0x
Ve zkratce, protože zde není prostor na komplexní odpověď.
Na hypotéku potřebujete mít dostatečný stabilní příjem, malé náklady, nejlépe žádné půjčky, a minimálně 20 % vlastních zdrojů. V nynějším čase dochází ke zpřísňování hypoték, je možné, že se budou podmínky dále zpřísňovat.
Hypoteční banka bude žádat i dostatečné zajištění - například nemovitostí. Nejlépe jinou nemovitostí.
Stavebko může být dobré řešení, protože budete mít garantovanou úrokovou sazbu. Kdyby banky hypotéky zdražily, vezmete si úvěr ze stavebního spoření, když bude výhodnější hypo, měl jste alespoň státní podporu po dobu spoření.
Ovšem 2 roky jsou moc krátká doba. Stavebko se vyplatí při úložce 20 000 ročně.
Spořicí účet je vzhledem k dnešním úrokům a inflaci se zavřenýma očima dost na hraně, pokud se budeme bavit o zhodnocení.
Vy chcete stavět za 3 miliony. Na hypotéku byste mohli dostat max 80 %, tedy 2 400 000. Vlastních zdrojů musíte tedy mít 600 000 a to je měsíční úložka 25 000. A pozor, to pouze v ideálním případě, když splníte všechno ostatní. A rozhodně bych do toho nešel bez další rezervy, například na nábytek, na pár splátek pro případ výpadku příjmů apod. Na to by právě stavebko mohlo být vhodné.
Být vámi, vyhledal bych profesionální radu a hlavně, přehodnotil bych vaše záměry.
Tak jdu do stavebka, jen od koho, byl jsem rozmyslen pro cmss, ale nekdo si ji chvali a nekdo zcela zatracuje, pak me napadla modra pyramida, nebo burinka.. poradite, popr. jake mate zkusenosti
Například na www.stavebky.cz vyšel před 14 dny článek Srovnání stavebního spoření. Dovoluji si ho doporučit, protože je aktuální.
Ale jistě byste našel spoustu jiných tipů i jinde.
Ještě připomínám, že stavebko je nejmíň na 6 let, sice si lze většinou vzít úvěr od spořitelny i dřív, jenže to není moc výhodné, protože si neberete zpět vaše úspory, ty jsou vázané 6 let, ale berete si normální půjčku. Takže s tím musíte počítat.
Pokud ho předčasně zrušíte, přijdete o podporu a samozřejmě o poplatky za založení a vedení účtu. Má také docela dlouhou výpovědní dobu. Proto je lepší vždy dospořit do konce a když se to nezdaří, máte alespoň rezervu, kterou si předčasně se ztrátou vezmete, jen když bude nejhůř.
Opravdu se vyplatí konzultace s někým schopným.
(osobní zkušenost mám, ale jen s několika ústavy, úvěr jsem bral od dvou. A profesionálnější mi přišla ČS, ale je to moc malý vzorek. Takže se rozhodnout musíte sám)