Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zalití kabelu v podlaze

Od: kamil* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

na betonovou podlahu (v paneláku) potřebuji nanést tenkou vrstvu betonového potěru (2-3 cm). Při čištění starého lepidla z podkladu jsem "oholil" sousedův živý kabel, který nebyl v lepidle vidět a vyčníval do podlahy.

Kabel je nyní již vyřazený a nahrazený a proud v něm již nikdy nebude. Elektrikáři však při práci vytvořili menší díru, aby se na situaci lépe podívali a pod poškozeným kabelem se nachází i další (nepoškozené) kabely, které budou nadále funkční.

Ptám se tedy, zda mám tuto díru (hloubka max. 2-3 cm) vylívat nějakou pryskyřicí / tmelem či jiným materiálem, nebo můžu bez obav rovnou nanést betonový potěr?

Děkuji za odpovědi,

Kamil

Zalití kabelu v podlaze

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Bolo to predtým v betone a bude to zase v betone,ak tam vylejete poter.Len aby izolácia nebola poškodená.

kamil*
hodnocení

Izolace je nepoškozená, tím pádem zalívám. Děkuji za odpověď

hodnocení

1x

Kabel (nový) pokračuje do bytu souseda? Pokud ano, pozor při potěru, aby mu voda nezničila minimálně malbu...u nás jsou takto vedeny přívody ke stropním svítidlům, k naším v sousedově podlaze nad námi...a kdyby mi mělo kapat na hlavu od souseda při jeho stavebních pracích...asi bych neměl velkou radost...Je to tak? Pochopil jsem to dobře? V tom případě je vhodné utěsnit otvor kolem kabelu...voda na nesprávném místě je prevít...a z potěru nějaká voda bude, i když ji nebude až tak moc - 5,5litru na pytel; a mrcha stéká na nejnižší místo...

Osobně bych díru předem utěsnil...a jak píšete - třeba tmelem, pryskyřicí; první vstvu opatrně, aby neteklo k sousedovi, další by už neměl být problém, do dorovnání s okolní plochou; až pak potěr...

kamil*
hodnocení

@nonek

Nový kabel je vedený jinou cestou (zřejmě v liště na jiném místě).

Tady tyto kabely, z nichž jeden jsem poškodil, byly jako sada původních panelákových kabelů vedoucích k sousedovu bytovému jádru, konkrétně tento jeden poškozený vedl k zásuvce, kde má soused pračku. Kabely byly zalité v betonové podlaze a pravděpodobně nedopatřením již při samotné stavbě domu jeden z kabelů vykoukl až na naši podlahu. Je to velmi blízko stupaček a v našem bytě v tomto místě vystupují z našeho stropu zase naše původní kabely, které jsou již nějakou dobu vyřazené a byly už dříve nahrazeny měděnými vodiči v liště předchozím majitelem bytu.

Nějaká vlhkost by tama dozajista projít mohla - to byla jedna z mých obav. Pokusím se tedy otvor okolo kabelu utěsnit. A právě proto jsem vznesl dotaz na hmotu, kterou bych měl nejlépe použít...

Dala by se použít i montážní pěna...ale ten otvor je poměrně malý...šel by i tento; nebo i některý další stavební tmel...stačil by i gumoasfalt; nebo, pokud budete dělat koupelnu a "jistit"proti vlhkosti, třeba tekutou lepenkou...nebo podobnou...trochu použijete na díru

kamil*
hodnocení

Stavební tmel mám, takže bych použil tento, tekutou hydroizolaci budu kupovat později, takže to zatmelím jak to půjde.

Děkuji za konkrétní rady

jabraka*
hodnocení

0x

Při zalévání podlahy nivelačkou,beton v té síle nedoporučuji,se zaleje i ten otvor.protože nikdy nebude vyžadován k tomuto kabelu přístup,hlavu bych si s tím nelámal.

JABRAKA

kamil*
hodnocení

Díky za radu.

/Betonový potěr mám koupený přesně k tomuto účelu - pro vrstvy od 10 do 40 mm - jak uvádí výrobce (weber.bat cz 420), takže v tomto snad problém nebude.

hodnocení

0x

Bylo to v betonu, opět bych to zabetonoval. V tomto případě se nic neděje, ty kabely jsou pro podobné podmínky dimenzované. Jestli položíte kabel do malty, nebo betonu, je úplně jedno, pokud nehrozí mechanické poškození. V tom případě by to tam nedal ani zhotovitel stavby. Nelamte si s tím hlavu a směle do díla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]