Nejste přihlášen/a.
Potřebuji vybrat trojcestný ventil ke krbovým kamnům s výměníkem 11,2 KW. Trojcestný ventily jsou od 45°C až do 80°C odstupňováno asi po 10°C. Nikde se ale nedočtu, kterou teplotu vratné vody volit. Přikláním se kvyšší hodnotě 70°C az 80°C, protože při vyšší teplotě by mělo být lepší spalování a menší nízkoteplotní koroze. Poradí mi nějaký odborník?
Vyrobce mi odpověděl: Spádová teplota u kamen Tanaga III je 75/60°c tudíž vratná voda musí být 60°c.
Takže použiji Termostatický ventil ESBE VTC 511-25/70 bola.cz/...
Já jsem to dřive nazval trojcestným ventilem, tady to nazýváte také směšovákem. Stačí mi průtok 9m3/h. Topení je spočítané na 1m3/h. Dám ho do vratné vody před oběhové čerpadlo s elektronickou regulací. To by mělo držet vodu ve výměníku kotle na těch 75°c. Teplotu vratné vody, ale kontrolovat nemůžu, ani snad není třeba. Domnívám se, že bude daná radiátory Korado Radik VK. Teplota vratné vody bude daná nastavením termostatických ventilů na radiátorech a bude se měnit v závislosti na venkovní teplotě. Domnívám se, že takto zapojený Termostatický ventil otevře vratnou vodu teprve až bude voda ve výměníku kamen na teplotě 75°c. Začne otevírat při 70°c a plně otevřen bude při 80°c.
Zapojení bude v podstatě podle tohoto schéma. Jen krbová kamna budou jediný zdroj vytápění. Bude to tak správně?
Minimalnu teplotu spiatocky by mal urcit vyrobca. Nezalezi na vykone, ale na konstrukcii vymenniku. Pri "klasickych" plechovych trubkovych vymennikoch sa najcastejsie stretavam s poziadavkou na osadenie ventilu cca 55-65 °C.
Trojcestný ventil vám sám o sobě teplotu nezajistí. Musíte použít sevopohon a řídící jednotku s čidly (venkovní a na zpětné větvi). Teplotu si pak nastavíte na řídící jednotce. Já používám sice čtyřcestný ventil, ale ovládání je podobné.
Pro upřesnění, teplota vratné vody, je dána kombinací výkonu topení, průtokem topné vody a nastavením regulátoru topení, který ovládá tří, nebo čtyřcestný směšovač. Čím víc tepla systém vydá, tím chladnější je zpětná voda. Já to ještě kombinuji termostatem pro potlačení rosení kotle při startu. Nastaven je na 70°C. Umisťuje se na výstupu teplé vody z kotle. Připojen je v regulátoru tak aby otevřel směšovač až po dosažení nastavené teploty. Proto je výhodnější používat čtyřcestný směšovač, protože automatika udržuje v kotli optimální teplotu a do systému pouští tolik, kolik si nastavíte. A nedovolí, aby v kotli byla nízká teplota, která by způsobila rosení. Jinými slovy, blokuje otevření topné vody do systému, dokud není v kotli natopeno na 70°c. Funguje to pak jako malý (v kotli) a velký (v radiátorech +čerpadlo) topný okruh.
Dobrý den, zvolte rozmezí 55-65°.
Pro Feraxe není třeba žádné servo. Stačí použít termostatický směšovák.
zakus® - Jestli tomu dobře rozumím, tak při použití tohoto ventilu je potřeba mít v systému akumulační nádobu.
Ferax jsi úplně mimo
Pro ttazatele: zpátečka v rozmezí 55 - 65°C. Pokud nemáš okruhy kotlový a radiátorový tak míň tj. 55 - 60 (aby nešla do radiátorů vřelá voda s malým průtokem). Dva okruhy tak spíš 60 - 65°C (voda do radiátorů se míchá se zpátečkou z radiátorů na chladnější, např. výstup z výměníku 80, přimíchá se zpátečka z radiátorů a výstup do radiátorů je např. 50; kotlový okruh je vstup do výměníku 65, výstup těch 80; radiátorový okruh vstup do radiátoru 50, výstup 30)
To Ferax, když něco neznám tak to neznamená, že to neexistuje. Řešení od stránky 59 a vážně k tomu není potřeba servo ani regulátor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.