Nejste přihlášen/a.
Podobnou situaci jsem také řešil. Místo dlouhého povídání fotky. Na půdorys pergoly 4 x 2,5m jsem na garáži připevnil tři držáky, svařené z profilu jäckel 30 x 30mm. Každý třemi hmoždinkami 8 x 200mm. Na ně jsem upevnil hranol 100 x 100mm. Profil jäckel volíme podle velikosti pergoly. Střecha má nějaký přesah na třech stranách. Pergola slouží přes dvacet let, jen jsem po čase vyměnil plastové desky na střeše. Pro ilustraci dávám i fotky upevnění stojatých hranolů, které jsou dva. Právě se chystám obnovit nátěr, kterým je Luxol palisandr.
krtek66® - to je otázka pohledu na věc, mě to vyhovuje a v dané chvíli to bylo nejlepší řešení. Potřeboval jsem odsadit hranol od zdi. A jak píšu, funguje to mnoho let.
joudic® - původně to bylo stavěno tak, že budou po pergole popínavé rostliny, dokonce jsem tam měl několik let kiwi, ale protože to kočky ničily (mimochodem jediný škůdce, podle odborné literatury) a taky za deště jsme tam nemohli sedět, udělal jsem plastovou střechu, původně sklolaminát, nyní Marlon CSE s lehce kouřovým nádechem a UV filtrem. Než jsem to tenkrát stavěl, probral jsem můj záměr s odborníky. A v celkovém pohledu to nijak mohutné nevypadá. Ale na druhou stranu, nejsou to žádná párátka, abych musel mít ve větru obavu, že to odletí.
Když už máte zastřešení z polykarbonátu, tak proč zůstávat u konstrukce ze dřeva? Upřímně jsou pergoly z hliníku stabilnější a hodí se k většině rodinných domů lépe. Navíc byste nemusel mít tak tlusté, pokud je to pro Vás problém.
kamca® - Pokud má dům nějaké prvky ze dřeva, podhledy, nebo i plastová okna s dekorem dřeva, bylo by použití hliníku jako pěst na oko. Také záleží na ostatních prvcích v zahradě. A že by hliníkové profily byly pevnější než dřevo, to si dovolím pochybovat. Hliníková konstrukce pak často vypadá jako kus tovární haly, ale dřevo má své kouzlo. Ale opět je to na zvážení každého, co se mu líbí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.