Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta vody ze studny

Od: tatranka odpovědí: 16 změna:

Dobrý den.Máme studnu 2,5m.Povolili jsme sousedům vrt.Mají ho 30m.Nyní se nám ztratila voda ze studny.Souded s vodou nijak nešetří,několikrát denně kropí svůj trávník na zahradě,zalévá skleník,květiny apod.Vrt mají od naší studny cca30m.Když jsem ho upozornila,že by měl trochu šetřit,odpověděl mě,že mu "proutkař" řekl,že nemusí a tím to skončilo.Je velké období sucha a mě zajímá,zda se nám voda ztratila díky suchu,nebo díky sousedovým hýření s vodou.Děkuji Taterová

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

toma*
hodnocení

1x
Dobrý den, můj názor / osobní zkušenost. Výše studna bere povrchovou vodu. Pochybuji, že máte opravdový pramen jen 2 metry pod zemí(...ale neuvadite lokalitu) , který by Vám soused stahnul. Skutečný pramen má soused, proto si vesele kropí a má to na háku(taky bych měl) . Chyba bude u Vás, investujte buď do prohloubení studně, ale radil bych vrt. Kopané studny svoji vydatnosti stačili v minulém století. Sucho je a bude se opakovat. Mimochodem, mám dvě kopané studny, cca 10m a jsou v podstatě suché, upozorňuji, že je vůbec nevyužívam. Vrt, 38m ma trvale vodní sloupec 25m. Vodu můžu prodávat. Vše na jedné parcele, severní Čechy, jablonecko.
toma*
...a ještě doplnění...u mého povolení vrtané studny nehrálo roli, kdo má nebo nemá kopanou studnu. Zjišťovat jsem musel pouze majitele vrtů. Obávám se tedy, že pokud by soused vaše povolení nedostal, nemělo by to žádný vliv na jeho rozhodnutí.

miso*
hodnocení

1x
Vplyv vrtu bude asi zanedbatelny. Vasa studna (2,5 m) je pravdepodobne napajana podpovrchovou vodou, ktorej hladina teraz poklesla. Susedov vrt 30 m ide pravdepodobne cez nepriepustnu vrstvu a zdrojom je podzemna voda. Ak je vrt spravne urobeny, vrchna cast podpovrchovou vodou bude zaizolovana, aby ju nenatahoval a neznecistoval podzemnu vodu. To je jednoducha modelova situacia a vsetko moze byt inak. To Vam dokaze posudit len hydrogeolog.
Bud investujte do vrtu aj vy alebo aspon v kazdom pripade udrzujte dobre vztahy so susedom, aby Vas v pripade nudze pustil ku kohutiku.

jabraka*
hodnocení

0x

Myslím,že každá odpověď na tuto otázku bude jen spekulace.Přesnou odpověď dá jen zkušený hydrolog..Rozhodně platí v řadě krajů nařízení o hospodaření s vodou,nejen z obecních vodovodů,ale i z potoků a řek a také ze soukromých studní.Dokonce jsem četl na WEBu návrh vyhlášky,kdy ti,co mají ve studně dost vody,ji musí poskytnout i těm,co nemají nic.Ale to je také jen spekulace.

JABRAKA

hodnocení

0x

co na to říci..že máte prima souseda se kterým asi nic nenaděláte když Vám toto v době sucha řekl..tu vaši studnu by jste určitě měli prohloubit..ja mám studnu na zahradě přes deset metrů/je stará asi 40let-evidovanou/ a taky už mi čerpadlo jde někdy po suchu a to vodou skutečně šetřím-voda je jen na zahradu-trávník jsem už vzdal tak do beček a jen do skleníčku a na záhony---navíc ještě chytám vodu ze střechy-samozřejmě teď je to o ničem...u souseda mají taky studnu hlubokou jako máte Vy a je bez vody pořád...naštěstí máme ještě vodovod...no a poradit jestli se Vám voda ztratila přes sousedův vrt a hlavně dokázat to bude asi nemožné...takže prohloubit -buď sami nebo přes firmu...samozřejmě nejdíve zjistit zda to bude mít význam

studna

Korneli, pardon, ale musím. Nedá se to po vás číst. Už v základce mě učili, že věta začíná velkým písmenem a končí .. tečkou, otazníkem atd. Vy jste zrovna chyběl? Zvládl jste 7 řádků dohromady, uf, fuj.

jabraka*

Myslíjm,že ovládání klávesnice není tady to nejdůležitější.Důležité je pomoci.

JABRAKA

oooo promiňte ale nikdo Vás nenutí číst příspěvky které se Vám už od prvního písmene nelíbí ...studnice moudra a středu všehomíra...:-P

studna® - máš pravdu, číst se to nedá., ale možná to ten pán ani jinak neumí, nebo to je nějaká porucha.

karolino

Kornel, úplná pohoda. Člověku v hlavě naskakuje automaticky, kde je konec věty a kde začíná nová. Alespoň v tomto případě. Tedy jak se říká, pořádek je pro blbce, inteligent ovládá chaos. Já se čtením po kornelovi problém nemám.

jenicek*
hodnocení

0x
Milý @jabrako,nikdo není povinen poskytnout vodu těm co ji nemají,ať už ve studně nebo trubkách.Nevím kde jste nato přišel *sok*
xx*

To Pavel Šafr, viz forum24.cz/...

jabraka*

Tento článek je už reakcí na konkrétní návrh některých politiků.Osobní můj názor na věci nic nemění.Stát vlastní podzemní zdroje,kdo je těží,musí trochu ustoupit osobní sobeckosti.

JABRAKA

hodnocení

0x

Vliv sousedova plýtvání vodou na snížení hladiny podzemních vod je zandebatelná proti vlivu sucha posledních měsíců.

fik
hodnocení

0x

Jestli za to může soused určí jen odborník...ale voda z povrchových studní mizí všude,mám studnu hlubokou 5 metrů,do května jsem mohl čerpat normálně,nyní už je zcela vyschlá a musel jsem zapnout veřejný vodovod-každým rokem je to horší,nejdřív v ní voda byla celoročně,minulý rok vyschla na měsíc,tenhle rok už je suchá dva měsíce a kdy se naplní nevím...nevím kam to půjde,tahle země se mění a zachvilku bude voda skutečně jen na příděl.

Holt když se do evropy valí migrnti,musí se jim tu líbit i počasí*cert*možná to zní jako vtip ale nevím kam to dojde.

Podívej se na obecní vyhlášku jak je to s vodou,podle toho postupovat dále

karolino
hodnocení

0x

No my máme studnu asi 2,5m hlubokou a denně spotřebujeme tak 50l. Jedná se totiž o zátopovou oblast a barák je postaven (přes 30 let starý) na zasypaném rybníčku (asi 12 sklápěček starých Tatrovek). Hned vedle studny mám zahrádku asi 5x5m a zalévala jsem za celý rok jen 1x:) a úroda byla OK. A to upozorňuji, že se jedná o Severní Čechy, kde je teď velké sucho. Ale zase je na zdech plíseň a musí se to ošetřovat... Holt něco za něco... Hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]