Nejste přihlášen/a.
V knihovně, která je v suchém prostředí a kde mám mnou koupené knihy které jsem četl jenom já, myslím tím že nejsou "špinavé", je nepříjemný "zápach. Knihovna je zasklená. Zkoušel jsem knihy vyndat a nechat větrat, pořád to má nepříjemný odér. Co s tím?
Odpovězte si sám odkud asi zápach může pocházet:
a) z knihovny? (je stará, dobře vyschlá a voní dřevem, nebo nevoní), je nová, je z ní cítit nějaká chémie jako z formaldehydu, nebo jiných konzervačních látek).
b) z nějaké staré knihy, která je mezi novými knihami, nebo z nějaké nové, která je něčím a páchne "novotou"
c) nebo máte v místnosti a tím i v knihovně vlhký vzduch a zanesly se do ní nějaké mikroorganismy, plísně nebo něco, co páchne?
Podle toho se pak dá cíleně zápach odstraňovat.
Nemám to vyzkoušené, ale údajně bezvadně funguje stelivo pro kočky.
Bezvadné je stelivo pro kočky
Pokud chcete knihu osvěžit a zbavit ji zatuchlého pachu, jděte na ni se stelivem pro kočky. Knihu vložte do papírového sáčku a do něj zároveň dejte trochu čistého steliva pro kočky. Asi za týden knihu vyndejte, stelivo oprašte nebo okartáčujte. Zatuchlost je pryč! Už nemusíte mít obavy, že zatuchlý pach nepříjemně zamoří prostor.
Souhlasím s HostemStarým. Potkávám hodně knihoven, ale se zatuchlostí jsem se v nich nikdy nesetkala. Knihy ani knihovna by zapáchat neměly, podle mne tam musí být nějaká příčina. Dokud ji nezjistíte a neodstraníte, budou "univerzální"návody působit jen dočasně (pokud vůbec).
@Luisa1:
Měla jsem na mysli domácí knihovny a staré knihy mám i já, mají je mí známí, příbuzní, přátelé, známí ... Nikde jsem se zatuchlostí nesetkala.
Ale v internetu jsem několikrát četla, že lidé knihy, které už doma nemají kam dávat, ukládají do sklepa. To neznám. Možná, že by se nějaký "odér"mohl objevit po opětovném přenesení do bytu ...
Pořád si myslím, že by se tazatel měl pokusit najít příčinu, že v knihách ani knihovně samotné nebude.
Asi by som zacal tym, ze by som na par mesiacov zlozil dvierka.
Kde je umiestnena kniznica? Pokial je prirazena k obvodovej stene, moze sa od nej v zime prechladzovat a kondenzovat v nej vodna para. Uzavrety priestor bez prievanu a s hromadou organickeho materialu je po pridani vody perfektne miesto pre mnozenie mikroorganizmov.
Knihy su plne lepidla a tlacovych farieb, z ktorych sa uvolnuju zbytky chemie. Prejavuje sa to stiplavym zapachom.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.