prosím o radu potřebuji zapojeni světla na schodišti.. v horni krabičce je priveden kabel jak od svetla,tak i faze s nulou,odtud ale do spodní krabičky vede pouze dvouzilovy.. jaké vypínače použít aby to fungovalo z obou míst. jestli se to dá udělat.. dekuji Radek
Nevěšte hlavu... Do horní krabičky by se měl vejít časový spínač CS3-4, (nebo podobný jednodušší), do horní a dolní krabičky místo vypínače je potřebné namontovat tlačítka. Chůze po schodech netrvá dlouho, dá se poměrně přesně nastavit čas, který vhodný pro chůzi nahoru. Chůze dolů je trochu rychlejší. elektrobock.cz/... Elektrikář nebo znalý kutil zvládne za chvilku. doplněno 04.08.18 11:07: Obrázek zapojení se dá v odkazu stáhnout, pro jistotu doplním s omáčkou... doplněno 04.08.18 11:07: Obrázek zapojení se dá v odkazu stáhnout, pro jistotu doplním s omáčkou...
@habin Píšeš trochu mimo mísu. Tazatel má instalaci hotovou! Obyčejný vypínač na to nestačí! Všechno musí být přepínače. Ze dvou míst dva schodišťáky, z více míst dva schodišťáky + křížové do celk. počtu míst. Je vhodné radit či informovat věcně a správně. Jinak si laici myslí, že elektrikařina je jednoduchá a a pro každého.
Potřebujete dva "schodišťové přepínače". Ke každému ale musí vést 3 fázové vodiče (černé, hnědé, nebo šedé (po přeznačeni lze použít i modrý, zelenožlutý použít nelze)). Takže do krabičky u stropu musí vést 3 drátový (ve starší instalaci 2 drátový) kabel od rozvaděče, stejný kabel ke světlu a dva 3 drátové kabely od přepínačů). Jinak to fungovat nebude.
doplněno 04.08.18 07:22:
Tak zpět, špatně jsem pochopil otázku.
Takže opravička - Z horního vypínače musí do spodního vést kabel se třemi fázovými vodiči (černý, hnědý, nebo šedý, v nouzi lze přeznačit i modrý, žlutozelený použít nelze). Se dvěma dráty to fungovat nebude.
A kolik kabelů je ve spodní krabičce? Jen ty 2 od horního vypínače? Pak to zapojit nejde. Nebo jsou tam také 3, z nichž jeden vede k osvětlení? Pak je to v pořádku.
doplněno 04.08.18 07:54:
@magdon: Pak tam bude myslím chyba tazatele, protože fáze, nula a přívod ke světlu v jedné krabici jsou zbytečné. Nejspíš se tazatel plete, co se týká určení drátů.
satam -"...v horni krabičce je priveden kabel jak od svetla,tak i faze s nulou..." Podle této informace usuzuju, že jak přívod od rozvaděče, tak odchod ke světlu je v horní krabičce.
Kdysi jsem si to dělal v kuchyni. Potřeboval jsem tam dva vypínače. Jako vypínač (schodišťák) stačí úplně obyčejný. Do krabičky mi šel přívod, od ní kabel k vypínači. Z krabičky jsem natáhl CYKY kabel k novému vypínači, do krabičky pod vypínačem a zapojit na vypínač. Vše jede OK, Kterýmkoliv vypínačem rožnu nebo zhasnu.
Řešil bych to radikálně.Koupil bych dvě světla s indikátorem pohybu a ve vypinačích propojil kontakty na zapnuto.Čidla pohybu by rozsvítila světlo bez vypínače.Vyřešili jsme takto celý 10 patrový panelák za celkem rozumnou cenu a za chvíli.
Tak jak zmateně je popsána situace, nelze jinak poradit, než že z výchozí krabice, kam je přiveden přívod, je potřeba natáhnout ke světlu třížilový kabel CYKY 3x1,5 ( černá , modrá, zelenožlutá). Ze stejné krabice natáhnout třížilový kabel CYKY 3x1,5 (např. černá, černá, hnědá) pro jeden schodišťák dole a to stejné i nahoře. Pak zapojit. Nebo použít časový spínač a v tom případě postačí nahoře i dole v krabicích pro tlačítko, pouze dva vodiče CYKY 2x1,5 (např. černá, černá, nebo černá, hnědá a pod. nikdy zelenožlutá).
děkuji.. všem, upřesním. ze cely daný problem je v tom, že kdruhemu vypínači vedou jen dvě žíly.. tudíž jak jsem pochopil.. nejjednodušší řešení bude zaslepit vypínač a ke stropu hodit pohybové čidlo.. bez třetí žíly to standartnim spusobem nezapojim. anebo opravdu nějak dovezt fázi ke spodnimu prepinaci. oba jsou č. 6.
Ano, nejjednodušší je svítidlo s pohybovým čidlem, kde si nastavíte režim spínání podle vaší potřeby (nebo pohybové čidlo, kterým můžete spínat i víc svítidel najednou), nebo pak použít časový spínač a v tom případě vám dva dráty, nahoře i dole, pro každé tlačítko stačí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.