Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem.
Potřebuji radu, jak udělat komfortnější koupelnu matce, která má problémy s kyčlí a záda a někdy nemůže pořádně chodit. Má v koupelně vanu a špatně se jí do ní dostává a bez pomoci druhého to nezvládne. Potřebuji spíše řešení k té vaně, k přestavění koupelny, aby tam byl sprchový kout se teď nikdo nechystáme. Dívali jsme se na nějaké různé pomůcky pro invalidy, ale nedovedu si troufnout něco koupit. Potřebuji věc. aby sloužila pro bezpečné vlezení a vylezení z vany. Samozřejmě, že by tam pak přišlo v úvahu nějaké sedátko, aby si matka nemusela sedat na dno vany. Děkuji předem za odpovědi.
Mé babičce a mamince dlouho sloužilo dobře ohoblované prkno položené přes vanu. Aby se na vaně opravdu nepohnulo, mělo na spodní části, v místech hrany vany, špalíček.
Do budoucna radím nikoliv sprchový kout, ale vykachlíčkovaný prostor s odtokovým kanálkem v podlaze a sprchu ve zdi. Něco jako veřejné sprchy ve sportovních zařízeních. Plus plastovou židli pro nemocného. Čím větší bude prostor kolem plastové židle, tím lépe mohou pečovatelé opravdu nepohyblivého nemocného umýt.
Mám připomínku k tomu prostoru s kachlíky. Zažila jsem to několikrát v lázních a u moře. Jen prostor se sprchou, to je na zabití. Voda stříká mimo a na kluzké podlaze jde o život. Je-li tam závěs, vzduch koluje velice podivně. Vtáhne závěs dovnitř a přilepí na sprchujícího se. *** Snad by byla řešením nízká vana. A k ní pohyblivá zástěna, aby ji člověk mohl používat ke sprchování. Mají to tak u mé vnučky. Děti se koupou a dospělí se sprchují, aniž by nacákali mimo. A je to bezva řešení.
Doporučení, abych koupelnu nechala upravit tak, aby hygiena seniorů byla co nejjednodušší, jsem dostala od člověka s velkou praxí v pečovatelství. A později, když jsem pořizovala židli pro vyměšování v pokoji, tzv. gramofon, jsem dostala doporučení, abych nebrala pěknou dřevěnou, ale obyčejnější kovovou, protože se dá ve větších koupelnách dobře využít i při sprchování.
Vykachlíčkovaný prostor s jednou nebo více sprchami dobře znám. Doma jsem to nestihla pořídit, ale chodím do bazénů. Je fakt, že když z různých důvodů nemám gumové pantofle, necítím se na kluzké podlaze bezpečně. Ale vhodná obuv to opravdu jistí.
Nikdo, takhle jednoduše to vyřídí člověk, který je jakž takž v kondici a myslí mu to. Ale starý člověk s mnoha omezeními? Vůbec! Také je vidět, že se nestaráte o prádlo. Žádná ženská, které pere a stará se o prádlo, nehodí každý den ručník na zem, aby po něm mohla chodit, pak ho sebrat, usušit a hodit do "špíny". Možná, že takové ženy jsou, ale já k nim nepatřím. Navíc, určitě bych o něho zakopla. Není to dobrý nápad.
Existuje vana s dvířky, ale to Vás už levněji příjde přestavět tu koupelnu. Cena této vymoženosti se totiž pohybuje kolem 50-80tis Kč dle výrobce.
Jinak žádnou zázračnou pomůcku pro vstupování a vylézání z vany nehledejte. Jediným reálným řešením je sprchový kout se sedátkem a nebo pak ta vana s dvířky, pokud máte finance.
Zkuste se podívat na otočné sedátko do vany, ale vy musíte vědět, jakého pohybu je matka schopná. No každopádně já bych s rekonstrukcí nečekala, nikdo nemládneme a pohybové problémy se budou jen zhoršovat. Kdyby manželova babička před lety nerzfofrovala výhru a investovala jí do přestavby koupelny, nemuseli jsme jí teď mýt po většinu roku pomocí žinky a lavůrku a za vhodného počasí na zahradě hadicí.
Vlastně bych nedělala sprchový box, ale přesně jak se píše výše, jen ten vykachličkovaný kout. My právě ten box máme, ale babička už ani do toho boxu nevleze, protože neudělá ani krok, pouze pokud se o něco opře, tak si na chvíli stoupne. A udělat otočku z křesla na stoličku v koutu je pro ní už neproveditelný manévr. Před rokem to ještě zvládla.
Wolfe, nevím co máte dělat Vy, ale sdělím, co jsem udělal já.
Do vany dříve babička "spadla" vytáhnout jí byl problém. Mnoho madel kolem vany na čas pomohlo. Pak jsem hledal "otáčivou židly" do vany (nechce se mi hledat odkaz), rešil jsem to přes pojištovnu. Nakonec jsem udělal sprchový kout bez prahu, kvůli zvedání nohy. K tomu starší koženou otáčivou židli. To bylo nejlepší řešení, které vyhovělo tchýni i manželce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.