Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet nosnosti - střih dřevěného kolíku

Od: jafre00 odpovědí: 18 změna:

Ahojte, mam dotaz. Nechal jsem si udelat drevenou postel, ktera je udelana z hranolu 60x60 lepeny eurohranol smrkovy nebo borovicovi, tudyz mekka drevina a je tam POUZE jeden kolik o prumeru cca 1,5cm (odhadem, mozna min, musel bych to jeste doma zmerit) a jeden vrut. Takto je dimenzovana cela postel. Jak se vypocita strih dreveneho koliku pro treba 150kg, coz by mela byt unosnost postele. Jen pro overeni jestli to vydrzi. Jedna se o postel benlemi.cz/... Diky

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Ten kolík se nestřihne. To opravdu ne. Ovšem moc ten spoj celkově nevydrží.
Ale tohle je klasický případ výrobků v mega krámech. Je úplně jedno v kterém.
Poctivej truhlář by si tohle nikdy nedovolil a na postel by udělal klasický dlab a čep.
sollik*

Máte pravdu. Ale to by ta postel byla za trochu jiné peníze a hlavně by nebyla demontovatelná :)

asd1
Materiál na opravdu bytelnou postel z masivu (borovice) mě vyšel na 2k a bylo to hotové za víkend.. Kdybych si řekl 4k za práci tak by stála 6k...60x60 jsou sirky a ne postel... 14mm čep je OK.. Celkově je taková postel ale prasárna a dobrý truhlář by to odmítl dělat...

sollik*
hodnocení

0x

Můžete být úplně v klidu. Než by se ten kolík střihnul, to se dřív vylomí z čela toho hranolku. A pokud je to dobře udělané, nestane se ani to.

jafre00
hodnocení

Tak snad máte pravdu:). Jen by mě zajímalo, jestli je na to nějaký vypočet. Jinak průměr je 1,4cm. A kolíky jsou prý z bukového dřeva. Jsem čekal aspoň kolíky z dubového :)

rv*

Smykové napětí v kolíku: Síla/plocha. A to musí být menší, než dovolené napětí ve smyku dřeva.

jafre00
hodnocení

A to je kolik? ty hodnoty? Nemohl jsem je najit - to dovolené napětí ve smyku dřeva

rv*

dle is.mendelu.cz/... snad 30 MPa. Síla F=m*g=150*9.81 N. Plocha (průřez) kolíku v mm2 a výsledné smykové napětí vyjde přímo v MPa.

jafre00
hodnocení

Jj a vyslo mi ve strihu 9,75Mpa takze dobry oproti max cc30Mpa a stejne max zatizeni 150kg asi nedosahnu.

hodnocení

0x

Smyková pevnost dřeva napříč vláken zde, místo b.l do vzorce pro výpočet napětí (viz. odkaz) dosadíte plochu kruhu. Ovšem pokud si ten spoj podle Vašeho popisu představuju správně, bál bych se, že to uletí výpočet nevýpočet.

sollik*

Toto je běžně užívaný spoj u demontovatelného nábytku. Kolík přenáší zatížení a šroub zajišťuje spojení.

To jo, ale jeden kolík a jeden šroub? Možná si to představuju blbě, ale dle mého takový spoj časem musí povolit. Asi se nevylomí, ale bude se to kymácet za doprovodu patřičných zvukových efektů. Dvě propletená těla vykonávající vzájemně přímočarý vratný pohyb spolehlivě rozeberou kdeco, jeden šroub rozhodně není překážkou. Nějakou takhle kvalitní postel jsem zamlada měl, navíc z lamina. Skončilo to přidáním několika ocelových úhelníků a byl klid. Nemusí sousedi o dvě patra níž vědět, co se děje v dětském pokojíčku ;)

jafre00
hodnocení

Mrkni na montazni navod pro predstavu benlemi.cz/...

sollik*

jafre00: Ono se to možná zdá jako chatrné, ale věřte tomu, že praxe nesčetněkrát prokázala, že tenhle druh spojení je dostatečný. Ten šroub je potřeba čas od času dotáhnout. Nejmenovaný Švédský řetězec obchodů s nábytkem přímo doporučuje ponechat si montáží nářadí a spoje občas zkontrolovat. Pokud je v hranolu zašroubované závitové pouzdro pro šroub s metrickým závitem (jakože ve Vašem případě je) lze pro klid duše při montáži použít lepidlo na závity a spoj pojistit.

Jen tak na okraj: Nábytek který jste pořídil je dětská postel, tedy se tam asi propletená těla nepředpokládají *smich*

Tak po přiložení návodu a konstatování, že jde o dětskou postel: Představoval jsem si to správně, jen mi nedošlo, že na střih je namáhaný jeden kolík, ale to samé je tam ještě 2x jako "zavětrování" bránící rozvolnění spoje. Holt to jednou za půl roku dotáhnete a bude to v klidu...

jafre00
hodnocení

Tau me vyslo 1500/ Pí*r2 = 1500/(3,14*0,72)=cca 975 a hodnota dovoleneho Tau je u smrku kolik?

doplněno 16.08.18 09:27:

asi spatne jednotky, opravim to

jafre00
hodnocení

Ted nevim, jestli mam dat polomer v mm nebo v m? v mm to vyjde 9,75 a v m 975. Asi v mm takze to vyjde teda 9,75 Mpa

a podle tabulky smykova pevnost ve smyku pro smrk v radialnim smeru je 31,8 a v tangencilanim smeru je 34,4.

Pocitam spravne? takze je to ok ten spoj?

jabraka*
hodnocení

0x

Budovali jsme podkroví na chalupě 250 let staré.Vazba trámů je bez hřebíků,je spojována bukovými kolíky o průměru 2 cm.A drží už 250 let.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]