Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máte někdo zkušenosti se stavěním? Poraďte mi, z čeho nejlépe stavět svépomocí?
Jaký je nejlepší stavební materiál?
Děkuji.
doplněno 10.11.09 21:04:Upřesnění:rozhodujeme se mezi ytongem,porothermem a heluzem. Máte někdo s tím zkušenosti?
jasná otázka neznalého laika, jasná otázka odborníka:
Nenajdete nejlepčí materiál. Copak poznám jaký jste šikula, kolik na to máte (vědomostí)
Jen obecně jako každému dám radu. Postavte z čehokoliv, ale stabá stěna (od 17,5 cm) a silnou izolaci. vždy Vás to vyjde nejlevněji.
Jak velké to bude stavení, přízemí, patro, jednovrstvé zdivo, dřevostavba, pasiv, nízkoenergetický, nejlevnější, kovový, kulatý, nevhodný...a dalších 50-100 možností.
Asi by stálo za to popsat postup vystavění domku. Volbu materiálu a typ domku bych nechal svobodně na Vás (tzn.nejdříve dřevostavba a pak zděný, v obou případech bungalov . Bez sklepa a střechu z kanadského šindele. K textu doprovodné kresby.
JASNÉ?
Očekáváme: JASNÉ! Provedu!
Za Spolek chudých domkuchtivých
ps
Milý Luciášku, v některých případech kutil domácí = škodič největší. Ale nechci Tě nějak předem vyřadit z akce radou, aby sis pozval firmu. Proto začnu drzým vyptáváním. Tvoje vzdělání, Tvůj věk (jestli už stojíš nohama na zemi), Tvoje zkušenosti teoretické i praktické, jaké máš kamarády, kteří by případně pomohli nebo poradili (nevím co je lepší)...
Když se na to člověk dívá, je to brnkačka - drevostavba-svepomoci.blo/...
Najdete spoustu blogů a spoustu zkušeností lidí, kteří udělali chybu.
Ten odkaz http://drevostavba-svepomoci.blogspot.com/ je bezvadný.
Pokud máte v rukávu ještě podobný na zděnou stavbu, SEM S NÍM!
díky
nemám osobní zkušenost praktickou, ale dnes se celkem protlačuje ten heluz a jemu podobné cihly. Pro amatéra opravdu vidím východisko ve stavebnicovém systému = napíšu jen obecně = cihly moderní (dutinkové) konstrukce, kde se používá minimum spojovacích malt a lepidel. a to myslim ten heluz je. Myslim, že jsou dnes systémy kde se používají pouze malé vrstvy lepidla (stavební cementové) a to na vodorovných plochách cihel a svislé meziplochy se nelepí (nezamaltovávají se ) jen spojují prostřednictvím již vyrobeného nachystaného tvaru cihly. (a to myslim Ytong neměl, možná dnes již to má také).
Samozřejmě formou stavebnice je i dřevostavba z desek a trámků a izolační vaty mezi tím, ale zde se mi jeví velká složitost a náročnost v provedení hydroizolací a izolací domu. Nejeví se mi to prostě zcela tak jednoduché jako vystavět zeď. Pokud se použije ten heluz nebo něco podobného, tak dle mého skromného názoru je i venkovní zateplení polystyrenem celkem jednoduchou operací (při dnešních výrobcích a pomůckách).
miro, neberte to, prosím, jako nesouhlas, ale klidně můžu napsat přesný opak ve skladbě zdiva.
Takže je to o možnostech a počítání. Co třeba zeď 20cm a k tomu 30 cm izolantu?
Milane,neber to jako nesouhlas.Co bys řekl hodně silné zdi z kvalitní cihly(Heluz) bez dodatečné izolace?Při jedné práci hotovo.
Je to o finančních možnostech a počítání.
JABRAKA
Jarouško vždyť to přeci víš. Dokonce se to asi asi před dvěma lety počítalo jinde? Vzpomínáš na Mendi?
Slabá zeď + izolant je levnější, lehčí, teplejší, ale to znáš
Kvalitní Heluz? ano je to kvalita, jsem pro, ale myslíš jaký rozměr obvodu?: 50, 49, 44, 40, 38, 36,5, 30, 25, 24, 20, 17,5cm?
maltování, lepení to je zatím jedno...
doplněno 28.01.10 17:47:Omlouvám se za špatné oslovení Járo, promiň,
Zkusme prosím porovnat ještě jednu - možná okrajovou - schopnost zděné, příp.dřevostavby.
Která z variant nejlépe odolá zemětřesení nebo tornádu?
Když jsem na zahradě likvidoval starou boudu z trámků pospojovaných hřebíky "dvoustovkami", zjistil jsem, jak je obtížné tu kostru skolit k zemi. Vzhledem k zemětřesení se mi tedy zdá, že nejlepší je dřevostavba. Tornádo zase spíše ustojí stavba se širším zdivem? Je to tak? Jsou dnešní naše dřevostavby připraveny na tornáda?
Díky za názory.
dřevostavba, hm, to je můj sen, zůčastnit se výstavby,
" Jsou dnešní naše dřevostavby připraveny na tornáda"jako ostatní domky,...
" Která z variant nejlépe odolá zemětřesení nebo tornádu"jen ta kvalitně provedená, třeba: cukrar.rajce.idnes.cz/... nebo i další
Barák svépomoci-nikdy!Ještě tak garáž nebo nějakou chatku.Stavební dozor být musí i u staveb svépomoci, rodina zadarmo pomůže jen někdy a co se toho sní a vypije a partneři se rozhádají.Ale na to jste se neptal, že? nevím jak se to jmenuje je to taková skládačka a vždycky po metru se zaleje betonem.
Tak tyhle fotky me dostali...
Jak muzou byt lidi tak blby? Vyhodit (doslova vyhodit) za to spoustu penez a jeste to nechaji takhle zfusovat.
Tomu se rika opravdu rozumne investice.
Moc krasny priklad, jak opravdu NE!
Nejvic se mi libi fotka STAVEBNIBOOM. Uplne jak z Adamsovy rodiny...
Po zkušenosti se stavbou svépomocí, z materiálu "LIAPOR" liapor.cz/... , obvodové zdivo SL-duté s náplní perlitu eshop.liapor.cz/... ,bych dnes kejspíš volil YTONG.Ale u nás bylo rozhodnutí jednoduché,protože máme Liapor 200m od RD.
Včem spočívá výhoda přeložené střechy tak jak je na obrázku? Vidím to hodně u domků, ale ani projektant, který navrhnul podobnou střechu mi nedal uspokojivou odpověď. Osobně v tom vidí, jen negativa. Zajímá mě jak to vidí ostatní. V čem je výhoda?
Pane Milane vidím to podobně tak jako Vy. Vždycky když jsem něco rekonstruoval, tak v různých zákoutích a závětrných kapsách se držel hmyz a nafoukaný nepořádek a v zimě se tam držel sních a při odtávání a zpětněm namrzaní pak dělal pěkdnou neplechu. A pod takovým přeložením střechy si dokážu představit ty problémy za pár let. Ale nechci strašit. Třeba je to jinak a třeba to má nějakou ohromnou výhodu která vyváží všechna praktická negativa. Jen pořád nemůžu přijít na to jakou..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.