Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rekonstruuji bytové jádro v panelovém domě a snažím se vymyslet, jak napojit příčku z porobetonu Ytong na panelovou stěnu v problematickém místě.
Znám postup, kdy se nechává mezi panelem a příčkou spára cca 10 mm a použije se plechová spojka zdiva, která se přivrtá k panelu a druhým zalomeným koncem se zazdí mezi dvě řady tvárnic a spára mezi příčkou a panelem se po vytvrdnutí zapění nízkoexpanzní pěnou, avšak já řeším problém, že do příčky bude již 12,5 cm od jejího okraje zasazená zárubeň (ocelová pro přesné zdění).
Je vhodné v tomto případě nechávat onu spáru a použít spojky zdiva a montážní pěnu (tedy standardní postup pro zdění plné příčky), nebo si můžu dovolit lepit tvárnice přímo na panel?
Děkuji za odpovědi,
Kamil
Pro toto místo plánuji řezat tvárnice podélně a kotvit spojkou zdiva viz obrázek (na obrázku modrou barvou).
Pro sichr, bych tam dal jeden ten plech, někam do 2/3 výšky stěny a zbytek normálně přilep. Těm zárubním rozumím, obložky jsou moderní výmysl doby (protože do sádroše by se asi těžko montovaly), je to efektní a rychlé, ale když se podíváš jak je to vyrobené a z čeho, tak je jasné, že na zárubně nemají. Taky už jsem se s tím setkal, když se panty vlivem častého používání dveří vytrhly. Ne všechno pokrokové musí být vždy terno.
můžeš to dělat oběma způsoby...akorát nechápu proč si zbytečně komplikuješ život nějakýma plechovýma zárubněma...to tam nemůžeš dát obložky?ušetříš si hromadu starostí.. nebo jsi taky jeden z těch "rekonstruovatelů" , kteří z bytu -60let dělají -20 po rekonstrukci?
Díky za radu,
možná jsem staromódní, ale obecně se mi obložky moc nelíbí (až na výjimky) a taky mám za to, že ocelovými celou příčku jistým způsobem zpevním. Nehledě na to, že u obložek bych řešil stejný problém, jak onen kousek vyzdít.
no když bys tam dal obložky tak se nemusíš pachtit s tím futrem a normálně to vyzdíš aniž by ti někde něco zavazelo. Viz. voje myšlenka nalepení kousku na stěnu. Takhle budeš osazovat futra, držet je v rovině a modlit se, aby sis tím kouskem té cihly co budeš dávat mezi zeď a futro do nich nerypl a nerozhodil. Bude to nepohodlné
krtek66® - zárubně se usadí podle závaží, rozepřou a dál je to rutina, kdo není lempl, ten si s tím poradí.
Běžně se kotví co třetí šár plechovým (používáme jen "nerez" pásky), a pkd je to jak píšete nenecháváme žádnou spáru-resp dle topho jak to vycházý ale skoro vždy začínáme první šár celou- styčná plocha se stejně jako ložná plocha "pomázne" lepidle a dorazí na danou stěnu a v dalším šáru jak vyjde přířez.
Jinak když jsem si zdil jádro,tak tyto pásky jsme nepoužívali,tak jsem vyvrtal 3 díry 10mm do nichž jsem pak postupně při zdění zarazil desítku roxor ,cca 10cm do panelu a 10cm do ytongu, no a další postup jak jsem psal výše!
Výborně, ty roxory se zdají být nejrozumnější, ale to bych musel prvně vystavět tento 12,5 cm úzký kousek příčky a pak až nasunout zárubně, což si nejsem jistý, zda by byl vhodný postup, protože by se mohlo snadno stát, že by zárubně nebyly správně vyrovnané.
Použiji tedy nerez pásky, které už stejně mám, s tím, že budu zdít k vyrovnaným zárubním (díry pro pásky si do panelu předem předvrtám) a tvárnice budu lepit přímo k panelu.
Děkuji za radu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.