Nejste přihlášen/a.
Ahoj,mám otázku.Bratr si rekonstruoval el.rozvody v bytě a vyměnil všechny staré zásuvky a vypínače.Nyní je vše hotové a zapojené,jen přijde RT aby to zkontroloval a schválil zda se elektrika může používat.Nyní je zde ale otázka:může se použít zž vodič jako N? Bratr chce aby doutnavka svítila tehdy když je zapnuté světlo.Moje konečná otázka zní: lze použít zž vodič jako N vodič a schválí to ten RT?
14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
jenicek*
K vypínači je tažen 4Bx1.5mm²(č,č,h,zž) a je zapojen takto:černý č.1 přivod fáze
černý č.2. odvod fáze
hnědý nezapojen
zž jako N?
Nebo použít modrou bužírku na přeznačení zž drátu? A nebo ještě použít hnědý jako nulák?
černý č.2. odvod fáze
hnědý nezapojen
zž jako N?
Nebo použít modrou bužírku na přeznačení zž drátu? A nebo ještě použít hnědý jako nulák?
jenicek*
Dobře,tak přeznačím hnědý na modrý a použiju jako N. A co s tím zž? Jako fázový se použít nesmí a přeznačit taky ne. Takže ustřihnout? Nebo odpojit?
jenicek*
Ano,je to propoj mezi krabicí a vypínačem,zde se rozpíná jen fáze,nulák by byl pro doutnavku ve vypínači.Nyní je ten zž zapojen na svorku N ve věnečku.Takže ho jen odpojím a zaizoluju,a zde zapojím a přeznačím hnědý a ten povede do vypínače.Bude to správně?
jenicek*
Bratr mi řekl:"Chci aby ten vypínač"svítil" když je rožnuto". Teď ale změnil názor a chce aby svítil když je zhasnuto. Jak jej mám teda zapojit aby svítil při zhasnutém světle?
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]