Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

TV na zeď - ytong 5 cm

Od: vermal* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu. Objednala jsem TV o hmotnosti 11,5 kg, kterou chceme připevnit na zeď z ytongu o tloušce 5 cm. K tomu jsme objednali držák na TV Stell SHO 2051 SLIM. Zarazilo mne, že v příslušenství jsou hmoždinky k upevnění do zdi 10 cm dluhé. Pokud kooupíme speciální hmoždinky do ytongu, které budou kratší, unese to zeď a držák? Nerada bych, aby to celé skončilo na zemi...

Děkuji za radu.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

1x

TV na zdi napevno, to by možná uneslo, ale pohyblivý držák bych rozhodně neriskoval. Ten jedině tak, že bych dal opěrnou desku z druhé strany zdi a prošrouboval skrz.

hodnocení

1x
Zeď to asi unese. Kritický místo budou hmoždinky. I speciální do Ytongu se mi zdají málo. Ta zeď je prostě na můj vkus strašně slabá.

still10k*
hodnocení

1x

Přidam svou skepsi do mlýna, na rovinu říkám, že já bych to neriskoval. A toho, kdo by mi v bytě udělal příčku 5cm, bych nakopal. On sice Ytong něco unese, když je to dobře slepené, ale 5cm se mi zdá opravdu málo. Poličku bych na to asi dal, ale nic těžšího. Jako minimum mi přijde 10cm, na to bych klidně pověsil i větší skříňky.

Je ta příčka alespoň ukotvená? Abyste jednou nebouchla s dveřma a celá stěna někomu nespadla na hlavu i televizí. Pokud už to tedy budete zavěšovat, tak dejte z druhé strany konzole, nebo ty kovové pláty, jak psal někdo výše. Nebo radši nějakou desku jako backplate.

doplněno 09.08.18 23:14:

Teď jsem si všiml vaší poznámky, že z druhé strany nejde nic uchytit. Znamená to, že hmoždinky se šrouby musí být schované v té 5cm zdi? Nejde tedy vést šroub skrz zeď na druhou stranu? Tímpádem už tomu vůbec nevěřím. To bych nedal ani na chemickou kotvu se 6ti šrouby. Nejde tam přilepit ještě alespoň 5cm ytongu na šířku stojanu televize? Tím by se dala vytvořit taková hezká designová polička, která po vhodném osazení nějakým hezkým dřevem klidně unese i těžší TV.

doplněno 11.08.18 04:54:

Jelikož mě to celkem zajímá, zkouknul jsem pár informací a třeba i toto video a jsem překvapený, co to unese. Už k tomu nejsem tak skeptický, možná bych to i risknul. Ale vzhledem k tomu, že nejde provrtat skrz a kotevní hloubka je asi 4cm (což je přiznejme si hodně málo), bych to řešil tak, že bych vlepil závitové tyče chemickou kotvou a na ně maticemi přišrouboval držák.
Chemickou kotvu bych volil speciální pro velká zatížení ( třeba takovou) a držák pro TV s co největším množstvím děr pro připevnění. Pro svůj klid bych se vůbec nestyděl držák připevnit v 6ti a více bodech.

hodnocení

1x

Jelikož dnešní televize nejsou těžké, váha se rozloží na několik bodů, vůbec bych se nebál.

Kdo se bojí, ať to zkusí a pověsí na držák trojnásobnou zátěž.

hodnocení

0x
Nespletli jste se : v příslušenství jsou hmoždinky k upevnění do zdi 10 cm dluhé?Není tam psáno spíše : "do zdi 10cm TLUSTÉ".Ano tato stěna bez problémů unese hmotnost 11,5kg za předpokladu,že je vše kvalitně zrobené,respektive díra odpovídá hmoždině a šroub také.Pokud ale chcete mjít 100% jistotu-můžete provrtat skrze stěnu a na druhé straně chytit šroubem,závitovou tyčí a maticemi skrze platli třeba 5x5cm či víc z plechu 2-3mm tlustého!
Odkdy jsou hmoždinky určené do konkrétní tloušťky zdi? Ty hmoždinky, do zdi, jsou 10 cm DLOUHÉ ;)

rwgy
hodnocení

0x

Zdá se mi to nepravděpodobné, ytong 5cm neni zeď... Ten se používá před vanu a maximálně jako příčka mezi WC a koupelnu z obou stran obložená kachličkama, rozhodně ne do obýváku.

vermal*
hodnocení

Dekuji za reakce. Bohuzel takto nam to vymyslela firma, kt nam pred 2ma rokama rekonstruovala byt. Predstena zakryva posuvny dvere a prave byl pozadavek, ze na ni do budoucna budeme chtit povesit TV. Vzhledem k tomu, ze zednickym vecem nerozumim, tak jsme to nechali na nich. Z druhe strany zdi zajistit srouby nicim nejdou. Jsou tam ty posuvne dvere.
A pevny drzak s TV stena tedy unese?
rwgy

No vida, je to zazděné pouzdro šoupaček, tzn. takto slabá zeď je jen do výšky překladu a široká tak metr. Toho bych se tedy nebál unese se to levou zadní. Stále ale platí, že čím víc bude TV "připláclá" ke zdi, tím méně bude ovlivňovat její těžiště, namahat spoje a tím ohrožovat její statiku, takže držák s naklápěním nelze doporučit.

krtek66
hodnocení

0x

obyčejná SDK deska, která je tlustá 12,5mm unese zatížení 25kg/m2, takže i když se to zdá velmi slabé tv o hmotnosti 10kg to unese...Vemte si jenom, že na obyčejnou SDK příčku se věší např. kuchyňské skříňky...Hmoždinky jsou ten nejmenší náklad při takové realizaci, takže bych koupil kratší a třeba s větším průměrem a držák připevnil na více místech. Kdo by měl i přesto strach, chemická kotva by to měla 100% pozichrovat. Nevím co vám k tomu dodají v balení. Já když instaloval na stěnu 65" TV tak jsem držák kotvil 4 hmoždinkama průměru 10mm hloubky 5cm a samotná TV váží nějakých 25kg...zas je fakt, že mám stěnu 30cm tlustou a držák mám fixní.

ytongpodpora*
hodnocení

0x

Dobrý den,

tvárnice Ytong tl. 50mm jsou určeny pouze k obezdění. Tloušťka tvárnice je nedostatečná pro kotvení držáku TV.

Pěkný den, Ytong podpora.

přesto to televizi udrží.

vinca*
hodnocení

0x

dobry den, potreboval bych jen pro klid duse, zda-li ytong pricka 12,5cm do výšky 2,5m, navrchu kotvena udrzi TV drzak a 40kg televizi.dik.

Udrží, bez problému. Do koupelen se používá 10cm a jak drží police.

krtek66

když nemůžeš kotvit do hlubky...musíš kotvit více body menší hloubkou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]