Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s těmito krásnými špalky z dubu?

Od: boban® odpovědí: 12 změna:
Ahoj, mám tu 6 krásných čerstvých špalků z dubového dřeva, průměr asi 40 cm, výška špalků asi 30cm
Mate nějaký nápad? Tak krásného dřeva je na topení škoda
doplněno 22.08.18 09:01: A nějaká ráda, aby špalky nepopraskaly při schnutí na vzduchu?

Co s těmito krásnými špalky z dubu?
Co s těmito krásnými špalky z dubu? #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Takových krásných špalků už jsem měl a vždy skončily v krbu. Vaše tam skončí taky.

chachn
hodnocení

2x

postavte si auto a mate dve rezervy :) skoda ze nejsou na vysku 60 cm, jeden by se mi hodil na stipani drivi

hodnocení

1x
Špalky byly krásný, když byly ještě nerozřezaný. Teď to je opravdu pouze na nějakou lavičku.
Popraskání se prostě nevyhneš. To prostě nejde. Na obvodu se dřevo seschne víc než uprostřed a proto to praskne.
Vždy.
Můžeš to sice stáhnout nějakou ocelovou obručí, ovšem jakmile ji sundáš, stejně to praskne.
hodnocení

@jenyk
A kdyby se kmen stromu a nerozřezal na špalky, tak co by se s tím kmenem dalo udělat? Vyrobit...
Udělat by šlo cokoliv. Nařezat na prkna či fošny, nechat uschnout. Několik let.
Pak třeba stůl, na víc by to nedalo.
hodnocení

@jenyk
Ale jak dostat takovou kladu na pilu? To by chtělo rameno na autě a vyplatilo by se to všechno vůbec? Stejně to bylo dlouhé asi jen 1,8metru, zbytek shnilá a ulomený
Jak na pilu? Každej podle svých možností.
Já bych třeba řekl sousedovi ať pro ni traktorem přijede a zrovna ji na houpačce rozřeže.

hodnocení

1x

No, krásný to možná bylo, než to někdo nařezal na palivo. Tím je už dáno, co z něj s velkou pravděpodobností bude.

I když ta lavička, jak tu bylo navrhováno by nebyla špatný nápad, ale na nějaké jiné využití to moc nebude. Co se týče rozpraskání - tomu lze u tvrdého dřeva jen těžko zabránit, jedině sušit to velmi, velmi pomalu (tedy umístit to na několik let někam do stínu) případně pomáhá zatření čelního dřeva barvou

hodnocení

0x

Použila bych je na zahrádce jako sedátka kolem ohniště. Nebo dva, přes ně připevnit prkno a je lavička. ;)

hodnocení

0x

Já bych je zcela pragmaticky nabídla - a prodala nějakému umělci-sochaři. Takový materiál podle mě na domácí kutilské experimenty není.

jabraka*
hodnocení

0x

Udělat z nich včelí úly.Nebo ptačí budky

JB

sollik*
hodnocení

0x

Brácha si z takového kuláku udělal konferenční stůl do obýváku. Ale měl ten špalek o dost větší než máte Vy. A i když ho koupil už vysušený stejně v interiéru pracuje a praská dál. Výroba byla pakárna. Zespodu má kolečka, která však nejsou skoro vidět a z vrchu kulatou skleněnou desku. Něco takového tzadik.info/... ale bez toho vyhnilého uprostřed *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]