Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy obklad za linku

Od: spok odpovědí: 20 změna:

Pánové,

chystáme se na rekonstrukci kuchyně a rád bych se zeptal , zda se nalepí na stěnu prvně obklad a potom se montuje kuchyn,nebo naopak?. Jaký je tedy nejlepší postup?

Spok

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Lepší je odměřit výšku horních skříněk a tam skončit s obkladem. Nebo lépe, začít tam a končit pod výškou pracovní desky. Horní skříňky se pak posadí na hranu obkladu. A spodní se jen dorazí k obkladu.

hodnocení

3x

Připevním horní skříňky, pak zadní desku (10mm) stejný odstín jako deska kuchyňská, přirazím spodní skříňky, rohovou (koutovou) lištu a hotovo.

hodnocení

2x

Samozřejmě nejdřív obklad. Vy jste ještě neviděl obkladače v akci? Potřebuje prostor a dělá nepořádek.Nijak dramatický, ale k nové lince bych ho nepouštěl...

krtek66
09.08.18 14:02

správně

jabraka*
hodnocení

2x

Nejjednodušší a nejrychlejší je polepení kachlíky,když v kuchyni není náábytek.Pak se zavěsí vrchní skříňky a nakonec po umytí podlahy se přisune pracovní deska a připevní na ni krycí lišty.

JABRAKA

hodnocení

1x

no, doba se změnila. nejdřív kuch. linku a potom obklad. u prac. desky se nechá spára, která se zatáhne silikonem. žádná lišta.

krtek66
09.08.18 14:02

špatně...

hodnocení

1x
Já jsem u syna plochu mezi vrchními a spodními skříňkami před zavěšením polepil v celé délce bez spár měkkým materiálem, 3mm hrubou podlahovinou, podle jeho výběru. "Obklad" přesahuje pod prac. desku i pod vrchní skříňky, až po digestoř. Dobře se udržuje vlhkým hadrem. Proti poškození (mechanickému i tepelnému hlavně za sporákem) je chráněná soklem výšky cca 15 cm, z toho samého materiálu jako je pracovní deska. V soklu jsou zabudované i zásuvky pro spotřebiče.
Kdy obklad za linku
krtek66

obklad si sice vyřešil možná elegantně...ale ten šporák máš špatně...stejnou pitomost udělala moje máti u bráchy...mezi šporákem a dřezem musí být místo min. na jeden spotřebič..:) takže správně jsi ten šporák měl mít v místě kde máš teď na stěně ty nože...a divím se, že ten kdo vyráběl kuchyňskou linku, na tuhle blbost neupozornil...to dělal beztak truhlář a ne kuchyňář, že?:)

krtku, špatně, nebo jinak?

hodnocení

1x
Krtku, předpokládám, že spotřebičem myslíš něco na elektřinu. Teda třeba mikrovlnku, nebo mixér, rychlovarnou konvici, gril, fritézu, vaflovač, toaster a pod. vymoženosti.
Tvrdím, že elektrické věci hned vedle dřezu s vodou nejsou zcela vhodné... Jako odborník okolo elektriky to musíš vědět. Také elektrické kabely - přívody k tvým spotrebičům by musely jít buď zadem kolem sporáku, kde jim hrozí poškození, nebo kolem dřezu. Víš přece bezpečnou vzdálenost zásuvek od vody, ne? Vepředu budou přívody překážet, z boků padat do dřezu, nebo k hořákům.
.
Zvednout třeba hrnec s litry vody na polévku a přenést ho od dřezu vrchem nad těmi elektrospotřebiči na sporák, to chce sílu a opatrnost. O nebezpečí při přenášení hrnce vřelé vody z brambor, nudlí a pod. nad překážejícími krámy ze sporáku do dřezu ani nemluvím.
Takže podle mne "musí" být prostor pro spotřebiče je pochybné...
.
První linku jsem si do domu vyrobil před 35 lety, slouží dodnes. Dvojitý nerezový velkoplošný dřez 60 x 110 cm mám hned vedle sporáku. Odkládací plocha je na druhé straně sporáku. Stížnosti od polovičky nebyly.
Kuchyňských linek jsem v určitém období vyrobil poměrně dost. Většinu podle přání zákazníka, i když občas jsme ho museli usměrnit. Ano, někdy je vhodná odkládací plocha vedle sporáku. Nebývá však pravidlem.
Linku u syna jsem vyráběl sám, nejsem ani truhlář a ani kuchyňář. V kuchyni se motám jako kuchař dobrých 50 let, o provozu jsem se naučil také na vlastních zkušenostech. Teorie je pěkná, praxe jiná. Takže ta pitomost a blbost je na uvážení!
Zkus také volit slova. Děkuji.
.
Pro tazatele:
Souhlas s jabrakou.
krtek66

No já ti nevím. Já když jsem plánoval kuchyň tak jsem si nechal poradit od odborníků a všichni do jednoho, aniž bych je na to uzporňoval nebo se znali mezi sebou mi řekli to samé. Šporák vedle dřezu ne. Některé věci jsem věděl, u některých jsem se musel nechat poučit. Viz. tohle. Prej se tomu říká ergonomie vaření, kdy máš 3 základní zóny. Skladovací, mycí a varná. Tady máš např. výtah z jednoho článku co jsem na tohle téma našel. A tím spotřebičem jsem myslel samozřejmě šporák a jeho šířku 60cm... :)

"

2. Mycí centrum: Druhou zásadní část kuchyně představuje mycí centrum. Dřez s odkapávačem a případnou myčku nádobí je vhodné situovat hned za první odkládací plochu. Máte-li v kuchyni dostatek místa, bez problému lze pro účely této zóny využít samostatný ostrůvek. V blízkosti dřezu se vám bude hodit odpadkový koš i speciální sortéry na tříděný a bio odpad. Kolem mycího centra si pro odkládání naplánujte po obou stranách dalších 30 cm pracovní linky.

Kuchyně pro praváka zleva:
+Skladovací zóna
+Mycí centrum
+Varná zóna3. Varná zóna: Poslední hlavní zónu zastupuje centrum vaření v podobě varné desky a trouby na pečení. Od dřezu by ji mělo dělit aspoň 80 cm kuchyňské linky. Kuchyňská linka by ale neměla být varnou deskou zakončena. Z bezpečnostních důvodů si při plánování kuchyně vyčleňte ještě dalších aspoň 30 cm místa. Budou se hodit ve chvíli, kdy budete potřebovat rychle odložit horký hrnec. Nad varnou desku nezapomeňte na závěr umístit dostatečně silný odsavač par.

"

Takže to jen můj poznatek. Samozřejmě platí..."náš zákazník náš pán" ;)

A co se týče těch norem (vzdáleností, umístění, rozložení) ohledně elektriky. Tak ty mám docela v merku, protože jsem s nima bojoval jak v kuchyni tak hlavně v koupelně kde sem hrál na centimetry :)

včera 14:39...MEZI ŠPORÁKEM A DŘEZEM MUSÍ BÝT MÍSTO MIN. NA JEDEN SPOTŘEBIČ ..:
dnes 8:33... A TÍM SPOTŘEBIČEM JSEM MYSLEL SAMOZŘEJMĚ ŠPORÁK A JEHO ŠÍŘKU 60CM. .. :)
Nechápu, proč bych měl mít mít dva sporáky vedle sebe!? Nelogické...
.
Horký hrnec nechávám na sporáku, tam je mu nejlépe. Stačí vypnout plyn. Odložení horkého hrnce vedle na pracovní či odkládací plochu vede často k poškození jejího povrchu. Už jsem pár pracovních desek u zákazníků z toho důvodu měnil. I ty nové, teplovzdorné.
.
Teorie projektantů je jedna věc, druhou je praxe, třetí individuální požadavek zákazníka, čtvrtou dostatek místa.
Ať si každý udělá kuchyň podle svých představ.
A druhý ať jeho rozhodnutí nehaní. Maximálně mu může sdělit svoje zkušenosti.
Odborníci se do jednoho shodli v mém domě udělat zásuvky ve výšce 40 cm. Ani jedna zásuvka v 5 pokojích mi nesedí pro užití. Jedna moc nízko, jedna moc vysoko. Že se něco dělá neznamená, že je to v praxi užitečné.

chachn
hodnocení

0x

ja to delal tak, ze se odmerila vyska prac. desky, naliskal se tam obklad a pak se dala linka, stavitelnymi nozkami od skrinek se deska dorazila k obkladum a pak se deska k obkladum (deska je tedy zasunuta pod obkladem) zasparovala pruhlednym silikonem, takze za ni nezatece a vysledek perfektni

hodnocení

0x
Proč obklad se sparovanim? Proč ne desku na stojáka?
doplněno 09.08.18 13:42:

třeba tak

Kdy obklad za linku #2
Kdy obklad za linku #3
spok
hodnocení

Desku na stojáka nechce manželka, páč ji viděla u kamarádky lehce osmahlou od sporáku.

krtek66
hodnocení

0x

pokud bude obklad z kachliček tak se dělá první ten poté linka a lišta...pokud se dává sklo tak nejdřív linka a poté skleněný obklad...pokud dřevěný tak stejně jak sklo..

hodnocení

0x

Když stavíme,rekonstruujeme ...vždy máme rozměry, kde jsou zadány obklady.Zatím jsem se nesetkal že by se nejprve přidělala linka a poté teprve obklady!

Jinak spodek obkladů bývá od cca5cm pod úrovní pracovní desky na lince vrch je pak cca až 5cma nad spodní hranou skříněk! a z boku od sporáku či dle dispozice KL pak až do horní hrany linky zase max 5cm nad

Osobně jsem si udělal obklad tak,že spodní hrana obkladu je asi 2mm nad pracovní deskou a vrch pak 2mm pod spodní hranou horních skříněk. Bok jsem dodělával teprve dnes a pže jsem nechtě řezat tak obklad je asi o 4mm výš než horní hrana skříněk.

hodnocení

0x
Bych tam dal sklo. Až nakonec, nejprve se usadí linka, poté se zaměří a nechá urezat sklo. Obklady už moc neleti...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]