Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Na svažitém pozemku mám před domem terasu,jejíž rekonstrukce proběhne příští rok Podpěrná zeď se v délce cca 3m naklání směrem od terasy. Za poslední měsíc se náklon zvětšil cca o 1cm. Ze strany terasy jsou pod dlažbou díry od zatékající vody. Prosím o radu, jak zeď zajistit, a pokusit se naklánění zdi maximálně zpomalit. Predem děkuji. Radek F.
Jak píše vilik1 a ještě by bylo dobré oddělat alespoň tři lajny dlaždic a co nejvíce odkopat do hloubky a odvézt a tím odlehčit tlak na zeď . Je vidět,že je prasklá i zeď u šopy,takže se to bortí.
Podle mě má ta opěrná zeď nedostatečný základ (zmiňujete také nějakou navážku). Z hlediska bezpečnosti a estetiky bych ji zboural a postavil pak novou na kvalitním základu (s tím asi počítáte). Zatím bych použil hranoly s příčným pažením a zakotvením pomocí železných pásů, nebo profilů, zatlučených podél stěny, např. ve vzdálenosti tři metry. Hranoly by se o ty profily opřely. No a nadruhé straně toho hranolu upevnit metr stejného hranolu tak, že by tvořily téčko a to by se opíralo o stěnu. Hranoly by mohly stačit 100/100. Na ty tři metry by mohly stačit čtyři hranoly. Pokud tam není místo, asi bych volil stržení, aby nedošlo k maléru.
Já jsem nedávno viděla někde na výletě, jak podobnou siruaci řešili gabiony, prostě to postavili před to a ono to drželo. taky jsem u nás ve městě viděla, jak lidi řešili stavbu baráku na opravdu šikmém pozemku. Prostě tam nějak dali ty gabiony, aby docílili rovné plochy, rok to nechali uležet a teď tam staví barák. To už se mi nějak nezdá, vždy když jdu kolem, tak mám takový divný pocit, že jim to jednou sjede dolů.
Stržení stěny, která nemá základ je nejrozumnější řešení. Nikdy nevíte, co to může udělat, je to nebezpečné a nechápu, že to tak někdo postavil.
Dobrý den, já bych to viděl asi takto - ta terasa je jen z hlíny, která na opěrnou zeď tlačí (a v zimě to bude ještě horší až bude mráz). Postupně bych odstranil všechny dlaždice a vykopal hlínu od zdi. Tu buď házet vlevo na část terasy nebo možná rovnou vpravo přes opěrnou zeď na tu menší terásku a tím zeď zabezpečit (hromadou hlíny z terasy). Další možnost je na tu terásku před zeď navozit jinou hlínu nebo štěrk. Každopádně postupujte s vědomím, že to může při této činnosti "ujet", tak si dávejte pozor. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.