Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Začal mi téct pojistný ventil, tak jsem koupil nový a k tomu nerez vlnovec. Napojení pojistného ventilu proběhlo bez komplikací. Po připojení vlnovce s převlečnými hadicemi přes PTFE těsnění je problém v tom, že na straně ventilu stačí lehce dotáhnout a spoj "drží" - na straně bojleru to neustále kape!? Bez ohledu na sílu dotažení.
Zkoušel jsem i jiné těsnění, otočit vlnovec, přidat teflonovou pásku (asi jsem jí tam moc nedal - přístup je mizerný) - nakonec to vždy začne kapat na straně šroubení bojleru.
Bojler je Dražice OKHE 125 l se šroubením 3/4" a je kombinované s nějakou plastovou vložkou, která vyúsťuje ze šroubení a zkončuje ho ploškou. Přitom se zdá, že voda se tlačí závitem, což mi přijde zvláštní - proč neproteče mezerou mezi vlnovcem a převlečnou maticí?
Prosím o radu či nápad. Mám na vývod použít nějaké prodloužení s delším závitem a napakovat páskou nebo třeba místo vlnovce, který je tuhý použít flexibilní opletenou hadici? Nebo místo PTFE těsnění zkusit tradiční pryžové těsnění?
Napadlo mne, jestli není převlená matice příliš krátká. Kdybych tam dal nejprve pojistný ventil (mizerný přístup), tak ten má také delší šroubení.
Na trubku bojleru našroubujte na konopí 3/4 mosazné prodloužení 1,5 cm a na něj připojte vlnovec.Jinak to přes převlečnou matici poteče vždy mezi plastovou vložkou a závitem.
Začínám to tak nějak tušit jako vhodné řešení (předešlé šroubení do plastu neteklo). Myslíte, že bude lepší prodloužení nebo nátrubek se vsuvkou? Ale to bude asi prakticky "jedno" (mimo spoje navíc a ceny).
Omlouvám se za hloupou otázku, ale pokud by to měl být nátrubek, je vhodné dávat mezi šroubení bojleru a vsuvku uvnitř nátrubku gumové těsnění? Mám za to že ne, ale někde to někdo uváděl.
Dosadací plocha na straně bjleru se zdá být rovná. Na vlnovci není dosedací plocha velká (jsou to slisované polsední tři vruby) a v jednom místě jakoby prohnutá. Při silném dotažení se těsnění deformuje nesymetricky. Vlnovec je nový - zakoupený jako hotový kus. Nicméně přestože na mne nepůsobí nejdůvěryhodnějí (asi pro tuto zkušenost), tak při jeho otočení teče vzdy na straně bojleru, takže tím by to být nemělo.
Když jsem to neudělal na začatku, tak teď už je to osobní. Ale může to tak dopadnout. Jediný důvod, proč jsem to neudělal hned, je to, že když člověk nechce předělat chalupu, tak stejně nemají většinou čas.
Na co bych si měl dát pozor? Pojistný ventil je ok a šroubení bojleru vypdadá robusně.
"zavolejte instalatéra" Rada k nezaplacení na to musí být čék mozek aby na to přišel. Nemáte fotku onoho spoje?
Na připojené fotografii vidíte, jak to připojení vypadá. Přidám-li těsnění, mám tam ještě o ten fialový plast méně místa na převlečnou matici (i když ta drží dobře). Přímo na to jsem šrouboval převlečnou matici.
Půvosní řešení bylo použití šroubení s přechodem na 1" a z něj do plastu k pojistnému ventilu.
Jelikož mi teče voda závitem, uvažuji použít nejprve prodloužení s teflonovou páskou (nebo těsnící šňurou) a teprve na něj vlnovec (nebo nerez opletenou flexi).
Ano, to je pravda - dělávám to, ale včera večer mne to ani nenapadlo. Sice moc nevěřím, to to samo o sobě bude řešení, ale jistě je to dobrá věc, aby si těsnění snáze sedlo. (Já používám modrou indulonu.)
Zkusil bych klingeritové těsnění, jako se používá na radiátorových šroubeních a potřel bych ho grafitovou vazelínou. Výstupy z bojleru vypadají v pořádku, tak by v tom neměl být problém, pokud i druhá strana připojení je v pořádku. Při správném dotažení by to kapat nemělo.
A není chyba na straně výrobce boileru? Ty plastové nesmysly na přívodních trubkách neznám, co když to netěsní na válcové straně mezi plastem a trubkou boileru?
Jelikož to neteče okolo převlečné matice, napadlo ne to také. Netuším ale, jako to dále v bojleru vypadá a mám za to, že v originálním stavu bu to mezi šroubením a vnitřním plastem téci nemělo (ale není to nový bojler).
Dej tam to prodloužení a nebo mufnu a dvojnipl. Ten plast, co kouká ze závitu bojleru je trubka, odkud vytíká teplá a nebo studená voda zase vtíká do bojleru. Nejspíše to teče mezi plastovou trubkou a dosedací plochou na boku závitu. Když to bude těsnit až na tom závitu od bojleru, tak to bude v pohodě. Já to tak dělám vždy a nikdy to nenapojuju hned na závit od bojleru.
Když vlnovec otočíte a stále to kape na jedné stejné straně, tak to může být jedině na šroubení u boileru. Vidíte přesně, odkud vyskočí první kapka?
Nebo použít flexibilní nerezové hadice.
(jen pro zajímavost, mezi boiler a pojištovák, dal jste vypoušták?)
Již několik let šroubuji vypoušťák, páč vypouštění přes pojištovák je hrozné.
Na vývod boileru napakuji řádně šroubení, pak to nemůže téci. Vy to musíte přepakovat správně.
Ano vidím, kapky se vždy vytlačí závitem nad šroubení (většinou - když to přetáhnu tak asi i okolo převlečné matice). Myslím, že kvůli přístupu jsem tam měl maximálně tak tři otočení teflonové pásky a to pravděpodobně nestačí. V případě flexibilní hadice vidím plus v tom, že je poddajnější, ale mám obavu, aby s převlečnou matkou (i když na gumové těsnění) nebyl stejný problém. Proto uvažuji o zařazení nějakého prodloužení nebo šroubení (s delším závitem za straně k bojleru + více napakovat teflonovou páskou?) nebo možná by byl lepší nátrubek a vsuvka, na kterou mi vlnovec drží (na straně pojistného ventilu).
T článek a vypouštěcí ventil tam nemám. Nebyl tam od počátku a u pojistného ventilu píšou "s vypouštěním". Nicméně po včerejší rozcvičce počítám s jeho doplněním, tak jak se uvádí (jako volitená možnost) v návodech.
VŠEM DISKUTUJÍCÍM DĚKUJI ZA OCHOTU A SNAHU POMOCI
Všem děkuji za příspěvky
Na vývod bojledu doplním před převlečnou matku nějakou armaturu, doplním vypouštěcí ventil a slibuji, že budu pořádně pakovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.