Nejste přihlášen/a.
Pánové,
chystáme se na rekonstrukci kuchyně a rád bych se zeptal , zda se nalepí na stěnu prvně obklad a potom se montuje kuchyn,nebo naopak?. Jaký je tedy nejlepší postup?
Spok
obklad si sice vyřešil možná elegantně...ale ten šporák máš špatně...stejnou pitomost udělala moje máti u bráchy...mezi šporákem a dřezem musí být místo min. na jeden spotřebič.. takže správně jsi ten šporák měl mít v místě kde máš teď na stěně ty nože...a divím se, že ten kdo vyráběl kuchyňskou linku, na tuhle blbost neupozornil...to dělal beztak truhlář a ne kuchyňář, že?
No já ti nevím. Já když jsem plánoval kuchyň tak jsem si nechal poradit od odborníků a všichni do jednoho, aniž bych je na to uzporňoval nebo se znali mezi sebou mi řekli to samé. Šporák vedle dřezu ne. Některé věci jsem věděl, u některých jsem se musel nechat poučit. Viz. tohle. Prej se tomu říká ergonomie vaření, kdy máš 3 základní zóny. Skladovací, mycí a varná. Tady máš např. výtah z jednoho článku co jsem na tohle téma našel. A tím spotřebičem jsem myslel samozřejmě šporák a jeho šířku 60cm...
"
2. Mycí centrum: Druhou zásadní část kuchyně představuje mycí centrum. Dřez s odkapávačem a případnou myčku nádobí je vhodné situovat hned za první odkládací plochu. Máte-li v kuchyni dostatek místa, bez problému lze pro účely této zóny využít samostatný ostrůvek. V blízkosti dřezu se vám bude hodit odpadkový koš i speciální sortéry na tříděný a bio odpad. Kolem mycího centra si pro odkládání naplánujte po obou stranách dalších 30 cm pracovní linky.
Kuchyně pro praváka zleva:
+Skladovací zóna
+Mycí centrum
+Varná zóna3. Varná zóna: Poslední hlavní zónu zastupuje centrum vaření v podobě varné desky a trouby na pečení. Od dřezu by ji mělo dělit aspoň 80 cm kuchyňské linky. Kuchyňská linka by ale neměla být varnou deskou zakončena. Z bezpečnostních důvodů si při plánování kuchyně vyčleňte ještě dalších aspoň 30 cm místa. Budou se hodit ve chvíli, kdy budete potřebovat rychle odložit horký hrnec. Nad varnou desku nezapomeňte na závěr umístit dostatečně silný odsavač par.
"
Takže to jen můj poznatek. Samozřejmě platí..."náš zákazník náš pán"
A co se týče těch norem (vzdáleností, umístění, rozložení) ohledně elektriky. Tak ty mám docela v merku, protože jsem s nima bojoval jak v kuchyni tak hlavně v koupelně kde sem hrál na centimetry
ja to delal tak, ze se odmerila vyska prac. desky, naliskal se tam obklad a pak se dala linka, stavitelnymi nozkami od skrinek se deska dorazila k obkladum a pak se deska k obkladum (deska je tedy zasunuta pod obkladem) zasparovala pruhlednym silikonem, takze za ni nezatece a vysledek perfektni
Když stavíme,rekonstruujeme ...vždy máme rozměry, kde jsou zadány obklady.Zatím jsem se nesetkal že by se nejprve přidělala linka a poté teprve obklady!
Jinak spodek obkladů bývá od cca5cm pod úrovní pracovní desky na lince vrch je pak cca až 5cma nad spodní hranou skříněk! a z boku od sporáku či dle dispozice KL pak až do horní hrany linky zase max 5cm nad
Osobně jsem si udělal obklad tak,že spodní hrana obkladu je asi 2mm nad pracovní deskou a vrch pak 2mm pod spodní hranou horních skříněk. Bok jsem dodělával teprve dnes a pže jsem nechtě řezat tak obklad je asi o 4mm výš než horní hrana skříněk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.