Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fasáda na dřevostavbu

Od: requied® odpovědí: 15 změna:

Zdravím,

konečně se chystám udělat fasádu na mojí dřevostavbě, kterou nyní kryje pouze MFP deska.

Než objednám materiál, tak bych si chtěl ujasnit pár věcí :)

V plánu mám:

1) MPF desku lehce přebrousit pásovou bruskou s hrubým smirkem

2) prach z broušení opláchnu vodou

3) PUR pěnou nalepím 2cm fasádního ESP, kvůli dilataci MFP desek (musí být pod pěnou penetrace/adhezní můstek?)

4) lepidlo (stačí C1T, nebo musí být něco lepšího?)

5) perlinka (stačí 145g/m2, nebo se vyplatí koupit silnější?)

6) probarvená omítka (zatím mám v hledáčku Baumit SilikonTop 1,5mm)

Děkuji všem za konstruktivní rady :)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Musíte dodat přesné složení skladby stěny.

3) PUR pěnou nalepím 2cm fasádního ESP, kvůli dilataci MFP desek (musí být pod pěnou penetrace/adhezní můstek?) *** není třeba penetrace
4) lepidlo (stačí C1T, nebo musí být něco lepšího?) *** lepit budete pěnou.
5 stačí

6) bez komentáře

doplněno 14.08.18 06:08:

Dobrý den, velice se omlouvám, nečetl jsem, kdo položil dotaz. Už je mi jasné o jakou stavbu jde. Jen mne udivuje, že Vy se ptáte. Takový šikovný Ferda mravenec.

Lepidlo na perlinku může být mnoho druhů. Nedával bych to nejobyčejnější C1T, ale weber tmel 700- 25kg lepící a stěrková lepidlo, PCI Multicret DUO lep. a stěrk. hmota 25kg /42/ (301 DUO), SET Ecolor lepící a stěrkový tmel 25kg 7kg/m2 /42/ (ST). Každý výrobce má nějaké na polyš. Zkrátka co je v okolí, za dobrou cenu.

hodnocení

Ano eps budu sice lepit pěnou, ale to lepidlo jsem myslel pro perlinku.
Skladba stěny není tak důležitá, je to zavěšená fasáda pod kterou je větraná mezera.
Nicméně i tak ji určitě znáte :)
Fasáda na dřevostavbu
Fasáda na dřevostavbu #2
hodnocení

Na ten Weber 700 jsem taky koukal, stojí jen asi o 20vic než pytel c1t.
Fasádu na dřevo jsem ještě nikdy netahal a nerad bych aby se mi to oloupalo... zvlášť když je to pro mě :)

Na dřevo nedáte přeci cementové lepidlo, nebo jsem nepochopil?

hodnocení

Ano nepochopil :)
MFP > Pur pěna > 2cm eps > lepidlo > perlinka > lepidlo > omítka.

Fasádu na dřevo jsem ještě nikdy netahal
Tuto větu jsem nepochopil...

Páč Vy to budete tahat na polyš a lepidlo.

hodnocení

Dobře, tak tam mělo být "eps jsem na dřevo nikdy nelepil"...

OK, v pořádke, dobře to dopadne, jako (skoro) vše u Vás.

zak*

Jehe to si dejte. Lepit 2 cm eps nebude zrovna idélka, zkuste si nalepit pár desek, do roviny. Uvidíte že rovninu nechytnete.

jabraka*
hodnocení

0x

Stěnu kryje MFP deska.Ale pod deskou je tedy mezera.A co pod mezerou,je izolace?Zřejmě je a provětrávána.Takže tepelné ztráty není nutno řešit,Podle mého názoru 2 cm polystyrenu stěnu nesrovná,bude se na nerovnostech boulit.Takže spíše 5 cm.Pokud pěna na zdrsněném povrchu desek dobře drží,jde to předem zkusit,pak je zbytečný kontaktní můstek.Když bude polystyren na stěně a drží,pak už je postup stejný ,standartní.

JABRAKA

hodnocení

Vůbec nejde o srovnání stěny, ale o eliminaci tepelné roztaznosti MFP desek.
Kdyby tam eps nebyl, tak se na 90% ukáží jednotlivé spáry.
Takže eps jen svojí pružností toto eliminuje a zbytek udrží perlinka.
jabraka*

V pořádku,ale skutečnost,že se slabý EPS zvlní na každém hrbolku mluví o použití spíše silnějšího.A pokud bude k dispozici extrudovaný,tím lépe.,i když je o něco dražší.

JB

Jardo, prosím o poučení, proč se EPS 70F 2 cm zvlní na boule? Jaká síla to udělá? Jako že se lepidlo PUR oddělí od podkladu?

Něco jako na špaletách?

Děkuji

jabraka*

Milane,když budu lepit pěnou 2 cm polyš,tak povrch bude jako vlnolam.Nedokáže to udělat rovné.ani vrchní lepidlo to na perlince nesrovná.Když chce hrbatou stěnu,tak ať to zkusí.Nám se zvlnila na jednom místě i polystyren 5cm.

JB

Járo, díky, já takovou zkušenost nemám. Páč ta pěna nemá takovou sílu, ale to neřešme.

Díky za vysvětlení a přeji krásný a úspěšný den.

------------------

Drahé ale lepší řešení.

stavebni-eshop.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]