Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřeboval bych poradit jak zapojit tuto zásuvku. Vím kam patří uzemění, ale zajímalo by mě, jestli u těch fází je jedno do které svorky v zásuvce je zapojím.
děkuji...
Zalezi na tom, co tam planujete pripojit. Ak nedodrzite sled fazi, tak sa motor bude tocit naopak. Pozrite si tento clanok, je tam vysvetlene, ako sa da sled fazi urcit pomocou skusacky - odbornecasopisy.cz/...
Privodny kabel nie je urceny pre 3F. Ani podla starych noriem. Modry vodic sa nepouziva ako faza, ale ako stredny vodic. Tento typ kabelu sa pouziva na instalaciu svetelnych okruhov / schodistovych prepinacov. Divil by som sa, ci ma vobec dostatocny prierez pre "bezne" pouzivane 3F istice. Sposob zapojenia privodnej snury spotrebica len podtrhuje kladny vztah k bezpecnosti zapojenia elektroinstalacie. Je mi jasne, ze sa riesila nejaka situacia, miesacka sa musi tocit, cerpadlo cerpat vodu zo studne, cirkularka pilit drevo na zimu. Teraz ale odporucam hlboky nadych a zavolat na to elektrikara, aby to prekontroloval a dal do poriadku.
Teď jsem si všimnul - co to tam dělá ten červený drát, červená, modrá, černá, byly barvy vodičů když jsem se učil a to už je opravdu dávno.
Zapojení je jednoduché, na zásuvce vedle připojovacích svorek je vždy značení. Na obrázku je pětikolíková zásuvka, u čtyřkolíkové to je stejné, pouze tam chybí nulák. Fázové vodiče můžete podle potřeby prohodit, tím změníte smysl otáčení motorů.
Je jedno, kam zbylé fáze připojíte, jen se může motor točit obráceně, tak přehodíte krajní dráty.
Po fotce,
takto to nemůže být odhaleno. Ani svorky, ani drátky nesmí být nechráněné. Co když se někdo dotkne, či zavadí šroubovákem, nebo se svorky spojí. Předělat.
Na farbách fázových vodičov tak až veľmi nezáleži kde, ktorý zapojíte do fázového kolíka alebo dierky.Ako bolo napísané vyššie,len sa prehodia fázy, ak sa to bude točiť opačne. Hlavným problémom je v aký typ rozvodu siete máte a či použijete jeden typ rozvodu alebo ich kombináciu.Od tejto situácie závisí zapojenie PE a N. Túto vec musíte doplniť,aby sa vám vedelo správne poradiť.
No zkrátka v tom 4kolíku byla ta zásuvka normálně zapojená, jen pak nějaký chytrák vzal šroubovák, vytahal vodiče ze svorek a nejspíše se snažil způsobem, který je na fotce, ošidit prodlužovačku nebo přechodku a kabely k něčemu spojit natvrdo. Je ale fakt, že když zásuvka byla norm,álně zapojená tak třeba starší svářečka chvíli svařovala a pakto vyrazilo jistič, musel zchládnout a pak zase chvíli fungovala. Přijde mi, že v té garáži je s tou elektrikou něco špatně, například když nechám zapnuté všechny jističe a nic nesvítí ani nic není v zásuvce, tak se elektroměr točí obráceně. A plomby jsou v pořádku, nikdo se v něm nehrabal.
Takže je tedy jedno, jaký drát kam zapojím? Když dodržím uzemění?
A ten typ rozvodu... mám jeden velký jistič (nebo chránič :D ), stejný jako je na 1. obrázku a dva další jističe jako jsou na obrázku 2. Hlavní jistič, když vypnu, tak vypne všechno a z těch dvou měnších jeden je na okruh s osvětlením (2 žárovky) a druhý na normální 230V zásuvky a pak už v té skříni jsou jen 3 pojistky.
Že na barvách nezáleží, může říci jen nezodpovědný amatér, který by neměl vůbec v tomto oboru nikomu radit.
No zkrátka v tom 4kolíku byla ta zásuvka normálně zapojená, jen pak nějaký chytrák vzal šroubovák, vytahal vodiče ze svorek a nejspíše se snažil způsobem, který je na fotce, ošidit prodlužovačku nebo přechodku a kabely k něčemu spojit natvrdo. Je ale fakt, že když zásuvka byla norm,álně zapojená tak třeba starší svářečka chvíli svařovala a pakto vyrazilo jistič, musel zchládnout a pak zase chvíli fungovala.
Takže je tedy jedno, jaký drát kam zapojím? Když dodržím uzemění?
Koukám že máte starší rozvaděč s barevným označením vodičů podle hodně staré normy.
Pozor na nebezpečí záměny modrého vodiče!
Takže:
L1 - černá
L2 - červená
L2 - modrá
PEN - zelená.
Ještě doplním. Barva zelená byla určena pro vodiče PEN a PE, v čtyřpólové zásuvce je ale pouze PE (ochranný vodič), to je že "vytáhnout" si z ní pracovní nulu N pro napájení spotřebičů a fázi 230V není dovoleno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.