o zdejší výrobě vyšší. Dnes se ke všemu přistupuje povrchně, tak znalostí u veřejnosti ubývá. Člověk prostě zajde do OBI, koupí pytel štuku a vlastně o tom nic neví a bere to jako samozřejmost.

Když už jsme u toho tak ten jemný písek ze kterého se sštuk míchá je u nás nazýván náplava a třeba na pardubicku je nazýván (nebo byl ) vátina. Nevím ale asi jse Feraxi nečetl odbornou literaturu neboť štuk je jemná vnitřní omítka=směs vápna písku (jemného) a vody a ne písek Jestli je v místě Tvého TB jemný písek nazývánštukem úpak je to možné ale není to ODBORNÝ termím,ale místní název.Pokud se o tomto chceš dohadovat tak alespoň zadej název štuk strýčkovi Googlovi co Ti na toto řekne!

diesel® - přečti si můj příspěvek z 11.53. Nic o odborném názvu jsem nepsal. A dále pak vysvětluji jak to s oním pískem je. Je jasné, že v různých místech republiky jsou pro různé věci, vžité různé názvy. Nic to ale nemění na způsobu použití. Strýček Google mi nic neřekne o místním názvosloví, proto jsem to vysvětlil dost podrobně.

Pokud bys opravdu gůglil tak najdeš toto : Štuk je SMĚS písku a VÁPNA popřípadě s kombinací nebo se sádrou a cementem,NIKOLIV PÍSEK pro osoby z jiných končin je toto SILNĚ ZAVÁDĚJÍCI a pokud toto neznám napíšu termím a ne slangový či nářečný název! Jinak pokud bys použil HNED slova štukový písek pak by se nemusela tato debata vůbec konat,ne až v xx:xx as ještě se hádat když vůbec odborník na stavebnictví nejsi! .

diesel® - já jsem nepsal, že jsem odborník na stavebnictví, pouze jsem popsal zkušenosti a to nejen moje, ale i mých známých, které jsou prověřené časem (zhruba 40 let).

Tak poraď ale správně a použij správné termíny!Známé v celém ČR .

kimbert*
hodnocení

0x

Například tímto: dek.cz/...

hodnocení

0x

To bude pohledové že?5 cm je docela dost.A nezůstala nějaká dlažba,že by se to dolepilo?A nebo co použít nějakou lištu?

profilteam.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

Lze použít i proužek dlažby,případně ozdobné listely,či obkladové pásky.Upravit potřebnou šířku lze celkem jednoduše flexou.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]