Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit vypínač

Od: mobilator odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám pokoj a u dveří mam obyč. vypínač a u pracovního stolu další, také obyč. a potřebuji, aby oba vypínaly jedno světlo. Přijdu do pokoje, stisknu vypínač a rožne se mi světlo, jakmile dojdu ke stolu, tak tím druhým světlo zapnu a naopak. Lze na to použít obyčejný vypínač a stačí nulák, fáze a zem, nebo je potřeba mít 2x fázi? Předem díky za pomoc.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

perda*
hodnocení

3x

Vložil jsem jiný obrázek než jsem chtěl, tady je správný.

Jak zapojit vypínač

perda*
hodnocení

1x

Potřebujete zprovoznit tzv. schodišťový vypínač a je nutné mít dva přepínače (ne vypínače). Zapojení je pak dle nákresu.

Jak zapojit vypínač #2
mobilator
hodnocení

takže schodištový, je nutné mít 3 kabely (nula, fáze, zem) nebo 4 fáze, fáze, zem, nulák.

perda*

Koukněte na ten druhý nákres, tam je to lepé vidět. Přepínat stačí jen jeden kabel - fázi. Mezi přepínači vedou dva kabely, ke světlu a z druhé strany ke svorkovnici jen jeden.

Nulu a zem přivedete napřímo, nebo využijete původní kabely.

mezi přepímnači figuruje jen 1x fáze plus 2 kabely, tzn. jsou v něm vždy 3 kabely, bez nuláku. ten tam nemá v přepínači co dělat. A zem to samý.

juvla*
hodnocení

0x

nevím jestli z vašeho dotazu je jasné, že tam ty vodiče již máte? pokud ne, nevím jestli z předcházejícího schéma dokážete ty vodiče tám přivést. zkuste nějakého elektrikáře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit vypínač

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]