Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zajisti

Od: rfrance* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, Na svažitém pozemku mám před domem terasu,jejíž rekonstrukce proběhne příští rok Podpěrná zeď se v délce cca 3m naklání směrem od terasy. Za poslední měsíc se náklon zvětšil cca o 1cm. Ze strany terasy jsou pod dlažbou díry od zatékající vody. Prosím o radu, jak zeď zajistit, a pokusit se naklánění zdi maximálně zpomalit. Predem děkuji. Radek F.

Jak zajisti
Jak zajisti #2
Jak zajisti #3

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik1
hodnocení

0x
Fošny vodorovně a zapřít šikmými trámky, ty zajistit zatlučenými kolíky. Opičárna, ale nic lepšího zřejmě nevymyslíte.
Ještě zkuste zajistit odtok vody, například zakrytím plachtou.

Kolíky by při tlaku uletěly jako špejle.

mnd®
hodnocení

0x

Jak píše vilik1 a ještě by bylo dobré oddělat alespoň tři lajny dlaždic a co nejvíce odkopat do hloubky a odvézt a tím odlehčit tlak na zeď . Je vidět,že je prasklá i zeď u šopy,takže se to bortí.

rfrance*
hodnocení

Děkuji moc za rady. Na vzhledu mi momentálně vůbec nezáleží. Vzhledem k tomu, že pod zdí je další menší teráska z jakésy navážky mám trochu obavu, zda zajištění trámy vydrží, ale určitě zkusím všechny tyto způsoby (trámy, plachtu, odkopání) a třeba to vydrží. Ještě jednou Vám děkuji

hodnocení

0x

Podle mě má ta opěrná zeď nedostatečný základ (zmiňujete také nějakou navážku). Z hlediska bezpečnosti a estetiky bych ji zboural a postavil pak novou na kvalitním základu (s tím asi počítáte). Zatím bych použil hranoly s příčným pažením a zakotvením pomocí železných pásů, nebo profilů, zatlučených podél stěny, např. ve vzdálenosti tři metry. Hranoly by se o ty profily opřely. No a nadruhé straně toho hranolu upevnit metr stejného hranolu tak, že by tvořily téčko a to by se opíralo o stěnu. Hranoly by mohly stačit 100/100. Na ty tři metry by mohly stačit čtyři hranoly. Pokud tam není místo, asi bych volil stržení, aby nedošlo k maléru.

hodnocení

0x

Já jsem nedávno viděla někde na výletě, jak podobnou siruaci řešili gabiony, prostě to postavili před to a ono to drželo. taky jsem u nás ve městě viděla, jak lidi řešili stavbu baráku na opravdu šikmém pozemku. Prostě tam nějak dali ty gabiony, aby docílili rovné plochy, rok to nechali uležet a teď tam staví barák. To už se mi nějak nezdá, vždy když jdu kolem, tak mám takový divný pocit, že jim to jednou sjede dolů.

Gabiony jsou moderní výkřik doby, ale z dlouhodobého pohledu si myslím, že bych to nechtěl. Až dráty za pár let zkorodují, tak se šutry sesypou jako karty. Vidíme, co občas dokáže eroze se skálou. Co potom uměle vytvořená stěna, která kromě drátů nemá žádný pevný bod.

rfrance*
hodnocení

Dnes jsem podrobněji prozkoumal spodní část zdi a zjistil jsem, že vlastně ani žádný základ nemá.Zasunu pod ní v pohodě dlaždici. Voda při dešti steče ke zdi a pod ní pravděpodobně vyteče. Ta teráska pod zdí je široká cca 2m a je z navážky.Mám obavu, že tam ty zmíněné kolíky nebudou držet.
Možná je to blbost, ale napadlo mě prostřední- nejvíc ohroženou a nakloněnou část v délce cca 1m strhnout (tím by částečně povolil tah na obě strany zdi, které táhne s sebou), zajistit oodhalenou část terasy bedněním,odtok vody a vyčkat do do plánované kompletní rekonstrukce terasy. Pokud je to úplná kravina, klidně pište. Díky moc za Vaše názory.

Stržení stěny, která nemá základ je nejrozumnější řešení. Nikdy nevíte, co to může udělat, je to nebezpečné a nechápu, že to tak někdo postavil.

rfrance*
hodnocení

Já nejsem stavebník, ale tím, že zeď nemá základ jsem taky zaskočen. Dům je cca 100let starý,tuto terasu odhaduji tak na 60let. Dům jsem koupil před rokem po rekonstrukci a teď pracuji na podkroví, proto se na terasu nemohu vrhnout letos. Bohužel stavebnìci, kteří rekonstrukci prováděli,udělali nový okapový svod z 1/2 střechy ústící na tuto terasu. To je myslím důvod, proč se zeď dala do pohybu. Vodu ze svodu už jsem svedl mimo, ale bohužel adi pozdě :(
Jak zajisti #4

Vypadá to opravdu nebezpečně, já bych to strhnul, nebo nechal strhnout nějakým bagrem. Pro jistotu. Než to na někoho padne. Ve stavu, v jakém to je, stačí pak trochu větší déšť a je zle.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych to viděl asi takto - ta terasa je jen z hlíny, která na opěrnou zeď tlačí (a v zimě to bude ještě horší až bude mráz). Postupně bych odstranil všechny dlaždice a vykopal hlínu od zdi. Tu buď házet vlevo na část terasy nebo možná rovnou vpravo přes opěrnou zeď na tu menší terásku a tím zeď zabezpečit (hromadou hlíny z terasy). Další možnost je na tu terásku před zeď navozit jinou hlínu nebo štěrk. Každopádně postupujte s vědomím, že to může při této činnosti "ujet", tak si dávejte pozor. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]