Nejste přihlášen/a.
Ahojte, mam dotaz. Nechal jsem si udelat drevenou postel, ktera je udelana z hranolu 60x60 lepeny eurohranol smrkovy nebo borovicovi, tudyz mekka drevina a je tam POUZE jeden kolik o prumeru cca 1,5cm (odhadem, mozna min, musel bych to jeste doma zmerit) a jeden vrut. Takto je dimenzovana cela postel. Jak se vypocita strih dreveneho koliku pro treba 150kg, coz by mela byt unosnost postele. Jen pro overeni jestli to vydrzi. Jedna se o postel benlemi.cz/... Diky
Máte pravdu. Ale to by ta postel byla za trochu jiné peníze a hlavně by nebyla demontovatelná
Tak snad máte pravdu. Jen by mě zajímalo, jestli je na to nějaký vypočet. Jinak průměr je 1,4cm. A kolíky jsou prý z bukového dřeva. Jsem čekal aspoň kolíky z dubového
dle is.mendelu.cz/... snad 30 MPa. Síla F=m*g=150*9.81 N. Plocha (průřez) kolíku v mm2 a výsledné smykové napětí vyjde přímo v MPa.
Smyková pevnost dřeva napříč vláken zde, místo b.l do vzorce pro výpočet napětí (viz. odkaz) dosadíte plochu kruhu. Ovšem pokud si ten spoj podle Vašeho popisu představuju správně, bál bych se, že to uletí výpočet nevýpočet.
Toto je běžně užívaný spoj u demontovatelného nábytku. Kolík přenáší zatížení a šroub zajišťuje spojení.
To jo, ale jeden kolík a jeden šroub? Možná si to představuju blbě, ale dle mého takový spoj časem musí povolit. Asi se nevylomí, ale bude se to kymácet za doprovodu patřičných zvukových efektů. Dvě propletená těla vykonávající vzájemně přímočarý vratný pohyb spolehlivě rozeberou kdeco, jeden šroub rozhodně není překážkou. Nějakou takhle kvalitní postel jsem zamlada měl, navíc z lamina. Skončilo to přidáním několika ocelových úhelníků a byl klid. Nemusí sousedi o dvě patra níž vědět, co se děje v dětském pokojíčku
jafre00: Ono se to možná zdá jako chatrné, ale věřte tomu, že praxe nesčetněkrát prokázala, že tenhle druh spojení je dostatečný. Ten šroub je potřeba čas od času dotáhnout. Nejmenovaný Švédský řetězec obchodů s nábytkem přímo doporučuje ponechat si montáží nářadí a spoje občas zkontrolovat. Pokud je v hranolu zašroubované závitové pouzdro pro šroub s metrickým závitem (jakože ve Vašem případě je) lze pro klid duše při montáži použít lepidlo na závity a spoj pojistit.
Jen tak na okraj: Nábytek který jste pořídil je dětská postel, tedy se tam asi propletená těla nepředpokládají
Tau me vyslo 1500/ Pí*r2 = 1500/(3,14*0,72)=cca 975 a hodnota dovoleneho Tau je u smrku kolik?
asi spatne jednotky, opravim to
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.